Taigi, dalijamės paslaptimis, kur dar tinka žalieji agurkėliai!
- Vitaminų gausa. Mūsų kūnas reikalauja vitaminų ir mineralų, o jų agurkuose gausu: pradėkime nuo B grupės vitaminų, folio rūgšties, kalcio, geležies, kalio, cinko, magnio, fosforo... Taigi, tai puiki vasaros daržovė, kuriai beveik neįmanoma atsispirti.
- Celiulito baubas. Gal apelsino žievelė ir neišnyks, tačiau išbandyti verta. Vien dėl to, kad agurkai puikiai drėkina ir maitina odą. Supjaustykite agurkus griežinėliais ir apdėliokite jais problemines vietas. Tai padės ir kovoti su raukšlėmis, be to, sutvirtins ir sustangrins odą.
- Vietoj kofeino. Kai tik organizmas pradeda reikalauti puodelio kavos, verčiau iškeiskite jį į agurką. Skamba, gal ir keistai, tačiau tai kur kas sveikesnė alternatyva, kadangi kava dirgina mūsų skrandį, sukelia nerimo priepuolius ir irzlumą, o štai agurke ir kalorijų mažiau, ir jis vadinamas tiesiog natūraliu energijos užtaisu.
- Patinimai. Jeigu iš vakaro padauginote sūraus, marinuoto ir aštraus maisto arba alkoholio, gali būti, kad ryte vaizdas veidrodyje nenudžiugins. Patinę paakiai gali būti „sutraukti“ labai paprastai: iš vakaro galite suvalgyti vieną kitą agurką, kadangi jie padeda pašalinti skysčius iš organizmo, arba ištraukti iš šaldytuvo kiek atšaldytą, supjaustyti griežinėliais ir uždėti ant akių.
- Suvaldykite žvėrišką alkį. Kad neprisikimštumėte vienu kartu per daug arba sveikai užkąstumėte laukdami pietų ar vakarienės, verčiau sukrimskite agurką.
- Dar vienas puikus būdas numalšinti stresą. Agurkų aromatas priskiriamas prie tų, kurie greitai atpalaiduoja. Sutarkuokite vieną ir užpilkite verdančiu vandeniu. Dabar prigulkite ir atsipalaiduokite, mėgaudamiesi vasaros kvapais. Idealiai tinka daug dirbantiems, patiriantiems įtampą, fizinius krūvius.
- Juodi ratilai po akimis. Maskuojamosios priemonės vaidmenį atlikti gali ir agurkai. Šalti agurkų griežinėliai, palaikyti ant akių maždaug 10–15 minučių, padės suvienodinti odos spalvą, suteiks akims švytėjimo, nuims patinimus, niežulį ir dirgulį.
- Apsaugokite veidrodžius nuo rasojimo. Agurkų griežinėliais patrinkite veidrodžio kraštus ir pamatysite, kad ši problema taps kur kas menkesnė.
- Tinka šveisti batus. Agurkų griežinėliais patrynę batus, suteiksite jiems švytėjimo, pašalinsite nešvarumus. Tiesiog nepakeičiama priemonė, kai šalia neturite batų tepalo ir šepečio.
- Įveiks nemalonų burnos kvapą. Kad atsikratytumėte nemalonių pojūčių burnoje, 1 minutę joje palaikykite agurko gabalėlį. Medžiagos, esančios šioje daržovėje, greitai sunaikins bakterijas, sukeliančias prastą burnos kvapą.
- Trintukas. Galite pabandyti agurkais pašalinti rašiklių ir flomasterių žymes, tarkime, nuo sienų ir kitų paviršių.
- Nuvalykite paviršius. Tinka kriauklėms, stiklinėms, lentelėms ir pan. Nuo agurkų sulčių paviršiai, stiklinės ir taurės pradeda blizgėti, todėl tai nebrangi ir ekologiška alternatyva vietoj indaplovių tablečių.
- Padės nuo nudegimų saulėje. Pažeistas kūno vietas apdėliokite agurkų griežinėliais arba trinta agurkų mase. Idealiai tiks veidui bei kaklo, nugaros sričiai.
- Kaukė veidui. Agurkai labiausiai tinka riebiai, mišriai odai: pusę agurko sutarkuokite ir sumaišykite su rožių vandeniu. Uždėkite ant veido ir palaikykite apie 15 min. Ši kaukė gydo spuogus ir padeda išvengti odos sudirgimo, sutraukia išsiplėtusias poras.
- Išbaidykite šliužus. Jeigu jūsų darže ar sode su malonumu pradėjo lankytis šliužai, tuomet metas imtis darbo. Viena iš humaniškiausių priemonių – agurkai. Teigiama, kad šliužai nemėgsta agurkų aromato, todėl lysvėse pribarstykite pjaustytų agurkėlių ir laukite rezultato.
O jeigu agurkus grožiui jau panaudojote, buitį irgi pagerinote, tai atsipūskite su sveikuoliškais receptais:
1. Nuplaukite agurką, supjaustykite arba sutarkuokite šiaudeliais, sudėkite į kiaurasamtį, kad šiek tiek nusivarvėtų.
2. Nuplaukite, nuvarvinkite ir smulkiai sukapokite krapus.
3. Puode sumaišykite jogurtą su pienu arba grietine, pagal skonį pasūdykite, sudėkite agurkus ir krapus, išspauskite česnaką, išmaišykite. Nuolat maišydama plona srovele supilkite alyvuogių aliejų. Prieš tiekdama bent pusvalandžiui pastatykite sriubą į šaldytuvą.
4. Į dubenėlį įpilkite sriubos, ant viršaus uždėkite šaukštą tarkuotų agurkų, apibarstykite smulkintais riešutais, papuoškite krapų šakelėmis.
Kulinaro patarimas. Jei sriubą gardinsite kedrinėmis pinijomis, prieš tai jas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje.
1. Salotų lapus suplėšykite, mangoldus ir bazilikus taip pat pasmulkinkite rankomis. Agurkus, ridikėlius ir pievagrybius supjaustykite griežinėliais.
2. Viską sumaišykite viename inde, įpylę šaukštą aliejaus. Likusį aliejų sumaišykite su citrinų sultimis, medumi, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Šį padažą ant salotų supilkite prieš pat patiekdami.
3. Salotas geriausia patiekti skaidraus stiklo inde.
1. Agurkus pjaustykite išilgai kuo plonesnėmis ir kuo ilgesnėmis juostelėmis.
2. Salotų lapus, petražoles ir mėtas (kelis lapelius palikite papuošimui) kuo smulkiau sukapokite ir sumaišykite su sezamų sėklomis.
3. Iš aliejaus, citrinų sulčių ir medaus išplakite padažą.
4. Į plokščią lėkštę tieskite agurkų juosteles, jas apibarstykite žalumynų ir sezamų mišiniu, pašlakstykite paruoštu padažu ir susukite.
1. Agurką nulupkite ir supjaustykite 3–4 cm storio griežiniais. Juos išskobkite taip, kad liktų dugnas. Svogūnų laiškus nuplaukite, kelis palikite papuošimui, o kitus smulkiai supjaustykite. Obuolį ir kelis ridikėlius stambiai sutarkuokite. 2–3 ridikėlius supjaustykite griežinėliais – tiks „lizdeliams“ papuošti.
2. Daržoves sumaišykite su varške arba sutrintu sūriu ir prieskoniais. Įdarą sudėkite į agurkų „lizdelius“, ant viršaus išdėliokite ridikėlių griežinėlius ir apibarstykite svogūnų laiškais.
1. Nuplautus agurkus supjaustyti 0,5 cm storio griežinėliais. Užberti druska ir palikti 6 val., kartkartėmis pamaišyti.
2. Suberti cukrų, užberti aitriųjų paprikų. Užpilti aliejaus ir išmaišyti. Supilti actą ir vėl išmaišyti.
3. Česnakus nulupti, plonai supjaustyti ir įmaišyti į mišrainę. Palikti pastovėti 12 val., kartkartėmis vis pamaišyti.
4. Pastovėjusius agurkėlius sudėti į paruoštus stiklainius, užpilti šiek tiek marinato ir užsukti.
1. Agurkus supjaustyti storokais šiaudeliais (galima nulupti), susmulkinti svogūnus, česnakus.
2. Sumaišyti marinato produktus, supilti ant agurkų, palikti per naktį šaltai.
3. Kitą dieną mišrainę paragauti ir, jei reikia, dar pagardinti. Sudėti į stiklainius, laikyti šaldytuve (negenda 3 mėn.).
1. Visus žalumynus nuplaukite, labai smulkiai sukapokite. Svogūną nulupkite, sukapokite.
2. Avokadą ir agurką nulupkite, susmulkinkite, sudėkite į plakimo indą. Ten pat sukrėskite grietinę, varškę, supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, svogūną ir žalumynus.
3. Viską iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
Tinka su žuvimi, ant laužo keptomis daržovėmis ir sūriu.
1. Vandenį, ištirpinus jame suskaldytą mėtinį saldainį, pusę minutės pavirkite su želiniu cukrumi.
2. Atvėsinkite ir pilkite sluoksnį želės, dėkite agurkų ir taip sluoksniuokite. Kameroje sušąla per pusvalandį. Galima dar įdėti citrinos.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Agurkus supjaustykite vienodais - maždaug 5 cm aukščio ritinėliais. Išskaptuokite jų vidų (bet ne kiaurai).
2. Į vidų prikimškite varškės kremo (jei norite pikantiškumo, į jį įdėkite prieskonių - baziliko, čiobrelio ar raudonėlio).
3. Lašišą supjaustykite juostelėmis, susukite „rožytes“, smeikite į kremą ir uždėkite gabalėlį citrinos bei krapų.
Skanaus!
1. Agurkus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite apie 6 cm ilgio gabalėliais. Kiekvienam iš galo šaukšteliu išskobkite didžiąją dalį minkštimo.
2. Kalakutieną nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite nedideliais gabalėliais, apibarstykite prieskoninėmis žolelėmis, druska ir išmaišykite. Palikite pusvalandį pastovėti.
3. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite karštuose riebaluose. Sukrėskite medų, suberkite imbierą, supilkite apelsinų sultis, išmaišykite ir apie minutę pakaitinkite.
4. Sudėkite paukštieną ir kartkartėmis pamaišydama kepkite apie 15 minučių. Nukėlusi nuo ugnies, palikite, kad atvėstų.
5. Pikantiška mase prikimškite agurkų taureles. Ant viršaus užkrėskite po šlakelį su grietine išsuktos fetos. Tiekdami puoškite šviežių krapų šakelėmis.
Kulinaro patarimas: pikantiška kalakutiena gardu įdaryti ir nedidelių šviežių agurkėlių puseles (agurkus pjaukite išilgai).
1. Duonos riekę aptepkite sūriu, apdėkite agurko griežinėliais ir perpjaukite pusiau arba padalykite į keturias dalis.
2. Sukraukite gražų bokštelį.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Agurką nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir supjaustytkite storais žiedais.
2. Į juos pridėkite salotų iš paprikos, fetos, pomidorų ir jautienos kubelių, apšlakstytų aliejumi, actu bei pagardintų druska, pipirais. Papuoškite šviežiais mairūno lapeliais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Lašišą supjaustykite juostelėmis, sudėkite į dubenį. Suberkite iš marinato išgriebtus, gerai nuvarvintus kaparėlius, smulkintus svogūnus, pamaišykite. Apšlakstykite citrinų sultimis, konjaku, aliejumi, pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais, dar sykį išmaišykite.
2. Gautą masę sudėkite į nedidelius apvalius dubenėlius, suspauskite šaukštu. Kelias valandas laikykite šaldytuve.
3. Agurkus nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska ir palikite 20 minučių. Nusunkite susidariusi skystį, daržovių griežinėlius vieną šalia kito išdėliokite lėkštėje. Dubenyje gerai išsukite garstyčias ir skystą medų. Supilkite vandenį, actą, konjaką ir dar sykį viską gerai išsukite.
4. Gautu mišiniu apšlakstykite agurkų griežinėlius. Po 15–20 minučių apibarstykite juos baltaisiais ir juodaisiais sezamais, ant viršaus sukrėskite lašišų masę. Ant kiekvieno žuvų ritinėlio uždėkite laiškinių česnakų, parmezano drožlių.
1. Agurkus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Apibarstykite druska ir palikite pastovėti.
2. Nuplautus ir nusausintus krapus bei svogūnų laiškus susmulkinkite, česnaką nulupkite ir sutraiškykite. Į gilų dubenį supilkite jogurtą, pagal skonį įberkite maltų baltųjų pipirų, supilkite citrinų sultis ir suplakite.
3. Imbierus nuvalykite ir sutarkuokite plonais šiaudeliais. Sumaišykite su agurkais, krapais bei trintais česnakais. Gautą masę sukrėskite į jogurtą ir gerai suplakite.
4. Paruoštą sriubą apie valandą palaikykite šaldytuve. Tiekite su karštomis bulvėmis, puoštą mėtų lapeliais.
Kulinaro patarimas. Vietoj natūralaus jogurto sriubai ruošti galite imti kefyrą arba rūgpienį.
Pagaminsite per 25 min. (neskaitant šaldymo laiko).
- Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
- Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
- Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“