Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 05

Žaliajai namų kolekcijai – citrusiniai augalai

Jei norite, namuose galite užsiauginti citrinų, apelsinų, mandarinų, taip pat dar kitokių egzotiškesnių citrusinių vaisių – kinkanų, rūgščiųjų mandarinų, tereikia pasirinkti tinkamą veislę (tokią, kuri auga namų sąlygomis ir yra savidulkė) ir augalą tinkamai prižiūrėti.
Mandarinų medis
Mandarinų medis / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Citrinmedis

► Jei, tarkime, citrinmedį užsimosite užsiauginti iš sėklos, pirmųjų vaisių galite sulaukti tik po penkiolikos metų. Kur kas greičiau pradeda derėti poros metų sėjinukai, į kuriuos įskiepyti jau derančio citrinmedžio ūgliai. Tačiau jei nesitikite ypatingų rezultatų, tiesiog esate smalsi eksperimentų mėgėja, galite drąsiai mėginti auginti ir „nuo  nulio“...

 

► Žiemos metu citrusinius augalus geriausia laikyti vėsiai (5–15 °C). Tada šie augalai ilsisi ir jiems dienos šviesos užtenka tiek, kiek jos yra (šiuo metų laiku citrusus patariama laikyti ant pietinės palangės). Jei citrusinį augalą žiemą laikote šiltai, pasirūpinkite papildomu (liuminescenciniu) apšvietimu.

 

► Nuo pavasario iki vėlyvo rudens citrusiniams augalams reikia šilumos ir drėgmės – todėl purkškite juos šiltu minkštu vandeniu. Citrinmedžiams patinka išsklaidyta saulės šviesa, o mandarinmedžiai ir apelsinmedžiai mėgsta tiesioginius saulės spindulius.

 

► Citrusiniams augalams labai nepatinka skersvėjai ir perstatymai iš vienos vietos į kitą, tačiau vasarą šiuos augalus patartina išnešti į lauką.

 

► Augalai būna kur kas gražesni ir vešlesni, jei vegetacijos laikotarpiu nuolat tręšiami. Anot gėlininkų, puikiai tinka perrūgęs arklių mėšlas arba mineralinės trąšos, skirtos citrusiniams augalams.

 

► Jei citrusinis augalas gausiai žydi ir užmezga daug vaisių, dalį jų būtina išskinti. Pasak žinovų, vienam citrinmedžio vaisiui reikia ne mažiau kaip 12 (kai kurių šaltinių teigimu – net 20) lapų. Kitaip augalas gali numesti visus lapus arba netgi nudžiūti.

 

► Vazone turi būti skylučių drenažui. Persodinti patariama vasario mėnesį – į silpnai rūgštų, purų, derlingą substratą. Daržo žemė nelabai tinka, durpių mišinys visai netinka.

 

► Citrusinius augalus gali apnikti kenkėjai (amarai, tripsai, skydamariai, voratinklinės erkutės). Veiksmingiausia juos naikinti cheminiais preparatais nuo kenkėjų (jų reikėtų teirautis gėlių parduotuvėse).

 

► Labai svarbu citrusų ir neperlaistyti, ir neperdžiovinti. Lieti patariama vandeniu, kurio temperatūra pora laipsnių vėsesnė nei patalpos temperatūra.

 

Taip pat skaitykite:

Kaip užsiauginti avokadą?

Kavamedis ant namų palangės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius