Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 02

Paukščių pasaulio keistenybės, įdomybės, rekordai...

Visai šalia mūsų – parkuose, soduose, miškuose, netgi miestų gatvėse – gyvena daugybė paukščių. Bet tik retam kuriam iš mūsų ateina į galva mintis, kad paukščių pasaulis gali būti kažkuo įdomus. O jis tikrai įdomus ir nepaprastai spalvingas. Siūlome keletą įdomių faktų iš paukščių gyvenimo.
Kolibriai moka skraidyti atbuli
Kolibriai moka skraidyti atbuli / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Pelikanas
  • ► Paukščių aukščio rekordininku tituluojamas afrikinis maitvanagis. Netikėtas jo rekordas buvo užfiksuotas visai netyčia, kai šis paukštis 11277 m aukštyje susidūrė su keleiviniu lėktuvu.
  • ► Didžiausias Lietuvos laukinis paukštis yra gulbė nebylė. Suaugęs patinas sveria 8,9–15,5 kg, o patelė 6,8–11 kg.
  • ► Genys medį gali kapoti 20 kartų per sekundę dažniu.
  • ► Kolibris – vienintelis pasaulyje paukštis, gebantis skristi atbulomis.
  • ► Kai kurių rūšių paukščiai sugeba čiulbėjimą nukreipti savo snapui priešinga kryptimi. Pasak mokslininkų, šis „triukas“ paprastai naudojamas norint perspėti kitus paukščius apie gresiantį pavojų.
  • ► Stručiai yra stambiausi šiuo metu gyvenantys paukščiai. Bet dydis dar ne viskas... Užtat jų smegenys mažesnės už akis.
  • ► Pelikano snape gali tilpti daugiau kaip dešimt litrų vandens.
  • ► Čiurliai gali skraidyti nenutūpdami dvejus metus, skrisdami šie paukščiai įsigudrina netgi nusnausti. Albatrosai taip pat ore geba išbūti kelerius metus. Be paliovos skraidydami, jie įveikia šimtus tūkstančių kilometrų: tuo pat metu ir miega, ir maitinasi. Nutupia tik tada, kai ateina metas poruotis ir perėti.
  • ► Ilgiausiu moksliniu pavadinimu  yra pavadinta Pietų Amerikoje  gyvenanti  tironinių šeimos žvirblinių paukščių rūšis. Ji vadinasi Griseotyrannus aurantioatrocristatus.
  • ► Leideno universiteto mokslininkai, palyginę didžiųjų zylių (Parus major), gyvenančių dešimtyje didžiausiųjų Europos miestų ir gyvenančių miške, giedojimą, padarė štai kokią išvadą:  miesto zylės tarpusavyje susikalba trumpesniais ir kur kas aukštesnio tono garsais nei jų miške gyvenančios gentainės.
  • ► Azijoje gyvena nepaprastai įdomus paukštis audėjas. Susiradęs tvirtų žolių stiebų, medžių žievių ir kitokios augalinės statybų medžiagos, jis taip meistriškai suneria savotišką miegmaišį, kad bet kuri rankdarbių meistrė jam galėtų pavydėti talento. Siūlome pažiūrėti, kaip tai atrodo realiai. Išties negali nesižavėti.

 

VIDEO: The Architects of Weaver Bird And Paper Wasp:Coincidence?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius