Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 02

Sveikuoliai visoje Lietuvoje pradėjo Sveikatingumo metus eketėse

Jei aplink didžiulės pusnys ir šaltukas žnaibo nosytes, siaučia pūgos sausio 1 d. solidarizuodamiesi su viso pasaulio žiemos maudynių mėgėjais savo vietovėse pasineria į eketes...
Armintos Mockevičiūtės nuotr.
Armintos Mockevičiūtės nuotr.

Jei aplink didžiulės pusnys ir šaltukas žnaibo nosytes, siaučia pūgos sausio 1 d. solidarizuodamiesi su viso pasaulio žiemos maudynių mėgėjais savo vietovėse pasineria į eketes ar pasimėgauja jūros bangų glamonėmis, taip pasitikdami Naujuosius metus su dar didesne sveikatos ir energijos doze. Šie 2013-ieji yra  ypatingi –  prasideda Sveikatingumo metai, kuriuos nevyriausybinių organizacijų iniciatyva paskelbė Seimas.

„O kad ūpas šokt į ledinį vandenį būtų dar didesnis, kaip ir kasmet, taip ir šiais metais Lietuvos sveikuolių sąjunga paskelbė  žiemos maudynių nuotraukų konkursą „Šok į eketę 2013!“, – sakė LSS viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė. – Nuotraukos bus talpinamos www.sveikuoliai.lt, nugalėtojų laukia nuostabūs prizai – gražiausios nuotraukos puikuosis ant 2013 m. kalendorių ir puodelių, kurie bus įteikti grūdinimosi šventės Palangos ruoniai šventės metu Palangoje, 2013 m. vasario 15-17 d. d. 

Lietuvos Sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis kviečia vasario mėn. savo vietovėse rengti grūdinimosi šventes ir paskui visiems susiburti į vainikuojančias maudynes Palangoje. Solidarumo maudynės Lietuvoje pradėtos rengti nuo 1997 metų, kai D. Kepenis apsilankė Bostone ir sutarė su ten esančiais žiemos maudynių propaguotojais solidarizuotis. „Kiekvienas žmogus jei jis nesirūpina savo sveikata, tai jis nesirūpina niekuo, nes sveikata yra visa ko pagrindas. Čia turiu mintyje ne tik fizinę sveikatą, bet ir dvasinę, psichinę, visuomeninę. To ir palinkėčiau visiems Sveikatingumo metais – pradėti nuo savęs ir kiekvieną dieną tam skirti dėmesio“, – sako D. Kepenis.

Seimas 2013-uosius paskelbė Sveikatingumo metais. Taip nuspręsta nevyriausybinių organizacijų iniciatyva ir atsižvelgiant į Jungtinių Tautų bei Pasaulio sveikatos organizacijos raginimą stabdyti tas ligas, kurios atsiranda dėl žmonių netinkamo gyvenimo būdo. Nesveikos gyvensenos sukeltos lėtinės neinfekcinės ligos Lietuvoje pareikalauja iki 80 proc. sveikatos priežiūros sąnaudų. Tai sudaro milijardus litų kasmet. Sveikatingumo metais siekiama ne tik atkreipti dėmesį į blogą situaciją, bet svarbiausia išmintingai dirbant pasiekti rezultatų, kad situacija keistųsi iš esmės. Todėl Seime NVO iniciatyva įžanginėje konferencijoje į Sveikatingumo metus – „2013-ieji – Sveikatingumo metai: Ar įmanoma visuotinė sveika gyvensena Lietuvoje?“ – jau buvo pristatyta Suomijos išskirtinė patirtis – kaip šalis daugiau nei 80 proc. sumažino mirtingumą nuo kraujotakos sistemos ligų tarp darbingo amžiaus gyventojų, kaip turėjusi didžiausią mirčių nuo vainikinių širdies kraujagyslių ligų skaičių viso pasaulio mastu, tapo viena sveikiausių šalių pasaulyje. Tokių šalių pavyzdžiu nori pasekti ir Lietuva.

Juozas Dapšauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius