Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 13

Aiškinamės santykius su šunimi. Kas ką valdo?

Įsigijote jauną, energingą šunelį? Mylite jį ir džiaugiatės jo pasiekimais. Tačiau kiekvienas pasivaikščiojimas – tikra kankynė, nes jūsų keturkojis draugas visiškai nedrausmingas ir į komandas nekreipia nė menkiausio dėmesio? Patariame jums, kaip gana lengvai išspręsti šią problemą.
Aiškinamės santykius su šunimi. Kas ką valdo?
Aiškinamės santykius su šunimi. Kas ką valdo? / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Gyvūnai

Kodėl šunys neklauso komandų

 

Pavadėlio tempimas – viena labiausiai paplitusių šunų elgesio problemų. Išmokyti, kad jūsų augintinis netrauktų pavadėlio, nėra taip sunku, kaip daugelis mano. Pirmiausia svarbu suprasti, kodėl šunys tempia pavadėlį, ir kaip tokiu atveju turėtų elgtis jų šeimininkai.

 

Kiekvienas gyvūnas priešinasi, kai jį kas nors stabdo ar slopina jo norus. Vadinasi, kai šeimininkas traukia jį į vieną pusę, o šuo nori eiti į kitą, konfliktas neišvengiamas. Jei šeimininkas supykęs dar labiau patempia šunį, šis tai suvokia kaip atlygį ir iš visų jėgų stengiasi nepasiduoti. Atsiminkite, kad taip jūs nekeičiate šuns elgesio, tik dar labiau sustiprinate jį, tam tikra prasme provokuojate nederamai elgtis, jums priešintis. Be to, dresuotojai tikina, kad daugelis šunų tempia todėl, kad anksčiau niekada nebuvo vedžiojami už pavadėlio ir jiems tai nepatinka. Taigi keturkojams draugams būtina parodyti, kad pavadėlis nėra bausmė ar jų laisvės suvaržymas.

 

Kaip turi elgtis šeimininkai

 

Pirmiausia šuo turi aiškiai suprasti, kad pavadžio tempimas nėra pramoga. Kai tik keturkojis draugas pradeda traukti pavadėlį, iš karto pasakykite „Ne!“ ar kitą drausminamąjį žodį ir iš karto sustokite. Iš pradžių neklaužada greičiausiai nustebs ir atsigręš į jus tarsi klausdamas, kas ne taip. Eiti pradėkite tik tada, kai pavadėlis atsilaisvina, pagirkite šunį ir iš karto duokite skanėsto. Jei paėjus kelis žingsnius šuo visa dar elgiasi drausmingai, vėl pagirkite jį ir paskatinkite gardėsiu. Jeigu pavadėlis įsitempė dar kartą arba šuo vaikšto per toli nuo jūsų, pasakykite „Ne“! ir vėl kartokite viską nuo pradžių. Jei viską atliksite teisingai, jūsų šuo supras: jei trauksiu pavadėlį, toliau neisime, jei elgsiuosi drausmingai, mane pagirs ir duos skanėstų.

 

Sunku pasakyti, kiek laiko praeis, kol jūsų augintinis išmoks deramai elgtis: tai priklauso nuo jo amžiaus, charakterio ir jūsų kantrybės. Jums gali tekti įdėti daug pastangų, kad šunelis suprastų, ko jūs norite ir kaip jis turėtų elgtis.

 

Kiti patarimai

 

♦ Jei šuo supratęs, kad eis į lauką, ima šėlioti, lakstyti pirmyn ir atgal, amsėti, sukinėtis, pradėti dresuoti turite dar neišėję iš namų. Pirmiausia pabandykite nuraminti augintinį, liepkite jam atsisėsti. Jei jis neklauso, padėkite pavadį ir atsisėskite ant kėdės. Po kelių minučių bandykite dar kartelį. Šiuos veiksmus kartokite tol, kol šuo paliepus atsisės ir leis ramiai užsegti pavadį. Nuraminti šunį būtina todėl, kad jis neįsiaudrintų ir būtų lengviau sudrausminamas lauke.

 

♦ Nedarykite išimčių. Kol šunelis nenustos tempti pavadžio, kiekvienas išėjimas pasivaikščioti turi būti pamoka. Jums reikės daug kantrybės – nenuleiskite rankų.

 

♦ Atsiminkite, kad dažniausiai pavadžius tempia pailsėję, energijos kupini šunys. Todėl prieš pamoką pasistenkite jį nuvarginti – nusiveskite į parką ir pamėtykite kamuolį ar pagalį, leiskite jam išsilakstyti. Pamatysite, bus daug lengviau dresuoti augintinį.

 

♦ Išėję į lauką stenkitės žingsniuoti gana sparčiai. Skubėdamas šuo bus mažiau pastabus, jo dėmesio netrikdys nauji kvapai ar neįprasti objektai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius