Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 10

Kaip užsiauginti laimės bambuką

Blyškioji dracena, dar vadinama laimės bambuku (anglų k. „Lucky Bamboo“), – išties ypatingas augalas. Tiesa, daugelis ją painioja su tikruoju bambuku, tačiau iš tiesų tai nėra tas pats augalas. Nepaisant to, dracena puikiai papuoš bet kurių namų interjerą. O gal ir laimės jiems atneš...
Dracena
„Laimės bambukas“ / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Dracena Bambukas
  • Tikinama, kad šis augalas namams dovanoja sėkmę ir laimę, pripildo kambarius pozityvios ir teigiamos energijos.
  • Augalo kotelių skaičius taip pat turi savo simboliką: 3 – simbolizuoja laimę, 5 – turtus, 6 – sveikatą, o štai 4 stiebeliai – bent jau Rytuose vengiamas skaičius, nes jis siejamas su mirtimi.
  • Manoma, kad jeigu namuose ar darbo vietose auginsite blyškiąją draceną, jūsų tikrai neaplenks laimė ir sėkmė. Ypač jei šį augalą gavote dovanų.

Kaip prižiūrėti?

Blyškioji dracena (Dracaena sanderiana) panaši į krūmelį, labai lengvai prižiūrima, greitai auga, gali būti įvairiai formuojama. Užauga iki 1,5 m aukščio. Ji mėgsta šviesą, tačiau ne tiesioginius saulės spindulius, mat jie gali pažeisti lapus. Tuomet augalas pradės nykti. Apskritai, verčiau mažiau saulės nei jos per daug. Tiesa, jei dracenos lapai praranda savo spalvą, vadinasi, jai trūksta šviesos.

Laimės bambukai iš pradžių auginami vandenyje, o vėliau, kai pasirodo šaknys, juos reikėtų perkelti į dirvožemį. Ir dar šis tas – šio augalo lapai šiek tiek toksiški, tad geriau  laikyti jį toliau nuo mažų vaikų ir gyvūnų.

Laimės bambukas mėgsta drėgną žemę ir šiltą klimatą, tad jis bus patenkintas 20–25 °C temperatūra.

Žemę dracenai rinkitės atidžiai. Labiausiai tiks pusiau rūgšti, skirta dekoratyviniams augalams. Tinkamiausias vanduo – minkštas. Atkreipkite dėmesį laistydamos, kad žemė neperdžiūtų, bet ir nebūtų visuomet įmirkusi. Nelaikykite laimės bambuko šalia oro kondicionieriaus ar šildytuvo!

Formavimas ir genėjimas

Labiausiai akį traukia įvairiai suformuoti blyškiosios dracenos stiebeliai. Tačiau šis darbas reikalauja įgūdžių ir patirties. Turint galvoje tai, kad šios dracenos linksta į šviesos šaltinį, jos formuojamos tam tikru metu vis atsukant į šviesą. Taip keičiant padėtį ir susiformuoja augalo spiralės, labiausiai ir žavinčios gėlių augintojus.

Nepamirškite stebėti augalo būklės ir, jeigu reikia, nugenėkite pažeistas stiebelio dalis.

Ypač dracenoms kenkia chloruotas vanduo su įvairiomis priemaišomis, kuriuo laistant, augalas palaipsniui silpsta ir nyksta, todėl daug kur patariama rinktis distiliuotą. O jeigu jūsų laimės bambukai mirksta vandenyje, keiskite jį bent kartą per savaitę, kad neatsirastų bakterijų.

Ką atskleidžia lapų spalva?

  • Jeigu ant dracenos atsiranda juodų dėmelių, pažeistas šakeles būtinai reikėtų apgenėti, kad augalas nežūtų.
  • Geltoni lapai signalizuoja, kad blyškioji dracena gauna per daug saulės ir per daug trąšų. Tad verčiau perkelkite ją į mažiau apšviestą vietą ir venkite tręšti.
  • Parudavę lapai atskleidžia, kad naudojate netinkamą vandenį, be to, augalui yra per sausa. Stenkitės drėkinti namų orą ir atkreipkite dėmesį į vandens kokybę.

Apie tikrąjį bambuką

Reikėtų pridurti, kad šį egzotišką augalą, labai panorėjus, taip pat įmanoma užsiauginti. Tai, kad jie auga Lietuvoje ir gali iškęsti šalčius, įrodė ne vienas augintojas. Dabartinės bambukų rūšys yra atsparios ir beveik 30 °C šalčiui. Tai daugiamečiai augalai, todėl juos galite auginti ne tik lauke, bet ir namuose. Gražiai vešiantys puikiai papuošia aplinką. Tiesa, reikėtų pasirinkti tokią rūšį, kuri neužaugs labai aukšta. Bambukų rūšių esama daugybė.

Bambukai mėgsta šilumą ir saulės šviesą, bet juos reikia nuolat kruopščiai karpyti ir formuoti, nepamiršti laistyti, patręšti. Tikrai įvertins šiltą ir drėgną orą. Augančiuosius lauke šaltuoju sezonu būtinai atidžiai uždenkite, kad neiššaltų ir kitais metais džiugintų savo grožiu. Tinkamiausia žemė – neutralus arba kiek rūgštus dirvožemis.

Fotolia nuotr. / Bambukai
Fotolia nuotr. / Bambukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius