Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 04

Kambarinių augalų priežiūra šaltymečiu: ką derėtų žinoti?

Spalį pats laikas pasirūpinti kambariniais augalais: vienus parnešti namo iš lauko ar balkono, kitus įkurdinti jiems tinkamoje žiemojimo vietoje, trečius paruošti žydėjimui. Ką dar reikėtų padaryti, kad gėlės neskurstų, o atėjus laikui džiugintų žiedais?
Puansetija
Puansetija / Fotolia nuotr.

Gėlių priežiūros taisyklės

Neprižiūrimos tarpsta tik piktžolės patvoriuose. Visiems kitiems augalams reikia meilės, šilumos ir rūpesčio. Be abejo, būtina dar šį tą išmanyti, kad žalieji draugai keltų teigiamas emocijas ir akis džiugintų puošniais žiedais bei dailiais lapais. Jeigu norite, kad žiemą kambariniai augalai nenyktų, ant stiebų išsilaikytų visi lapai, jų neapniktų įvairios ligos ir kenkėjai, o pavasarį atgytų su nauja jėga, būtina vadovautis trijų Š taisykle.

Švara. Atėjus šaltymečiui, patariama dažniau nei šiltuoju metu valyti augalų lapus, kruopščiai šalinti ant jų susikaupusius įvairius nešvarumus. Tą būtina daryti, kad jūsų įnamis gautų kuo daugiau pro langą vis rečiau besiskverbiančios saulės šviesos. Jeigu lapai pasidengs storu dulkių sluoksniu, ilgainiui gėlė ims nykti, nes joje esantis chlorofilas negalės kaupti saulės energijos ir dalyvauti fotosintezėje.

Dulkes nuo augalų patariama valyti švelnia lengvai sudrėkinta šluoste arba šepetėliu minkštais šereliais. Retkarčiais augalus pravartu apipurkšti vasarošilčiu vandeniu. Tik žiūrėkite, kad vandens lašeliais padengtų lapų nekaitintų saulė, nes jie gali nudegti. Nerekomenduotina purkšti augalų minkštais pūkuotais lapais ir kaktusų, nes žiemą po tokios procedūros jie gali pradėti pūti.

Ne tik dėl grožio, bet ir dėl higienos labai svarbu surinkti į vazoną nukritusius žiedus, nuskabyti pageltusius ar parudavusius lapus. Nesutvarkytose nuokritose gali kauptis ligų sukėlėjų ir įvairių kenkėjų.

Dėmesio! Kai ant lapų susidaro dulkių sluoksnis, gėles išmaudykite. Pasigaminkite 2 proc. žaliojo muilo tirpalo ir minkšta šluoste iš abiejų pusių valykite augalo lapus, stiebus ir šakeles. Taip iššvarintą kambarinę gėlę nupurkškite švariu vasarošilčiu vandeniu.

Šiluma. Tinkama temperatūra žiemą daug svarbesnė nei vasarą, mat daugiabučiuose įjungus centrinį šildymą daugeliui augalų negrįžtamai pakenkia sausas ir šiltas oras. Taigi, jeigu kasmet šaltymečiu jūsų augalai skursta, meta lapus, pūva ar džiūsta, pats laikas pakeisti jų auginimo sąlygas. Visų pirma nustatykite, kokia temperatūra žiemą tinkamiausia jūsų namuose augančioms kambarinėms gėlėms.

16–18 °C: anturis, alokazija, figmedis, singonis, begonija, gloksinija, kinrožė, latanija, smidras, margenis, sanpaulija, kalankė, dracena, kolumnėja, papartis, filodendras, justicija, pasiflora, kalatėja, klivija, krinas ir kt.

14–16 °C: afelandra, vaškuolė, justicija, kamelija, stefanotis, strelicija, tunbergija, ceropegija, kiauliauogė, lamstas, lapenis ir kt.

8–14 °C: araukarija, alavijas, azalija, monstera, galenis, akacija, amarilė, hovėja, kalija, katilėlis, araukarija, kriptomerija, ciklamenas, jazminaitis, gebenė, juka, raktažolė, bugenvilija, rožė ir kt.

5–8 °C: agapantas, aukuba, opuncija, agava, kamelija, kalceoliarija, smalka, chrizantema, cinerarija, citrinmedis, gvazdikas, ožekšnis, fuksija, pelargonija, hortenzija, lauramedis, mirta, oleandras ir pan.

Pasistenkite žaliesiems įnamiams sudaryti tokias sąlygas, kurios jiems yra būtinos, kad sparčiai augtų, gausiai žydėtų ar tinkamai peržiemotų. Atminkite, kad žiemą karščiausia ir sausiausia būna prie radiatorių, tad čia vešės nedaugelis gėlių. Didžiausi temperatūros skirtumai – ant palangių senos statybos namuose: nuo ketaus radiatorių tvoskia karštis, o per langus spraudžiasi šaltis. Žodžiu, čia įkurdinti augalėliai kenčia – vienas šonas šyla, kitas šąla. Tad apdairiau pagalvokite, kur įkurdinti žaliuosius draugus.

Dėmesio! Stojus dideliems šalčiams, pasirūpinkite, kad ant palangių augantys gležni augalėliai nenušaltų. Prieš vėdindama kambarį, juos patraukite tolėliau nuo lango. Taip pat atminkite, kad storos užuolaidos sulaiko iš kambario sklindančią šilumą, todėl iš lauko besismelkiantis šaltis gali pakenkti ant palangių augančioms gėlėms.

Šviesa. Ji būtina visiems augalams be išimties. Margalapiams įnamiams reikia daugiau šviesos, vienspalviams – mažiau. Ar trūksta šviesos, suprasite apžiūrėjusi kambarinę gėlę. Augalą pastatykite arčiau lango – natūralios šviesos šaltinio, – jeigu jo stiebas išstypęs, lapai neįprastai blankios spalvos, žydi mažučiais neryškiais žiedais ir pan. Tiesioginę saulę mėgsta sukulentai, augalai pūkuotais, vaškiškais lapais. Tamsesniuose kambario kampuose įkurdinkite paparčius, gėles tvirtais tamsiais lapais. Visžaliai augalai blizgiais lapais yra itin ištvermingi ir pakantūs įvairioms sąlygoms.

Dėmesio! Žiemą nepamirškite drėkinti patalpų – drėgmė būtina ne tik augalams, bet ir jums. Įsigykite specialių ant radiatorių statomų arba pakabinamų drėkintuvų. Augalus taip pat galite sustatyti ant drėgno žvyro, supilto į padėklus.

Plačiau apie tai, kaip paruošti augalus žydėjimui, kokie yra šviesamėgiai, o kokie gerai tarpsta ir saulės nematančiame namų kampelyje, skaitykite 40-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

„Shutterstock“ nuotr./Spalio mėnesio žurnalas „JI“ (Nr. 40)
„Shutterstock“ nuotr./Spalio mėnesio žurnalas „JI“ (Nr. 40)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius