Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 20

Skaitytojo istorija. Laiptinėje nakvoti ketina benamis: Bendrasis pagalbos centras siunčia medikus, o ne policiją

Ką daryti, jeigu daugiabučio laiptinėje ketina apsinakvoti benamis? Pirma mintis – skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir prašyti policijos pareigūnų pagalbos, nes tai jie šiuos nelaimėlius išveža į nakvynės namus. Tačiau, pasirodo, ne viskas taip paprasta.
Benamis
Benamis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Skaitytoja Virginija dalijasi su 15min.lt skaitytojais savo istorija ir kelia klausimą: ar teisingai elgiasi BPC.

***

Benamio vizitas šeštadienio vakarą

Ką daryti, jeigu daugiabučio laiptinėje ketina apsinakvoti benamis? Pirma mintis – skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir prašyti policijos pareigūnų pagalbos, nes tai jie šiuos nelaimėlius išveža į nakvynės namus. Tačiau, pasirodo, ne viskas taip paprasta.

Kai vėlų šeštadienio vakarą išgirdau laiptinėje keistą šnarėjimą, pirmiausia pamaniau, kad ten vaikštinėja katė. Tačiau žvilgtelėjusi per durų akutę pamačiau, kad pirmajame aukšte, tiesiai laiptų aikštelėje, įsitaisyti miegoti bando benamis. Vakaras buvo itin šaltas ir vėjuotas, snigo, tad ranka nekilo tiesiog išeiti ir bandyti išvaryti žmogų į lauką. Be to, abejoju, ar jis manęs ir klausęs būtų.

Mintis, kad kažkas šnarės už durų visą naktį, o ir miegos ant betoninių laiptų, taip pat buvo gana nemaloni. Apsisprendžiau paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir paprašyti policijos pareigūnų pagalbos.

Žinia, Lietuvoje bendrasis pagalbos telefonas 112 veikia jau ne vienerius metus, juo gali skambinti ir tuomet, kai reikia ugniagesių, medikų, ir tuomet, kai būtina policijos pagalba.

Skambinu. Atsiliepęs Bendrojo pagalbos centro (BPC) operatorius išklauso ir pareiškia: palaukite, tuojau sujungsiu su greitąja medicinos pagalba.

Apie medikus net nepagalvojau, kadangi savo akimis mačiau, jog benamis nėra kruvinas, jis nedejavo, tiesiog buvo visiškai girtas.

Sutrinku. Apie medikus net nepagalvojau, kadangi savo akimis mačiau, jog benamis nėra kruvinas, jis nedejavo, tiesiog buvo visiškai girtas ir ketino miegoti prie pat mano buto durų. Visa tai skubu išaiškinti BPC darbuotojui. Jis išklauso ir prašo palaukti. Po kelių akimirkų vėl įsijungia ir pareiškia, kad sujungs su greitąja, nes „tokios instrukcijos“.

Nespėjus man net išsižioti (o tikrai ketinau atsiprašyti ir pasakyti, kad tokiu atveju man pagalbos nereikia, nes neketinu vidurnaktį trukdyti medikams, kurie savaitgalio naktimis tikrai turi svarbesnių darbų), esu sujungiama su Vilniaus greitosios pagalbos stoties dispečerine. Net nelabai bežinau nuo ko pradėti, todėl operatorei susakau tai, ką ji pirmiausia nori girdėti – savo tikslų adresą.

Kiek atsitokėjusi papasakoju visą istoriją ir išgirstu nuoširdų darbuotojos atodūsį. Atrodo, nesusikalbėjimas tarp BPC ir greitosios pagalbos medikų išlikęs, tad darbuotojos situacija itin nenustebina. Gal ne veltui greitosios medikai nori turėti savo atskirą telefono numerį, kuriuo žmonės galėtų juos išsikviesti tiesiogiai?

Atrodo, nesusikalbėjimas tarp BPC ir greitosios pagalbos medikų išlikęs, tad darbuotojos situacija itin nenustebina.

Džiaugiuosi, kad bent jau likau suprasta, man pažadama viskuo pasirūpinti. Greitoji pagalba atvyksta greitai (po mažiau nei 10 minučių). Jaučiu pareigą iškišti galvą per duris ir pasiaiškinti – tikrai nenorėjau čia kviesti medikų, reikėjo policijos pareigūnų.

Vyrai nuramina, apžiūri miegantį žmogų, kaip paaiškėja, girtutėlę moterį. Ji tikrai nėra sužeista, susižeidusi ar ligota.

Medikai patys iškviečia policijos pareigūnus. Pastarieji taip pat pasirodo greitai. Nepuola moters vilkti iš laiptinės ar pan. Bando įkalbėti pačią stotis ir eiti pro duris kartu su jais, prilaiko. Tačiau moteris aiškiai tenori miego – keltis ji neturi nei noro, nei jėgų.

Pareigūnai išties stebina, nes reikia turėti daug kantrybės ir noro kalbinti girtą benamę, aiškintis, kur ji gyvena, bandyti įkalbėti ją keltis. Moteris išlemena savo adresą, bet esą į namus jos vis tiek niekas neįsileidžia, todėl nusprendusi pernakvoti pirmoje pasitaikiusioje laiptinėje. Nežinau, kur ją išsivežė pareigūnai, tačiau spėju – į nakvynės namus.

Pareigūnai išties stebina, nes reikia turėti daug kantrybės ir noro kalbinti girtą benamę, aiškintis, kur ji gyvena, bandyti įkalbėti ją keltis.

Tik klausimas, kodėl reikėjo trukdyti greitosios pagalbos medikams ir versti juos važiuoti ten, kur jų nereikėjo? Man kilo paprasta mintis: BPC darbuotojai tiesiog labai formaliai žiūri į savo darbą ir net nesivargina išklausyti to, ką sako jiems paskambinę žmonės. Užtat policijos pareigūnai nusipelno aukščiausių pagyrų, nes tikrai nesitikėjau, kad jie turės tiek kantrybės ir paprasčiausio žmogiškumo su eiline neblaivia bename vidury nakties.

Komentuoja Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus viršininkas Liutauras Šinkūnas:

Pranešimai apie gulintį žmogų priskirtini ir GMP, ir Policijos kompetencijai. Tokius pranešimus BPC perduoda GMP/ Policijai (ne pagal BPC instrukcijas), bet pagal šių tarnybų pateiktas informavimo schema (patvirtintas tvarkas Sveikatos apsaugos ministro, policijos generalinio komisaro). Kai nepranešama apie gulintį žmogų, net ir tais atvejais, kai nėra akivaizdžių (vizualiai matomų) sužeidimų ar sužalojimų, o sakoma, kad gulintis žmogus yra neblaivus, apsvaigęs ar pan., BPC visų pirma informuoja GMP, nes tai gali būti apsinuodijimo alkoholiu arba narkotinėmis, psichotropinėmis medžiagomis atvejis, kuomet medikų pagalba yra būtina.

Jei žmogus yra apsvaigęs ar neblaivus nereiškia, kad jis tuo pat metu negali turėti ir kitų sveikatos sutrikimų.

Be to, jei žmogus yra apsvaigęs ar neblaivus nereiškia, kad jis tuo pat metu negali turėti ir kitų sveikatos sutrikimų, kurių, nesant vizualių požymių, ne specialistas (skambinantysis) tikrai nepastebėtų pvz. sergantiems cukriniu diabetu besivystant komplikacijoms žmogui sutrinka orientacija, pakinta elgesys (gali būti panašus į nuo alkoholio ar kitų medžiagų apsvaigusį asmenį), prarandama sąmonė, iš burnos jaučiamas acetono kvapas. Todėl gulintį žmogų pirma apžiūri medikai ir tik tuo atveju, kai medikai konstatuoja, kad žmogaus gyvybei ar sveikatai pavojaus nėra, pranešimas apie gulintį žmogų yra perduodamas policijos pareigūnams, kurie tokius asmenis dažniausiai pristato į nakvynės namus (tokia pat praktika yra ir kitose ES šalyse, Skandinavijoje, JAV daugumoje valstijų vyksta kelios tarnybos iš karto.).

Prisiminus nesenus įvykius kurie įvyko Vilniuje, kai autobuse mirė akivaizdžiai girtas žmogus, BPC sulaukė kaltinimų, kad pranešimą pirmiausiai perdavė policijos pareigūnams, o ne GMP.

Jeigu prisiminus nesenus įvykius kurie įvyko Vilniuje, kai autobuse mirė akivaizdžiai girtas žmogus, BPC sulaukė kaltinimų, kad pranešimą pirmiausiai perdavė policijos pareigūnams, o ne GMP, nors pranešimas buvo kad žmogus akivaizdžiai girtas ir net atsako jį kalbinančiam autobuso vairuotojui.

Vilniaus apskrities GMP stoties direktoriaus pavaduotoja tada išvardino, net tris kriterijus pagal kuriuos kiekvienas gulintis (ar su smurto, ar be smurto žymių, ar akivaizdžiai girtas – apsinuodijimas alchogoliu) pirmiausiai turėtų būti apžiūrėtas ir įvertintas medikų.

Kaip tik šiandieną įvyko bendras posėdis su policijos pareigūnais (policijos departamento, Vilniaus, Kauno, Utenos apskričių) kuriame kaip vienas iš klausimų buvo nagrinėtas ir gulinčių asmenų klausimas. Policijos pareigūnai irgi akcentavo, kad gulinčius (girtus) piliečius pirmiausiai turėtų apžiūrėti medikai ir įvertinti ar minėtą pilietį yra saugu vežti į išblaivinimo įstaigą.

Norime akcentuoti, kad nei skambinantysis (dažniausia), nei policijos pareigūnas negali nustatyti, kad gulinčiam nėra reikalinga greitoji medicinos pagalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius