Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 28

Tvarkos planas „FlyLady“

Namų ruoša daugeliui iš mūsų – ne pati maloniausia veikla. Dažniausiai todėl, kad vieną dieną užsidegusi iškuopti visą netvarką vakare supranti, jog šitiek laiko plušai, o darbų vis tiek nebaigsi iki galo. Visgi yra šeimininkių, kurių namai visuomet tvarkingi, o veiduose spindi šypsena. Kur jų paslaptis? Gal gerai organizuota „FlyLady“ tvarkymo sistema?
Svarbiausia tvarkytis kasdien
Svarbiausia tvarkytis kasdien / Fotolia nuotr.

„FlyLady“ (angl. skraidanti dama) tvarkymosi sistemą maždaug prieš dešimtmetį sukūrė amerikietė namų šeimininkė Marla Cilley. Norėdama sutvarkyti savo namuose nuolatos vyraujantį chaosą, Marla iš įvairiose knygose apie namų ruošą rastų patarimų sudarė savo požiūriu efektyviausią tvarkymosi sistemą. Oficialią „FlyLady“ svetainę galite rasti adresu http://www.flylady.net. Kaip sako Marla, dabar šią sistemą naudoja daugiau nei pusė milijono gyventojų visame pasaulyje.

Svarbiausia – nepersistengti

Pagrindinis „FlyLady“ principas – į namų tvarkymąsi žvelgti linksmai iš anksto nenusistačius, kad tai nuobodi ir varginanti veikla. Sakysite, kaip gali būti linksma, kai grįžusi po sunkios darbo dienos dar turite kelias valandas tvarkyti namus. Atsakymas paprastas – nedirbkite tol, kol nuo nuovargio vos stovėsite ant kojų. „Skraidančios damos“ myli save ir nepersistengia – jos kasdien darbuojasi po truputį. M. Cilley sako: „Namai netapo netvarkingais per vieną dieną, tad per vieną dieną jų ir nesutvarkysi.“ Ji pati visiškai savo namus sutvarkė per 9 mėnesius. Tačiau jei tai darysite kasdien ir po truputį, rezultatai bus tikrai puikūs.

Nuo ko pradėti?

Išmeskite nenaudojamus daiktus! „FlyLady“ tvarkymosi sistemos kūrėja M. Cilley sako: „Prieš pradėdama švarinti namus, turi suprasti: nereikalingų daiktų reikia atsikratyti.“ Juk jūsų namai – ne rūsys ar garažas. Nenaudojami daiktai užima vietą, kelia netvarką ir gadina nuotaiką. Visų pirma atsikratykite senų laikraščių, žurnalų, pasenusių kosmetikos priemonių, sugedusių ir vargiai pataisomų, ne itin reikalingų daiktų, nebenešiojamų drabužių ir batų, nenaudojamų indų, suvytusių augalų, subraižytų kompaktinių diskų ir t. t.

  • • Išmeskite viską, kieno galiojimo laikas pasibaigęs.
  • • Nepirkite naujų kosmetikos ar higienos priemonių, kol neišnaudojote senų. Taip išvengsite vonioje išrikiuotos pustuščių nereikalingų buteliukų ir dėžučių „kariaunos“.
  • • Pasiimkite šiukšlių maišą ir iš visų kambarių surinkite mažiausiai 27 nereikalingus daiktus. Tokius, kurių nenaudojate metus ar daugiau.
  • • Pasiimkite dėžę ir surinkite keliolika nereikalingų, bet dar tinkamų naudoti daiktų. Padovanokite juos draugams, pažįstamiems ar atiduokite vargšams.
  • • Negailėkite suvenyrų ar smulkių daiktų, kurie jums net nepatinka. Pasilikite tik mielus mažmožius. Juk net dovanos, kurios kelia neigiamus jausmus, namuose skleidžia blogą energiją.

Susidarykite planą

Pradėjusios tvarkytis pagal „FlyLady“ sistemą, įsigykite kontrolinį žurnalą. Tai gali būti paprasčiausia užrašų knygutė arba net storas sąsiuvinis – svarbiausia, kad jums būtų patogu naudoti. Kontroliniame žurnale reikės susirašyti ateinančios savaitės planus: ką turite sutvarkyti, kokius valgius ruošiatės gaminti savo šeimai (taip bus lengviau susidaryti pirkinių sąrašą. Be to, tiksliai žinodamos, ką reikia pirkti, sutaupysite pinigų) ir t. t. Būtų ne pro šalį pasižymėti ir svarbiausius savaitės įvykius: artimųjų gimtadienius, sąskaitų mokėjimo dienas, priminimus apie vizitus pas gydytojus ar kitus darbus. Prisiminkite, šio žurnalo vienu prisėdimu nepasidarysite, nes kiekvieną dieną gali atsirasti naujų darbų, idėjų ar pataisymų.

Padalykite namus į zonas

Ruošdamasi tvarkytis, namus turite padalyti į penkias zonas. Pavyzdžiui, virtuvę, svetainę, miegamąjį, vonią ir prieškambarį, vaikų kambarį. Jei namuose daugiau nei penki kambariai, kelis iš jų sujunkite į vieną zoną, jei mažiau – kambarį galite dalyti pusiau. Kiekvieną iš šių zonų tvarkykite vieną savaitę. Pavyzdžiui, jei šią savaitę tvarkote virtuvę, kiekvieną jos dieną po 15 minučių turite skirti tik virtuvei. Kitą savaitę nusprendusios tvarkyti miegamąjį, septynias dienas po 15 minučių kuopkite tik šią zoną. Pirmoji ir penktoji namų zona turi būti tvarkomos lengviausiai, nes joms skirsite ne visą savaitę, o keletą dienų. Pirmąją tvarkysite nuo pirmosios mėnesio dienos iki pirmojo mėnesio sekmadienio, o penktąją – nuo pirmadienio iki kito mėnesio pirmosios dienos. Jei kito mėnesio pirmoji diena išeina trečiadienis, penktąją zoną galėsite tvarkyti tik dvi dienas. Juk nuo pirmosios mėnesio dienos pradėsite tvarkyti pirmąją zoną!

Tik 15 minučių!

Svarbiausia prisiminti, kad kiekvieną dieną savaitės zonoje turite tvarkytis ne ilgiau nei 15 minučių. Ilgiau tvarkant vieną vietą, žmogaus dėmesys nusilpsta. Be to, tvarkydamosi nepavargsite, o rezultatai bus kaip ant delno. Tad prieš pradėdamos tvarkytis, mobiliajame telefone nusistatykite priminimą, kada darbą baigti. Jam nuskambėjus, nesirūpinkite, kad dar daug kas liko nesutvarkyta, juk to paties darbo imsitės ryt ir poryt. Pavyzdžiui, jei šią savaitę tvarkote virtuvę, stenkitės atlikti šiuos darbus: išplauti grindis, išvalyti kriauklę, viryklę ir orkaitę, iššluostyti ir sutvarkyti spinteles ir stalčius, sutvarkyti šaldytuvą ir nuvalyti šviestuvą.

„Karštieji taškai“ – tai namų vietos, kuriose nuolatos prisikaupia įvairiausių daiktų. Tai gali būti prie lovos stovinti spintelė, ant kurios vis prisikaupia puodelių, laiškų, žurnalų ar knygų, gal lentynėlė prie veidrodžio, ant kurios pilna netvarkingai išmėtytų papuošalų... Šių vietų nemažai kiekvienuose namuose, tad savuosiuose juos turite susitvarkyti vakaro ar ryto rutinos metu.

Kasdieniai darbai

Jei nusprendėte tvarkytis pagal „FlyLady“ sistemą, kasdien turėsite atlikti šiuos darbus

1. Ryto rutina. Vos atsikėlusi, pasiklokite lovą. Prieš išeidama iš miegamojo, pažiūrėkite, ar jame nėra nešvarių drabužių, jei yra – neškite juos tiesiai į skalbinių krepšį. Nusipraususi, pasirūpinkite tvarka vonioje: išvalykite kriauklę, veidrodį, jei reikia, pakeiskite rankšluosčius. Jei vakar nesutvarkėte „karštųjų taškų“, padarykite tai dabar. Tvarkingai apsirenkite ir sėskite pusryčiauti. Viskam (be pusryčių) turėtumėte  sugaišti maždaug dešimt minučių.

2. Dienos zonos tvarkymas.

3. Vakaro rutina. Jai reikia skirti apie 30 minučių. Pirmiausia imkitės „karštųjų taškų“. Pereikite per visus kambarius ir surinkite daiktus, kurie padėti ne savo vietose, pavyzdžiui, numestus ant sofos drabužius, ant stalo paliktus indus ar ant grindų išmėtytus žaislus. Suplaukite indus ir išvalykite kriauklę. Atsivertusios kontrolinį žurnalą, pasitikrinkite rytojaus darbus. Paruoškite sau ir vaikams rytdienos drabužius. Paskutinė vakaro užduotis – palepinti save. Išsimaudykite vonioje, paskaitykite mėgstamą knygą ar žurnalą, išgerkite puodelį gardžios arbatos. Jei kurį nors vakarą esate labai pavargusi, išvaliusi virtuvės kriauklę ir pasiruošusi drabužius rytdienai, eikite ilsėtis. Tik nepradėkite sau be rimtos priežasties nuolaidžiauti!

4. Kasdien atlikite po vieną didelį darbą – nupirkite maisto produktų, išskalbkite drabužius, išlyginkite skalbinius ar pan. Žinoma, jei visą dieną praleidote darbe, jokio didelio darbo galite ir nedaryti. Jis būtinas namų šeimininkėms. Kasdien tvarkykitės apie 55 minutes. Tai tikrai nedaug, palyginti, kiek nervų ir jėgų paaukotumėte, jei sumanytumėte tvarkytis visą savaitgalį.

Sumanių šeimininkių gudrybės

  • • Panaudojusios kokį nors daiktą, tuojau pat padėkite jį į vietą.
  • • Tvarkykitės vos atsiradus netvarkai. Juk daug lengviau iš karto nuo viryklės nuvalyti išbėgusį pieną nei po ilgo laiko gramdyti uždžiūvusias dėmes.
  • • Jei nusprendėte sutvarkyti drabužių spintą, nekraustykite daugiau lentynų, nei  spėsite sutvarkyti per 45 minutes.
  • • Išsirinkite namuose vietą, kuri visada bus tvarkinga. Pavyzdžiui, rašomasis stalas. Kasdien, geriausia vakaro rutinos metu, pasirūpinkite šios vietos tvarka. Net, kai visi namai bus netvarkingi, pažvelgusios į šį, švara spindintį plotelį, apsidžiaugsite.
  • • Jei bijote pamiršti ką nors sutvarkyti, tose vietose klijuokite lipnius spalvotus lapelius su užrašais. Kaip smagu pabaigus darbus bus juos išmesti!
  • • Net jei esate namų šeimininkė ar dirbate namuose ir visą dieną nesiruošiate niekur eiti, stenkitės gražiai atrodyti. Neslampinėkite po namus su chalatu ar pižama. Susišukuokite, galite net pasidažyti.

P. S. Nepamirškite, kad savaitgalis skirtas poilsiui. „FlyLady“ pataria: penktadienį susitikite pasišnekučiuoti su gera drauge, šeštadienį su šeima nuveikite ką nors linksma, o sekmadienį skirkite savo sielos ramybei. Svarbiausia save vertinti ir mylėti!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius