Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medus – grožiui ir sveikatai

Medus – ypatingas produktas. Ko gero, joks kitas natūralus ar sintetinis produktas neprilygsta medui vitaminų ir mineralų gausa ir nuostabiu poveikiu mūsų sveikatai, grožiui ir bendrai savijautai.
Medus
Medų galima ne tik valgyti, bet ir naudoti veido, kūno odos priežiūrai, masažams. / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Medus Masažas

Savybės ir vartojimas

 

♦ Cheminė medaus sudėtis ir biologinės ypatybės nevienodos, jos priklauso nuo augalų ir nuo metų laiko, kada medus surinktas ir pan.

♦ Meduje gausu vitaminų (C, В1, В2, РР ir kt.), daugiau kaip 30 mikroelementų (geležis, varis, kalcis, magnis, manganas, nikelis, sidabras, fosforas, siera, molibdenas ir dar daug kitų), enzimų, aminorūgščių, natūralių hormonų ir kitų žmogaus sveikatai atkurti ir palaikyti reikalingų medžiagų. Medus papildo organizmą šiomis jam būtinomis medžiagomis, kurių ne visada gauname su maistu.

♦ Medų galime ne tik valgyti, bet ir naudoti veido, kūno odos priežiūrai, masažams.

♦ Medus išsiskiria dar viena puikia savybe – lengvai prasiskverbia per  odos poras, tad netgi naudojamas išoriškai jis ne tik labai teigiamai veikia odą, bet ir yra naudingas visam organizmui.

♦ Medus nuo seno vertinamas kaip kosmetinė priemonė: minkština sausą odą, saugo ją ir maitina.

♦ Norint pasirūpinti grožiu ir gera savijauta, galima natūralų medų naudoti ir  namuose. Tinka vienas ar su kitomis priemonėmis, tai priklauso dar ir nuo to, dėl ko jį naudosite.

 

Grožio procedūroms

 

Kaukė lūpoms

Vasarą po gausių saulės vonių, o šaltuoju sezonu, stojus žvarbiems ir permainingiems orams, lūpos neretai tampa sausos ar ima šerpetoti. Ir čia gali padėti natūralus medus. Jį užtepusios ant lūpų ir palaikiusios apie 10 min. tiesiog nulaižykite. Jei turite daugiau laiko ir norite, kad medaus kaukė būtų dar veiksmingesnė, prieš tepdamos medų, lūpas pamasažuokite minkštu dantų šepetuku.

 

Vonelė šiurkščioms pėdoms

Medus – puikus pagalbininkas sutrūkinėjusiai, kietai, šiurkščiai pėdų odai minkštinti. Šaukštą medaus  ištirpinkite  100 ml šilto vandens ir  įmerkite pėdas. Po 20 minučių  nesunkiai nugramdysite sukietėjusią odą nuo kulnų.

 

Švelnumo teikianti vonia

Medus – ypatingas vonios priedas. Jis puikiai tiks norint pailsėti, atsipalaiduoti, palepinti kūną. Medaus vonia valo ir ramina odą, padeda išsaugoti apsauginį rūgštinį odos sluoksnį, mažina uždegimus, drėkina. 

 

Medaus grožio vonia

Šis receptas labai tiks, jei norite pasilepinti, pamaitinti kūno odą.
Litrą pieno sumaišykite su 2 šaukštais medaus ir 2 šaukštais simondsijų aliejaus. Šį mišinį įpilkite į šilto vandens vonią. Joje mėgaukitės apie 20 minučių. Po šios vonios oda bus švelni ir švytinti.

 

Raminanti medaus vonia

Jei jus kamuoja nuovargis, nuolatiniai stresai, sunku užmigti, medus taip pat padės. 2 valgomuosius šaukštus medaus ištirpinkite litre ramunėlių nuoviro, gerai išmaišę supilkite į vandenį. Tokioje vonioje praleiskite 20–30 min. Poilsį pratęskite prie arbatos puodelio. Raminančia vonia mėgaukitės vakare prieš  miegą.

 

Kaukė kūnui

Arbatinį šaukštą medaus išmaišykite su arbatiniu šaukštu pasirinkto augalinio aliejaus ir ketvirčiu arbatinio šaukšto citrinos sulčių. Ši medaus kaukė  ypač tiks šiurkščioms kūno vietoms – alkūnių, plaštakų, kelių, padų odai.   Užtepusios kaukę,  palikite 15–20 min., paskui nuplaukite šiltu vandeniu.

 

Kūno šveitiklis

Jei neturite nedaug laiko, tačiau norite palepinti odą medumi, galite išbandyti kūno šveitimo procedūrą. Tai naudinga, nes pašalinamas suragėjęs epidermio sluoksnis, oda tampa švelni.
Kūno šveitiklį su medumi labai paprasta pasigaminti namuose. Jums reikės medaus ir smulkintų žemės riešutų. Pašildytą medų sumaišykite su smulkintais žemės riešutais ir tepkite visą kūną arba tik problemines vietas masažuokite švelniais judesiais. Šveitiklį galite papildyti keliais eterinio aliejaus lašais.

 

Pirties procedūros

Medus pirtyje gali būti naudojamas labai įvairiai: kaip šveitiklis, kaukė ar masažo priemonė po pirties.  Rekomenduojama jį tepti jau baigiant pirties procedūras ant įšilusio, švaraus kūno.
Medų galima sumaišyti su druska, tokiu šveitikliu ištrinti ištrinti visą kūną ar tik problemines (celiulito pažeistas) vietas. Tiesa, toks šveitiklis netiks jautriai odai.

Taip pat medų labai veiksminga naudoti masažui po pirties: pagerina medžiagų apykaitą, atpalaiduoja raumenis, mažina stresą, padeda pašalinti suragėjusį odos sluoksnį.

 

Kūno masažas su medumi

 

Populiarus medus ir grožio, sveikatingumo centruose – čia siūloma įvairių procedūrų su medumi. Siūlomi masažai su medumi visam kūnui, nugarai ar celiulito pažeistoms vietoms, specialūs medaus įvyniojimai.

Medaus masažas kaip procedūra atsirado senovės Tibete. Unikali medaus savybė sugerti toksinus ir greitai juos šalinti iš organizmo buvo puikiai žinoma Tibeto gydytojams.

Masažuojant medumi, sušildomi audiniai, sužadinama kraujotaka, stiprinamas imunitetas, mankštinami raumenys, medus išvalo odos poras ir gilesnius sluoksnius, pagerina audinių mitybą, paspartėja audinių aprūpinimas deguonimi ir teršalų pasišalinimas. Po medaus masažo oda tampa elastinga, švari ir švelni. Medaus masažas – puiki kūno formas koreguojanti priemonė nuo celiulito.

 

Medaus masažą galite atlikti ir namuose

 

♦ Nemasažuokite vietų, kur yra išsiplėtusios venos ar kapiliarai.

♦ Galite įlašinti į medų kelis lašelius eterinio citrinų, apelsino aliejaus. Medaus priklausomai nuo masažuojamo ploto reikės nuo poros šaukštelių iki kelių šaukštų.

♦ Masažui tinka tik skystas medus, todėl jį pasišildykite vandens vonelėje.

♦ Masažuojamą odos plotą plonu sluoksniu ištepkite medumi.

♦ Masažas atliekamas švelniais  tapšnojimo judesiais.

♦ Medus atiduoda savo naudingąsias medžiagas kūnui, o iš jo surenka toksinus, todėl tampa tąsus, lipnus ir pašviesėja.

♦ Baigus masažą, oda nuvaloma šiltais, drėgnais rankšluosčiais.

♦ Po masažo rekomenduojama pabūti šiltai.

 

! Medus – biologiškai aktyvi priemonė, todėl išoriškai naudoti tinka ne visiems. Natūralaus medaus naudoti nerekomenduojama: esant alergijai medui, išsiplėtusioms kraujagyslėms, sergant cukriniu diabetu.

Pasitaiko tokių atvejų, kai žmogus valgo medų bei jo produktus ir  alerginių reakcijų nekyla. Tačiau  patepus, odą išberia. Norint išvengti tokių netikėtumų, rekomenduojama iš pradžių pasitepti tik nedidelį odos plotelį, palaikyti apie 10 min. ir nusiplauti vandeniu. Odos reakciją reikėtų stebėti apie parą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius