Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Produktai, kuriuos patartina valgyti žiemą, kad oda būtų skaistesnė

Žiemos metu reikėtų nepamiršti maitintis sveikai – mūsų organizmui reikia kuo daugiau vitaminų ir mineralų. Jų reikalauja ir mūsų oda, kurią žiemos oras paverčia sausa, pleiskanojančia, kamuojamą uždegimų.
Mityba
Mityba / Fotolia nuotr.

Tačiau tinkamas maistas, pasak holistinės dermatologės Jeanette Jacknin ir knygos „Smart Medicine For Your Skin“ autorės, gali pagerinti mūsų odos būklę, rašoma prevention.com. Kokius produktus ji rekomenduoja įtraukti į žiemos valgiaraštį?

Granatų sėklos

„Kadangi žmonės valgo mažiau vaisių ir daržovių žiemą, jie gauna ir mažiau antioksidantų“, – sako gydytojas natūropatas Trevoras Catesas. Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, uždegimais, saugo nuo saulės daromos žalos odai, suaktyvina kraujotaką, be to, granatuose yra elaginės rūgšties, kuri kovoja su raukšlėmis.

Granatus valgykite su gvakamole, trintais kokteiliais, jogurtu, sveikais kokteiliais ir pan.

Saldžiosios bulvės

Tai tikras vitaminų užtaisas, gražinantis odą. Šiose šakninėse daržovėse yra gausu vitamino A, betakaroteno, kurie, kaip teigia dietologė Ann Louise Gittleman ir knygos „The New Fat Flush Plan“ autorė, „padeda odai atsinaujinti, sukuria apsauginį odos barjerą, drėkina, skaistina odą“.

Valgykite jas su lašeliu sveikųjų riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, kad organizmas geriau įsisavintų vitaminus. Bulvės tiks košėms, troškiniams, sriuboms ir pan.

Lapiniai kopūstai (kale)

Nors patys jie raukšlėti, tačiau odai suteikia priešingą efektą. Vos puodelis šių kopūstų mums suteikia reikiamą vitamino A dozę, padedančio odai atsinaujinti ir vitamino C, kuris skatina kolageno gamybą, stangriną odą.

Tyrimas, publikuotas American Journal of Clinical Nutrition atskleidė, jog žmonės, kurių mityboje netrūko vitamino C, džiaugėsi skaistesne oda, turėjo mažiau raukšlių, oda buvo ne tokia sausa.

Kopūstus naudokite salotoms, sriubos, troškiniams, kokteiliams, skanaukite su makaronais, galite net pasigaminti traškučius.

Kiaušiniai

Ne tik baltymų šaltinis, bet ir odai naudingų vitaminų – A ir E bei B5. Pastarasis padeda užtikrinti sveikos odos funkcijas ir apsauginius barjerus. Kiaušiniuose atrasite ir vitamino D bei kitų mineralų, reikalingų kolageno sintezei.

Geriausia valgyti kietai virtus kiaušinius, tinka jie ir sumuštiniams, salotoms, įdarams, užkandžiams.

Citrusiniai vaisiai

Apelsinai, citrinos, mandarinai, žaliosios citrinos, greipfrutai – visi šie vaisiai yra puikūs vitamino C šaltiniai, kuris dovanoja odai jaunystę ir švytėjimą. Kaip pažymi specialistai, vitaminas C turi teigiamą įtaką kolageno gamybai, taip pat odą skaistina, naikina rudas dėmes, saulės padarytą žalą.

Gerkite vandenį su citrinos sultimis, skaninkite salotas, kokteilius arba valgykite šiuos vaisius vienus, kaip užkandžius.

Graikiniai riešutai

Juose aptiksime į omega-3 riebalų rūgščių grupę patenkančią alfa linoleno rūgštį, dėl kurios oda išsaugo drėgmę, yra stangresnė, apsaugomos odos ląstelės. Taip pat šiuose riešutuose yra beveik dvigubai daugiau antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir priešlaikiniu senėjimu.

Valgykite vienus arba su košėmis, salotomis, granola, pasigaminkite riešutų sviesto.

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 mitai apie sveikatą: ar vis dar jais tikite?

Austrės

Šios jūrų gėrybės pasižymi dideliu kiekiu cinko, kuris mūsų odai itin reikalingas, kadangi padeda jai atsinaujinti, greičiau gyja įvairios žaizdos. Cinkas taip pat padeda įsisavinti riebalų rūgštis, todėl maitina odą iš vidaus. Kai trūksta cinko, oda gali būti kamuojama psoriazės, spuogų, egzemos. Taigi, verta išmėginti šį gurmanišką patiekalą ne tik dėl skonio ypatybių, bet ir dėl sveikos ir skaisčios odos.

Saulėgrąžos

Saulėgrąžų sėklos yra kupinos vitamino E, dėl kurio oda tampa stangresnė, taip pat medžiagos, esančios šiose sėklose, kovoja su laisvaisiais radikalais ir saulės padaryta žala. Sauja saulėgrąžų turi ir pakankamai omega-6 riebalų rūgščių, skatinančių odos regeneraciją, taip pat seleno, kovojančio su odos infekcijomis.

Saulėgrąžos puikiai tinka salotoms, kepiniams, kokteiliams, pesto padažams ruošti.

Lašiša

Lašiša – puikus pasirinkimas, norintiems skaistesnės odos. Joje aptinkama omega-3 riebalų rūgščių, kurios drėkina ir maitina odą, padeda išsaugoti jos drėgmę ir jaunystę. Vitaminas D, esantis lašišoje pasižymi prieuždegiminėmis savybėmis, padeda įveikti spuogus, egzemą, sudirgusią odą.

Lašiša galite kepti, troškinti, gaminti salotas, sumuštinius, sriubas, troškinius.

Kviečių gemalų aliejus

Sveiki riebalai yra itin naudingi mūsų odai, be to, jie įveikia toksinų ir laisvųjų radikalų daromą žalą. Kviečių gemalų aliejuje aptinkamas vienas didžiausių vitamino E kiekių, taip pat kitų medžiagų, kurios puikiai drėkina odą.

Naudokite šį aliejų vieną arba salotoms, trintiems kokteiliams, makaronams ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius