-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 28

30 metų vaikų globos namų auklėtinius futbolo aikštelėje treniruojantis Vidutis Šurskas: „Tai vaikus motyvuoja“

Vaikai, gyvenantys Alytaus vaikų globos namuose, laisvalaikiu dažniausiai skuba ne kur kitur, o į futbolo treniruotes. To priežastis - neformaliojo švietimo pedagogas, sporto...

Vaikai, gyvenantys Alytaus vaikų globos namuose, laisvalaikiu dažniausiai skuba ne kur kitur, o į futbolo treniruotes. To priežastis - neformaliojo švietimo pedagogas, sporto renginių organizatorius ir futbolo treneris Vidutis Šurskas, kuris šiemet švenčia įspūdingą darbo su vaikų globos namų auklėtiniais futbolo aikštėje jubiliejų.

Jau trisdešimt metų V. Šurskas didžiąją dienos dalį praleidžia mokydamas vaikų globos namų auklėtinius futbolo paslapčių. „Baigiau Valstybinį kūno kultūros institutą ir gavau paskyrimą į Alytaus švietimo skyrių. Trenerio vietos negavau, bet  paskyrė auklėtoju į Alytaus vaikų internatą. Tuomet dar pats žaidžiau futbolą Alytaus „Dainavoje“ ir, kaip užklasinei veiklai, pradėjau treniruoti vaikus. Taip viskas ir prasidėjo“, - pasakoja.

Vaikų globos namų auklėtinių futbolo treneris sako nebesuskaičiuojąs kiek vaikų treniravo: „Galiu tik pasakyti, kad pirmieji, kuriuos treniravau, buvo 1971 m. gimimo.“ Treneris teigia, kad nėra lengva vaikų globos namų auklėtinius įtraukti į aktyvią veiklą, todėl džiaugiasi, kai jo mokytiems vaikams gyvenime pasiseka. Šiuo metu vienas jo auklėtinių Kęstutis Balčiūnas yra profesionalus futbolininkas, žaidžia Alytaus „Dainavoje“ ir aukščiausioje salės futbolo lygoje Kaišiadorių „Savingėje“.

„Mano tikslas nėra toks, kad šie vaikai taptų profesionaliais futbolininkais. Visų pirma noriu pasirūpinti jų laisvalaikiu... Esu treniravęs ir dailininkus brolius Algirdą ir Remigijų Gataveckus, kurie išgarsėjo TV3 laidoje „Lietuvos talentai“ šokdami breiką. Vienu metu jiems reikėjo apsispręsti, ką pasirinkti – dailę ar futbolą. Džiaugiuosi, kad jie pasirinko meną. Tačiau net ir dabar su jais visuomet pažaidžiam futbolą, kai tik broliai grįžta į Alytų“, - sako V. Šurskas.

Treneris džiaugiasi, kad nemažai buvusių auklėtinių, net tie, kurie dirba užsienyje, grįžę į tėvynę būtinai užsuka pasisveikinti ir pažaisti futbolo.

„Aš nieko neverčiu treniruotis. Net jei vaikas labai gerai žaidžia, aš neversiu jo treniruotis, jei jis nenori. Vaikai turi patys jausti poreikį. Džiaugiuosi, kad treniruotis labai daug norinčių. Galų gale, tai yra galimybė pamatyti truputį toliau nei savo kiemą – mes nuolat važinėjame į įvairius turnyrus“,  sako V. Šurskas.

Pasak trenerio, futbolas tik vienas būdų užsikabinti gyvenime. Savo auklėtiniams pedagogas primena, kad svarbiausia yra mokytis.

Futbolas praplečia akiratį

Šiuo metu V. Šurskas treniruoja apie 50 vaikų, tačiau vyksta nuolatinė kaina, nes vaikus įvaikina ir jie išvažiuoja. Labai dažnai vaikus įvaikina užsieniečiai. Su tais, kurie lieka, treneris dirba 3 kartus per savaitę po kelias valandas. Jis labai džiaugiasi, kad šis darbas duoda vaisių.

Didžiausias V. Šursko globojamų vaikų pasiekimas futbolo aikštėje yra susijęs su turnyru „MTG futbolas taikai“. Trenerio auklėtiniai  Lietuvoje tris kartus iš eilės laimėjo turnyrą, kurį Lietuvoje organizuoja MTG koncernui priklausančios televizijos „Viasat“ ir TV3 ir Lietuvos futbolo federacija. Kiekvienais metais laimėję alytiškiai gaudavo teisę atstovauti Lietuvai tarptautiniame finaliniame turnyre „MTG futbolas taikai“, vykstančiame Osle, į kurį susirenka vaikai iš daugiau nei 10 pasaulio šalių. Pernai alytiškiai berniukų grupėje nugalėjo visus varžovus ir iškovojo Lietuvai aukso medalius.

„Dalyvavimas tokiuose turnyruose vaikams yra labai svarbus ir juos labai motyvuoja. Pirmąkart nuvykę į Norvegiją, jie grįžo išsižioję nuo įspūdžių gausos ir vėliau labai trokšdavo laimėti turnyrą, kad vėl galėtų vykti į tą šalį. Kelionės vaikams padeda plėsti akiratį. Kai kurie jų pradėjo rimtai mokytis  anglų kalbą. Jie labai nori patys susikalbėti užsienyje. Žinoma, prie tokio noro prisidėjo ir tai, kad jie susirado kitose šalyse draugų.“

Šiemet V. Šursko treniruojami Alytaus vaikų globos namų auklėtiniai ir vėl bandys laimėti jau ketvirtąjį kartą vyksiantį turnyrą. Treneris sako, kad šiemet bus daug sunkiau, nes komanda bus labai atsinaujinusi. Tačiau jis mano, kad tokiuose turnyruose, kaip ir darbe su vaikais, svarbiausia ne pergalės žaliojoje vejoje, o galimybė pamatyti koks pasaulis įdomus ir iš to atsirandantis noras ko nors siekti gyvenime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius