Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jautri zona: 10 svarbiausių klausimų apie paakių odą

Negalite pakęsti po akimis atsiradusių maišelių ir svarstote, kodėl taip nepasisekė būtent jums? Gali būti, kad paakiai patamsėjo ir suglebo dėl netinkamos mitybos arba prasto miego režimo. Pateikiame jums svarbiausius klausimus apie paakių priežiūrą.
Žvilgsnis
Žvilgsnis / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Akys

1. Ar tiesa, kad paakių oda labai jautri ir plona?

Tiesa. Itin švelni, neigiamam aplinkos poveikiui neatspari plonytė paakių oda maždaug tris keturis kartus plonesnė nei kitų kūno dalių. Be to, labai sausa – joje mažai riebalų liaukų. Štai kodėl ją būtina tinkamai prižiūrėti, antraip su metais vis labiau glebs ir raukšlėsis. Nereikia pamiršti, kad oda aplink akis smarkiai juda: vien sumirksime per dieną daugiau nei 10 tūkstančių kartų. O jei dar esate labai emocionali, nuolat juokiatės ar baratės, odai aplink akis tenka dar didesnis krūvis.   

2. Kas labiausiai kenkia jautriai paakių odai?

Pirmiausia nesveikas gyvenimo būdas: rūkymas, piktnaudžiavimas alkoholiu, nuovargis, įtampa, deguonies stygius. Paakiai bus susiraukšlėję, jei miegosite įsikniaubusi į pagalvę. Atrodys patinę, jei iš vakaro prisiplempsite daug skysčių. Papilkės, jei mažai būsite gryname ore. Paakių odą žaloja ir pikti saulės spinduliai. Todėl net ir žiemą būtinai nešiokite apsauginius akinius nuo saulės.

3. Kodėl būtina nusivalyti akių makiažą?

Tikriausiai kiekvienai mūsų pažįstama situacija: po šėlionių iki paryčių naktiniame klube į lovą griūvame su storu makiažo sluoksniu – nėra nei jėgų, nei noro jį nusivalyti. Blogai! Nuo prakaito ir dulkių praskydę akių šešėliai ir aptrupėjęs blakstienas storinantis ir tankinantis tušas, juolab nenatūralus, – jautrios paakių odos priešai. Jie kaip reikiant sutrikdo aplink akis esančių smulkiųjų kapiliarų veiklą, dėl to paakių oda pilkėja ir dar labiau sausėja.

4. Nuo kelerių metų reikėtų pradėti rūpintis paakių oda?

Atraminis skaidulų – kolageno ir elastino – tinklas zonoje apie akis yra silpnas ir reguliariai mažėjantis, todėl pirmųjų raukšlelių gali atsirasti labai anksti. Pasak specialistų, jau nuo dvidešimties reikėtų saikingai tepti paakius kuo natūralesne skysta paakių žele arba lengvos konsistencijos kremu su gaiviais vaisių ar uogų ekstraktais. Vyresnėms moterims būtini didesnės koncentracijos preparatai (serumas, paakių kapsulės), kurių sudedamosios dalys skatina odą atsinaujinti, elastino ir kolageno sintezę. Kokių konkrečiai, geriausiai patars profesionali kosmetikė. Ji greičiausiai pasiūlys išbandyti ir vieną kitą profesionalų atliekamą procedūrą.

5. Ar paakių kaukės tinka visoms?

Jeigu jos drėkina, gaivina ir atpalaiduoja, tinka visoms. Vokus ir paakius kaukėmis patartina palepinti vieną ar du kartus per savaitę. Odai aplink akis tinka natūralios petražolių, ramunėlių, agurkų, bulvių kaukės. Jeigu namuose tingu ruošti kaukę, įsigykite specialių kosmetikos parduotuvėje ar vaistinėje. Maitinamosios, balinamosios ir stangrinamosios kaukės tinkamesnės brandesnio amžiaus moterims.   

6. Kokios natūralios priemonės tonizuoja paakių odą ir saugo nuo išsausėjimo?

Paakių kraujagysles tonizuoja ir odos tonusą gerina ledukai su ramunėlių, mėtų, žaliosios arbatos, rugiagėlių žiedų  ištraukomis (iš vakaro užšaldykite arbatą ledukų formelėse ir rytą turėsite efektingą ir tikrai nedaug kainuojančią priemonę paakių odai atgaivinti). Odai sausėti neleis reguliarūs apipurškimai mineralais papildytu terminių šaltinių vandeniu (įsigysite prekybos centruose arba galite pasiruošti pačios). Tokią patogią purškiamąją priemonę turėkite po ranka ir darbe, ir keliaudamos automobiliu.

7. Ar akių makiažą valyti galima tik specialiu makiažo valikliu?

Profesionalai neabejoja, kad akių makiažui valyti būtinas specialus valiklis. Toks dažniausiai būna daug švelnesnis už įprastą veido valiklį, todėl mažiau žaloja jautrią paakių odą. Specialus makiažo valiklis paprastai būna želės ar skysčio konsistencijos ir smarkiai netrinant neblogai nuvalo net vandeniui atsparų makiažą.

Būtų geriau, jei vandeniui atsparų tušą valytumėte specialiu valikliu. Jokiu būdu akių makiažui valyti negalima naudoti riebios ir mišrios veido odos valomojo pienelio – rizikuojate sudirginti akis ir smarkiai išsausinti odą. Beje, valydama odą, stipriai netrinkite, nes paakių odos plona, linkusi raukšlėtis.

8. Kaip valyti makiažą ir teptis paakių kremu?

Vokų ir paakių odą valykite ant drėgno vatos skritulėlio užtepusi valiklio ir atsargiai braukdama iš apačios į viršų. Paakių kremas tepamas labai atsargiai, tolygiai paskirstant mažai aktyvių bevardžių pirštų pagalvėlėmis nuo nosies smilkinių link arba glostomaisiais judesiais. Kremą tepkite palei akis taip, kad nuo vokų kraštų liktų bent 0,5 cm – nepateks į akis. Ir tik tiek, kiek reikia, – storai padengta oda negali laisvai kvėpuoti, ir paakių būklė, užuot pagerėjusi, tik pablogėja.

9. Ar paakių odos būklę gerina masažas?

Taip, jeigu jis daromas reguliariai ir švelniai. Rytą nusipraususi šaltu vandeniu maždaug 2–3 minutes pirštų pagalvėlėmis švelniai patapšnokite odą aplink akis. Masažuokite nuo smilkinių, palei apatinį voką tarpuakio link. Tada uždėkite rodomuosius pirštus ant išorinių akių kampų ir lengvai patempkite odą smilkinių link. Stipriai užmerkite akis, po 6 sekundžių visiškai atpalaiduokite vokus.

10. Ką dar reikėtų žinoti apie paakių kremus?

Visų pirma naudokite tik tinkamus jūsų amžiui. Jeigu per anksti tepsite paakius odos serumu, maitinamuoju kremu ar kremu nuo raukšlių, vyresniame amžiuje jie neturės jokio poveikio. Be to, oda aplink akis gali ne tik išsitampyti, bet ir sudirgti. Jei brandaus amžiaus moterys teps paakius dvidešimtmetėms tinkamais kremais, matomo poveikio irgi gali nesitikėti.

Fotolia nuotr./Kaukės paakių odai
Fotolia nuotr./Kaukės paakių odai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius