Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 16

Atėjote į naują darbą? Štai ko nederėtų sakyti naujokui

Tai, ką jūs pasakote darbovietėje pirmą darbo dieną, ne tik padeda pamatus kolegų požiūriui į jus, bet ir gali kainuoti jums darbo vietą.
Draugiški kolegos
Draugiški kolegos / Vida Press nuotr.

„Jei pasakysite kažką netinkamo, tai nustatys toną ir būtent dėl to per pirmuosius tris mėnesius galite netekti savo darbo vietos“ – teigia J. T. O‘Donnellis, karjeros patarimų tinklapio careerealism.com įkūrėjas ir knygos „Careerealism: The Smart Approach to a Satisfying Carreer“ autorius, rašo businessinsider.com.

„Natūralu, kad norisi patikti žmonėms, greitai juos sužavėti ir pritapti, – teigia darbovietės ekspertė Michelle Kerrigan. – Tačiau daugelis persistengia tada, kai turėtų klausyti.“

Štai dalykai, kurių nederėtų sakyti – ypač pirmą darbo dieną:

„Buvusiame darbe...“

Niekam nepatinka visažiniai. Rosalinda Oropeza Randall, etiketo ir mandagumo ekspertė bei knygos „Don‘t Burp in the Boardroom“ autorė pataria į naująjį darbą žengti su energija, tačiau tai pat ji rekomenduoja nepamiršti ir nuolankumo.

„Šioje situacijoje nuolankumas turi būti suprastas ne kaip baimingumas ar susilaikymas, tačiau kaip noras mokytis – ne visažiniškumas.“

„O, dieve, man tai patinka!”

Jūs jau pasamdyti, jums nebereikia taip stipriai stengtis patikti žmonėms.

Nors ir yra smagu žinoti, kad žmonės laiko jus atsakingu bei mano, kad suprantate kompaniją, Lynn Taylor, knygos „Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behaviour and Thrive in Your Job“ autorė, teigia, jog tai tik energijos švaistymas. Visus sužavėsite tiesiog būdami savimi.

„Kada pakelsite atlyginimą?“

„Gal pirmiausia išgyvenkite 90-ties dienų bandomąjį laikotarpį“, – siūlo R. Randall.

„Beje, penktadieniais turėsiu išeiti anksčiau“

„Jei nekalbėjote apie tai prieš prisijungiant prie komandos ir gavę naują darbą pradėsite mėtyti tokio pobūdžio „bombas“, tai parodys, kad nemokate bendrauti ir negerbiate kolegų“, – teigia J. T. O‘Donnellis.

Darbdaviai tikisi, kad atėję būsite tiek, kiek privalote būti, būsite pasiruošę ir trokšite mokytis.

„Palaukite... tuoj pabaigsiu su Žmogiškųjų išteklių padaliniui reikalingais popieriais“

L.Taylor teigia, kad pirmąją dieną darbe greičiausiai teks padaryti milijoną darbų darbelių. Tačiau svarbiausia – visada būkite pasiekiamas naujajam viršininkui, nepaisant visokių administracinių trukdžių.

„Tai labai svarbus pirmas įspūdis, kurio nenorite sugadinti, – ji teigia. – Priėmusios naujus darbuotojus kompanijos ne visada būna tokios organizuotos, kaip norėtų. Labai paprasta užsimiršti dėl žmogiškųjų išteklių darbuotojo, įvairių vadybininkų ar bendradarbių arba dėl specialios užduoties – dėl viso šito tampate nepasiekiamas pačiam svarbiausiam žmogui.“

„Su kuo reikėtų susipažinti ir ko derėtų vengti?“

Užduodami tokį klausimą iš esmės prašote bendradarbių liežuvauti, o tai, pasak R.Randall, žlugdo karjerą. Be to, vieno asmens nesutarimai su kitu bendradarbiu yra tik jų reikalas ir galėjo išsivystyti dėl jums visiškai nežinomų priežasčių.

„Neskubėkite ir susipažinkite su žmonėmis, užkalbinkite kiekvieną jūsų padalinyje dirbantį žmogų, – siūlo R.Randall. – Patys juos įvertinkite.“

„Aš tai darau ne taip“

Privalote sukurti ir palaikyti savitumą ir jus turi įsiminti už gerus dalykus.

J.T.O‘Donnellis teigia, kad būtina išlaikyti pozityvų pokalbį. Darbdaviai nenori girdėti, ko jūs nemokate atlikti; jie nori girdėti, kad esate plačių pažiūrų ir esate pasiruošęs mokytis viską atlikti taip, kaip jie palieps.

„Kartais tokia frazė gali išsprūsti, kadangi žmonės nori parodyti savo sugebėjimus ir mano, kad būtent dėl to juos ir pasamdė, – sako J.T.O‘Donnellis. – Tačiau jei nesuformuluosite šio sakinio teisingai, jis gali skambėti labai negatyviai ir kritiškai jus pasamdžiusios organizacijos atžvilgiu.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Situacija: moteris vyriškame kolektyve

„Girdėjau (X gandą). Ar tai tiesa?“

Jūs tikrai nenorite pasirodyti gandų nešiotoju, ypač pirmąją dieną. Stenkitės vengti klausimų apie gandus (ar juos skleisti) – gandus apie kompaniją, naujuosius kolegas ar buvusį darbdavį.

„Kokie būna šventiniai vakarėliai? Ar gauname priedų ar bent kumpio, ar kažko panašaus?“

„Jūs ir esat tas kumpis, – teigia R. Randall. – Kodėl gi nepalaukiate švenčių ir patys nepamatote, kaip viskas vyksta? Beje, ką darysite, jei namo grįšite tuščiomis?“

„Ką turi padaryti, kad gautum geresnį darbinį telefoną?“

Jei darbinis telefonas nėra naujausias ar neblizga, greičiausiai, kad jūsų bendradarbių telefonai lygiai tokie patys. Prašymas gauti geresnį telefoną atitolina jus nuo kai kurių žmonių, kurie pradės svarstyti, kad galvojate, jog geresnio telefono nusipelnėte labiau.

„Išmokite suktis su tuo, ką jums duoda. Jei kompanijoje trūksta technologijų, rašomieji stalai, kėdės, dekoras joje yra senesni, neleiskite jiems nulemti, kaip atliksite darbą“, – teigia R.Randall.

„Nesąmonė“

Gali nutikti ir taip, kad nesuprasite (arba nepritarsite) kažkokių darbų atlikimo būdų, tačiau pavartoję šį žodį tam nesupratimui apibūdinti, pasirodysite esą labai buki.

„Prieš automatiškai darant šią prielaidą, surinkite informaciją, – sako J.T.O‘Donnellis. Nesakykite, kad nesuprantate strategijos, geriau paklauskite, kodėl kompanija daro būtent taip, sužinokite tokio sprendimo priešistorę ir pasistenkite suprasti strategiją organizacijos akimis.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Ką daryti, jei norite savo gyvenime viską pakeisti: 25 patarimai

Vida Press nuotr./Veidai
Vida Press nuotr./Veidai

„Mano buvęs viršininkas buvo labai kvailas“

Gal jūsų buvęs viršininkas ir buvo nekoks. Tačiau skundai bei palyginimai retai būna laukiami, teigia M.Kerrigan. Tokie pareiškimai gali pakenkti jūsų profesiniam savitumui bei požiūriui į jus. Išeina taip, kad jūs esate labai kvailas.

„Jūsų savitumas yra jūsų skiriamasis ženklas, o jį kuria nuoseklumas – teigiamas ir neigiamas, – sako moteris. – Jei sudarysite blogą įspūdį, bus labai sunku vėliau jį pakeisti. Privalote sukurti ir palaikyti savitumą ir jus turi įsiminti už gerus dalykus.“

„Aš taip pavargau“

Svarbu skleisti energingumą, teigia L.Taylor, ypač pirmosiomis dienomis naujame darbe, kai jūsų požiūris ir darbo etika yra labiausiai matomi ir stebimi lyg pro mikroskopą.

„Ne, ačiū. Pietus atsinešiau su savimi“

Atsisakydami galimybės papietauti ir pabendrauti su naujaisiais bendradarbiais ar net viršininku, atrodote labai nedraugiškas, net jei iš tikrųjų atsinešėte pietus iš namų.

„Norėčiau visus jus šį sekmadienį pakviesti į savo bažnyčią“

Jei tai niekaip nesusiję su jūsų darbu, taisykle „prie stalo nekalbėk apie politiką ar religiją“ naudokitės ir darbo vietoje.

„Paprastai tokios diskusijos nekaip priimamos darbo aplinkoje, – teigia R.Randall. – Bendradarbiai gali pradėti jūsų vengti kaskart, artėjant penktadieniui.“

„Mano nuomone...“

Padarykite auksinę taisyklę „klausk, o ne sakyk“ savo dienos mantra, sako J.T.O‘Donnellis. Geriausia savo nuomonę pasilaikyti sau ir pirmiausia pažiūrėti, kokia yra viršininko nuomonė. Nebent jūsų paklaus, ką galvojate.

„Kokia darbuotojo nuolaida?“

Atsakymų į tokius klausimus ieškokite darbuotojo vadove, teigia R. Randall. Privilegijų kaulijimas yra labai egoistiška, o tai nelabai mėgstamas bruožas.

„Jis toks mielas/Ji tokia miela! Kokia širšė jam/jai įgėlė?“

Ar mums iš tikrųjų reikia aiškinti, kodėl toks elgesys yra nepriimtinas?

„Labukas, sunkiai dirbi ar beveik nedirbi?“

Visų pirma, tai nevykęs klausimas. Antra, nors ir girdite, kaip bendradarbiai vienas kitą erzina, ir manote, kad galite prisijungti – nedarykite to.

„Jie pasiekė tokį bendravimo tarpusavyje lygį, o jūs – dar ne“, – sako J.T.O‘Donnellis. Net jei iš pradžių jausitės suvaržyti, turite rodyti pagarbą, turite būti mandagūs, jei norite žmonėms įrodyti, kad sugebate gerai dirbti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius