Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 13

Maisto pavojai: kuo nederėtų šerti augintinio

Kuo maitinti savo šunį, kad jis augtų sveikas ir laimingas? Dažnas mėgsta palepinti augintinius ir mano, kad, pavyzdžiui, vienas kitas skanėstas jam nepakenks.
Šuo virtuvėje
Šuo virtuvėje / Fotolia nuotr.

Tačiau jau įrodyta, kad saldėsiai, tokie kaip šokoladas, gali būti mirtini saldūs spąstai. Taigi verčiau atsižvelkite ir į rekomendacijas, nuo kokių vaisių ir daržovių reikia laikytis atokiai, t. y. augintiniui nesiūlyti.  

Svogūnai, česnakai, porai, laiškiniai česnakai

Visi šie prieskoniniai augalai, taip mėgstami žmonių, gali itin pakenkti augintiniams, kadangi pažeidžia sveikus raudonuosius kraujo kūnelius ir sukelia gyvybei pavojingą anemiją. Netgi apdoroti svogūnai ar česnakai išlieka tokie pat toksiški, taigi geriau laikyti juos kuo toliau nuo mylimų gyvūnų. 

Vynuogės ar razinos

Jos gali atrodyti visiškai nepavojingos, tačiau taip nėra. Tikinama, kad vynuogės arba razinos gali tapti inkstų ligų priežastimi. Požymiai pasireiškia per 24 valandas – dažniausiai augintinis vemia, viduriuoja, tampa itin mieguistas.

Žalios bulvės

Maitinti šunį žaliomis bulvėmis ypač pavojinga tuomet, kai šios daržovės būna iš išorės pažaliavusios ar sudygusios. Tokiose gali būti solanino – toksino, kuris sukelia ne itin malonius pojūčius jūsų augintiniui.  

Grybai

Nors kai kurie grybai atrodo itin gražiai, tačiau gali tapti tikra pražūtimi. Miške derėtų saugoti savo šunį, kad neprisivalgytų nuodingų grybų – apsinuodijimo požymiai pasireiškia vėmimu, sutrikusia kepenų veikla, haliucinacijomis, galiausiai gali ištikti ir mirtis.

Taip pat skaitykite: Slapta kalba: ką savo veiksmais nori mums pasakyti augintiniai?

Obuolių šerdis, sėklos, lapai, stiebeliai

Visos išvardintos dalys gali pakenkti šuniui todėl, kad jose aptinkamas toksinas cianidas. Jis gali sukelti kvėpavimo sutrikimų, šoką ir kitas sveikatos bėdas. Apskritai reikėtų vengti bet kokių vaisių su sėklomis. Tokie kaulavaisiai, kaip persikai, nektarinai, slyvos ar vyšnios, taip pat nėra saugūs – augintinis gali užspringti.

Rabarbarų lapai

Kepate rabarbarų pyragą? Būkite atidūs, kad lapai neatsidurtų ten, kur nereikia. Augintiniams jie gali sukelti inkstų pažeidimus, drebulį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius