Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 30

Universitete – pasaulyje garsaus sporto mokslininko paskaita

Lietuvos sporto universitete paskaitą „Sporto mokslo ateities tendencijos“ skaitė vienas žymiausių sporto mokslininkas Kopenhagos (Danija) universiteto profesorius Bengtas...

Lietuvos sporto universitete paskaitą „Sporto mokslo ateities tendencijos“ skaitė vienas žymiausių sporto mokslininkas Kopenhagos (Danija) universiteto profesorius Bengtas Saltinas (Bengt Saltin). 

„Europoje- jis sporto mokslo legenda. Mokslininko publikacijų skaičius duomenų bazėje ISI WEB of Science žurnaluose viršija 400, o mokslininkų vertinimo metodika  H indeksas siekia 95,“- sakė LSU rektorius prof.habil.dr. Albertas Skurvydas.

Profesorius B.Saltinas yra vienas geriausių ne tik Europos, bet ir pasaulio fiziologų, o pastaruosius 15 metų daugiausia dėmesio skiria fizinio aktyvumo įtakos sveikatai ir savijautai tyrimams. Profesorius moksliniais tyrimais nuo genų iki širdies ir raumenų veiklos, įrodė savo  teiginį, kad „žmogaus paskirtis- judėti“. B.Saltino darbai turėjo didelę įtaką medicinai, jį išgarsino tyrimai, kai tiriamieji ilgą laiką gulėdavo lovoje ( „bed rest“), o gauti rezultatai pakeitė mokslininkų požiūrį į žmogaus atsigavimą po širdies smūgių, padarė įtaką chirurgijai ir traumų prevencijai bei gydymui.

Profesorius ištyrė širdies veiklos svarbą ir galimybių ribas, genų įtaką didelio meistriškumo sportininkų pasiekimams. Prof. B.Saltinas moksliškai įrodė, kokios yra sprinterių galimybių ribos ir kaip išsiaiškinti, ar atletas vartoja dopingą.
Dabar prof. Bengtas Saltinas tiria, kokią įtaką fizinio aktyvumo trūkumas daro susirgimui diabetu.

Profesorius tęsia Nobelio premijos laureato Augusto Krogho (August Krogh) darbus Kopenhagos universiteto Raumenų tyrimų centre. Šis centras yra žmogaus fiziologijos tyrimų lyderis pasaulyje.

Prof. Bengtas Saltinas yra įvairių šalies ir tarptautinių sveikatos organizacijų narys, Pasaulinės antidopingo agentūros mokslininkų grupės vadovas. 2002 m. profesorius apdovanotas Tarptautinio olimpinio komiteto aukso medaliu. 2004 m. Atėnuose vykusiame Pasaulio mokslo kongrese jam suteiktas „ Žmogaus fiziologijos Aristotelio“ vardas. Profesorius Bengtas Saltinas yra 12 universitetų Garbės daktaras, tarp jų- Paryžiaus (Prancūzija), Birmingemo (Anglija), Atėnų (Graikija), Tartu (Estija) ir kiti universitetai.

„Džiaugiuosi, kad vėl esu su Jumis. Matau universitete vykstančias permainas, bendruomenės norą keistis. Tikiuosi, kad mano patarimai padės greičiau spręsti problemas,“- teigė profesorius.

Šiandien Lietuvos sporto universitete profesoriui B.Saltiniui bus suteiktas LSU Garbės daktaro vardas. Mūsų Universiteto Garbės daktaru bus inauguruotas Erlangeno-Niurnbergo universiteto (Vokietija) profesoriui Alfredui Ruttenui (Alfred Rutten).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius