Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 15

VRK paaiškino, kaip rinkėjų lapuose atsiranda kitų žmonių parašai

Pirmasis Lietuvoje skaitytojų naujienų portalas IKRAUK.LT, vykstant pirmajam Prezidento rinkimų turui, gavo daugybę skaitytojų skundų apie pažeidimus. Ko gero daugiausiai dėmesio sulaukė Aušrinės laiškas su nuotrauka: rinkėjų lapuose šalia savo pavardės ji rado nežinomo asmens parašą, primenantį jos inicialus
Suklastotas Aušrinės parašas per Prezidento rinkimus
Suklastotas Aušrinės parašas per Prezidento rinkimus

Pirmasis Lietuvoje skaitytojų naujienų portalas IKRAUK.LT, vykstant pirmajam Prezidento rinkimų turui, gavo daugybę skaitytojų skundų apie pažeidimus. Ko gero daugiausiai dėmesio sulaukė Aušrinės laiškas su nuotrauka: rinkėjų lapuose šalia savo pavardės ji rado nežinomo asmens parašą, primenantį jos inicialus!

Vyriausioji rinkimų komisija atsiuntė komentarą, kuriuo bando paaiškinti tokią situaciją. Pateikiame VRK paaiškinimą.

Parašai kitoje eilutėje – neleistinos klaidos

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) gavo dviejų rinkėjų skundus dėl to, kad balsavimo dieną rinkėjų sąraše buvo suklastoti jų parašai. Pagal šiuos skundus buvo atliktas patikrinimas. Vieną  gavo VRK, kitas atvejis buvo aprašytas portalo 15min skaitytojų skiltyje IKRAUK.LT.  Patikrinus nustatyta, kad rinkėjų sąraše vietoje vieno rinkėjo pasirašė kitas.

VRK gavo rinkimų apylinkės narių paaiškinimus, kad buvo padaryta klaida –  kito rinkėjo pasirašyta ne toje eilutėje, kurioje yra jo pavardė. Apylinkės rinkimų komisijos pirmininkas rinkėjos atsiprašė, jai buvo sudaryta galimybė balsuoti.

Vilniaus miesto Vingio apylinkėje rinkėjas nebalsavo visai, nes tuo metu buvo Kaune. Ties jo pavarde padėtą parašą pastebėjo mama.

Kad būtų išvengta parašų klastojimo apylinkių rinkimų komisijose vyksta dvigubas patikrinimas: rinkėjas užregistruojamas elektroniniame rinkėjų sąraše ir jis pasirašo popieriniame sąraše.

Beje, kad nebūtų klystama ir rinkėjas nepasirašytų prie kito rinkėjo pavardės, rinkėjų sąraše to paties rinkėjo pavardė spausdinama du kartus: vieną kartą eilutės pradžioje, kitą – pabaigoje. Komisijos nariai pažymi varnele tą vietą, kurioje rinkėjas turėtų pasirašyti, naudoja liniuotes.

Gegužės 25 dieną vyksiančiuose rinkimuose bus tie patys sąrašai kaip ir gegužės 11 dieną, tad atvykę balsuoti rinkėjai tikrai galės pamatyti ar kas nors nepasirašė už juos.

VRK  atsiprašo rinkėjų už apylinkių komisijų narių padarytas klaidas ir prašo pasirašant rinkėjų sąraše  būti labai atidiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius