Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 12

10 įdomių faktų apie vestuvinius žiedus

Tai ne tik meilės ir ištikimybės simbolis – su jais susiję nemažai prietarų. O kur dar įdomūs istoriniai faktai ir išlikę pasakojimai...
Vestuviniai žiedai
Vestuviniai žiedai / Fotolia nuotr.

1. Senovėje vestuvinius žiedus mūvėdavo ne tik ant bevardžio piršto. Ant šio piršto jį nešiodavo trokštantys meilės, ant smiliaus – karjeros viršūnių, o ant didžiojo – valdžios.

2. 1544 m. buvo pagamintas pats mažiausias pasaulyje vestuvinis žiedas – jis buvo padovanotas Marijai Stiuart, kai jai tebuvo tik dveji metukai.

3. Keista mirtis XIX a. ištiko prancūzų chemiką Meri, kuris ištyrė, kad žmogaus kraujyje yra geležies. Įkvėptas savo atradimo, mokslininkas užsimanė pradžiuginti sužadėtinę – padovanoti jai geležinį žiedą, kuriam metalas turėjo būti surinktas iš... savo kraujo. Vargšelis mirė nuo mažakraujystės.

4. Pirmojoje pasaulyje rentgeno nuotraukoje matyti ranka su vestuviniu žiedu: ji priklausė Vilhelmo Konrado Rentgeno žmonai Bertai, kuri buvo pirmoji jo eksperimento dalyvė.

5. Pasirodo, vestuvinio žiedo mūvėjimas – puiki artrito profilaktika. Nustatyta, kad žmonės, kurie mūvi aukso žiedą ant bevardžio piršto, šia liga serga kur kas rečiau.

6. Poetas Vladimiras Majakovskis garsėjo ekscentriškumu ir originalumu. Savo mylimajai  Lilei Brik jis padovanojo žiedą, kuriame buvo išgraviruoti jos inicialai (L.JU. B. – Lilė Jurjevna Brik). Sukant žiedą, iš raidžių susidėdavo žodis „myliu“ (rusų k. „liubliu“).

7. Kai kuriose šalyse medikams ir jų padėjėjoms draudžiama nešioti vestuvinius žiedus, nes odą po jais sunku dezinfekuoti, kartais jie sunkiai nusimauna, tad galima sugaišti brangias minutes, kai reikia gelbėti ligonio gyvybę.

8. Daugumoje JAV valstijų iš bankrutavusių verslininkų skoloms padengti paimami visi vertingi daiktai, išskyrus vieną žiedą – vestuvinį.

9. Klasikinis sužadėtuvių žiedas – būtinai iš brangaus metalo (aukso, platinos) ir su briliantu. Tokį pirmąkart 1477 m. hercogas Maksimilianas I padovanojo Marijai Burgundietei.

10. Neseniai Londone viena porelė sugalvojo pasigaminti žiedus iš... savo kaulų.  Buvo kreiptasi į bioinžinierius. Jie paėmė jų kaulų ląstelių pavyzdžius, o paskui jas išaugino specialioje žiedo formos platformoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius