Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 13

Švaresnis namų oras. 15 gerų patarimų

Oras atvėso, dienos sutrumpėjo - vis daugiau laiko praleidžiame namie. Ar gera juose kvėpuoti? Jei rūpinatės savo ir namiškių sveikata, komfortu, tai turėtų būti svarbu. Patarsime, ką daryti, kad namų oras būtų kuo švaresnis ir sveikesnis.
Žvakės
Žvakės / Fotolia nuotr.

1. Nevaikščiokite po butą su batais. Sunku net įsivaizduoti, kiek įvairiausių bakterijų ir mikrobų parsinešame iš lauko, ir visa tai lieka ant kilimų, grindų. Įpratinkite namiškius, tik įžengusius pro laukujes duris, persiauti šlepetėmis.

2. Parafino žvakes pakeiskite bičių, sojų ar palmių vaško žvakėmis. Šios yra gamtinės kilmės, todėl mažiau rūksta ir švariau dega.

3. Kasdien vėdinkite kambarius. Oras namuose niekada nebus švarus, jei nevėdinsite kambarių. Todėl langus atverkite kuo dažniau, net ir žiemą.

4. Nerūkykite namie. Ši taisyklė, ko gero, veiksmingiausia priemonė oro kokybei gerinti. Taigi nerūkykite namie ir reikalaukite, kad to nedarytų šeimos nariai ir svečiai.

5. Atsisakykite kilimų. Na, nebent esate paveldėjusi vertingą persišką kilimą... Šiaip kilimai, ypač kurie yra prastos kokybės, sintetiniai, kaupia dulkes, nešvarumus. Jų taip paprastai neišvalysi. Negana to, juose yra toksinių sintetinių medžiagų, kurios tikrai nestiprina sveikatos. Naujausiais mokslininkų tyrimų duomenimis, yra aptiktas ryšys tarp  toksinių kilimuose esančių medžiagų ir skydliaukės ligų, taip pat naminių gyvūnų reprodukcinės funkcijos sutrikimų. Taigi be gailesčio atsikratykite seno kilimo ar dulkių prikaupusios kiliminės dangos, pirmenybę teikite natūralaus medžio grindims, keraminėms plytelėms.

6. Atidžiai rinkitės dažus. Sienas ar baldus dažydama aliejiniais ar polimeriniais dažais rizikuojate pasigauti alergiją, pažeisti kvėpavimo takus. Verčiau naudoti akrilinius arba vandeninius emulsinius dažus.

7. Sutvarkykite židinius, krosneles, dujines plyteles. Netvarkingi šie prietaisai  gali ne tik nuodyti orą, bet ir tapti nepataisomos tragedijos priežastimi. Net nedidelė smalkių koncentracija gali sukelti nemalonius pojūčius, nors jų ir neužuosi. Tad reguliariai kvieskitės specialistą, tegu gerai patikrina šiuos buities prietaisus.

8. Visais įmanomais būdais kovokite su dulkių erkutėmis. Šie mikroskopiniai voragyviai (jų ilgis apie 0,3 mm), gyvenantys patalynėje, kilimuose, minkštuosiuose balduose, gali sukelti alergiją ir netgi astmą. Dulkių erkutės minta negyvomis odos ląstelėmis – epidermiu, tad reikia tiesiog dažniau keisti patalynę, vėdinti ir saulėje laikyti antklodes ir pagalves (geriausia įsigyti tokias, kurias būtų galima reguliariai skalbti), patalpas kasdien valyti drėgna šluoste (ypač tinka mikropluošto šluostės), dažnai siurbti kilimus ir minkštus baldų paviršius.

9. Pasirūpinkite gera vonios kambario ventiliacija. Drėgmė ir šiluma – palanki terpė veistis įvairiems mikroorganizmams, grybeliams, pelėsiams, galintiems sukelti kvėpavimo takų ir alerginių ligų. Štai dėl ko svarbu gerai vėdinti vonios kambarį. Jei nėra ventiliacijos, vonios duris dažnai laikykite atviras. Pasirūpinkite tuo, kad visi vamzdžiai ir santechnikos prietaisai būtų tvarkingi, niekur nelašėtų ir nesikauptų vanduo.

10. Naudokite kuo natūralesnes valymo priemones. Plačiai reklamuojamose švaros priemonėse (milteliuose, šveitikliuose) yra stipriai veikiančių cheminių medžiagų (etilenglikolio, chloro).  Smulkios nematomos dalelės pasklinda ore ir net jeigu laikaisi visų taisyklių – dėvi pirštines, atidarai langą, vis tiek nesi apsaugota nuo agresyvaus cheminių medžiagų poveikio. Jei negalite įpirkti ekologiškų priemonių, naudokite paprastą sodą, citrinų rūgštį ar actą. PLAČIAU APIE NATŪRALIAS VALYMO PRIEMONES SKAITYKITE ČIA.

11. Rečiau lankykitės valykloje. Namų apyvokos daiktus – apklotus, užuolaidas, kilimus – kuo rečiau valykite valyklose. Mat jose gana dažnai naudojama itin toksinė medžiaga – tirpiklis perchloretilenas, kuris dar kurį laiką garuoja ir teršia orą. Tai, mokslininkų teigimu, itin pavojingas žmogaus sveikatai kancerogenas. Ir dar patarimas – išimkite drabužius iš polietileno apvalkalo iš karto, kai tik parsinešate juos iš valyklos.

12. Rinkitės baldus iš natūralaus medžio. Baldų iš presuotų medžio drožlių plokščių, klijuotos faneros gamybai naudojamos įvairios cheminės medžiagos, tarp jų ir sveikatai kenksmingi formaldehidas, fenolis. Šiomis medžiagomis nejučia kvėpuojame kasdien. Jei tokių baldų nėra galimybės atsisakyti, tuomet dažniau vėdinkite patalpas.

13. Vonios kambaryje nekabinkite užuolaidų iš vinilo, nes jos į aplinką išskiria nuodingą medžiagą metilenchloridą. Geriau rinktis nailonines.

14. Puoselėkite gėles. Itin veiksmingai valo orą kambariniai augalai, ypač plačialapiai (fikusai, difenbachijos, dracenos, zamiokulkai). Tik reikia tinkamai juos prižiūrėti – laiku laistyti, tręšti, dažniau valyti dulkes nuo lapų. PLAČIAU APIE TAI SKAITYKITE STRAIPSNYJE 10 GERIAUSIAI ORĄ VALANČIŲ AUGALŲ.

15. Įsigykite oro valytuvą. Buities prekių parduotuvėse jų daugybė, su įvairiausiomis funkcijomis (jie ne tik valo, bet ir drėkina, jonizuoja orą). Jų privalumai: šalina dulkes, naminių gyvūnų kailio pūkus, neleidžia daugintis mikrobams ir bakterijoms, valo iš oro cigarečių dūmų ir kitus nemalonius kvapus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius