Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 14

Pavojingieji pasaulio gyvūnai

Susidūrimai su kai kuriais gyvūnais žmonėms gali būti išties pražūtingi. Laimė, kad daugelis čia išvardytų sutvėrimų gyvena toli nuo mūsų. Kita vertus, kaip sako kai kurie gamtos mylėtojai: žmogui nėra ko bijoti. Nerasite šioje planetoje pavojingesnio padaro už jį patį... Bet šįkart kalba ne apie pavojingus žmones. Jūsų dėmesiui – pavojingais laikomi pasaulio gyvūnai.
Krokodilas
Krokodilas / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Gyvūnai Krokodilas

Pražūtingas uodo įkandimas

Kaip atrodo daugiausiai žmonių myriop pasiunčiantis padaras? Taip ir norisi jį įsivaizduoti milžiniško dydžio, kraupiais aštriais dantimis. Deja, vaizduotė šįkart gerokai nuvilia. Didžiausias žudikas yra mažutis uodas...

Šis vabzdys atrodo visiškai nepavojingas. Jo įkandimas tesukelia niežulį, o zyzimas – susierzinimą. Tačiau taip drąsiai apie uodą galime kalbėti tik mes, europiečiai. Afrikoje nuo uodų įkandimo kasmet miršta net 2 milijonai žmonių! Taip yra dėl uodų gebėjimo pernešti ligų sukėlėjus iš vienos aukos kraujo į kitą. Juodajame žemyne uodo patelės, platinančios maliariją sukeliančias bakterijas, įkandimas gali nutraukti žmogaus gyvybę. Vienintelis išsigelbėjimas – skiepai, kurie, deja, skurstantiems afrikiečiams yra prabangos dalykas.

Fotolia nuotr./Uodai
Fotolia nuotr./Uodai

Apie ryklius žudikus

Daugelis žmonių įsitikinę, kad rykliai yra patys pavojingiausi gyvūnai pasaulyje, suryjantys tūkstančius žmonių. Statistika byloja ką kita. Pasirodo, per metus rykliai nesudrasko nė šimto žmonių. Vien faktas, kad jie nelipa medžioti į sausumą, grėsmę būti sudraskytam į skutelius keliomis eilėmis skustuvo aštrumo dantų sumažina perpus. Na, o žmonėms, žengiantiems į ryklio teritoriją – vandenį, belieka būti labai budriems ir paisyti pakrantėse stovinčių ženklų bei gelbėtojų perspėjimų.

Zoologai tvirtina, kad ryklių aukomis tampama tik dėl neatsargaus elgesio, kai plaukiojama per toli nuo kranto, juk paprastai rykliai minta ne žmonėmis. Deja, sykį paragavęs kokio žioplinėjančio plaukiko mėsos, ryklys gali tapti žmogienos mėgėju. Pajutęs vandenyje nors lašą kraujo (net kelių kilometrų atstumu), jis puola į tą vietą žaibišku greičiu ir nedelsiant panaudoja visą savo arsenalą. Vis dėlto išsigelbėti įmanoma. To įrodymas – šimtai banglentininkų visame pasaulyje. Dažniausiai akistata su rykliu baigiasi galūnės amputacija ar aštrių nasrų paliktais randais - kai kuriems rykliams žmogus pasirodo esąs per didelis kąsnis.

Fotolia nuotr./Ryklys
Fotolia nuotr./Ryklys

Krokodilas puola netikėtai

Niekas nedrįstų ginčytis, kad didžiausias pasaulyje roplys kelia kraują stingdantį siaubą ir tikrai ne mažesnį pavojų. Nors tikslių duomenų, kiek žmonių per metus krokodilai pasiunčia myriop, nėra, gąsdina vien tai, kad krokodilai puola iš pasalų. Žmones, besiilsinčius vandens telkinių pakrantėse, ar žvejus, ramiai plūduriuojančius valtelėse, jie užpuola žaibiškai. Jei vandens paviršius bent kiek raibuliuoja vėjo genamomis vilnimis, dviejų iš vandens kyšančių akių – vienintelio sėlinantį krokodilą galinčio išduoto ženklo – pastebėti beveik neįmanoma. Tuo pasinaudojęs plėšrūnas staiga iššoka iš vandens, pagriebia auką, įsitempia į vandenį, nuskandina ir suryja. Nors krokodilai turi net iki 60 dantų, kramtyti jie negali, todėl grobį sudrasko purtydami ir plėšydami dantimis.

Manoma, jog kasmet tokia baisi baigtis ištinka ne mažiau kaip tūkstantį žmonių. Laimė, krokodilai medžioja ne savo malonumui, o tik gerokai išalkę. Pasistiprinę atsitiktinėmis aukomis, ropliai milžinai neėdę gali išbūti net kelis mėnesius. Tačiau reti maitinimaisi netrukdo jiems augti iki kelių metrų. Didžiausias iki šiol žmonių sučiuptas krokodilas buvo 6,4 m ilgio ir svėrė toną.

Fotolia nuotr./Krokodilas
Fotolia nuotr./Krokodilas

Mirtini „drebučiai“

Žiūrint laidas apie vandenynus, vienas gražiausių vaizdų yra vandeniu sklendžiančios medūzos. Perregimas plonytis padaras dailiai šoka vandenyje, virpindamas laibučius siūlelius... Deja, deja, šie meilūs „drebučiai“ mirčiai pasmerkia nemažai poilsiautojų. Nuodingiausios pasaulyje yra Australijos pakrantėse besiveisiančios medūzos. Vietinių jūrinėmis vapsvomis vadinamos gražuolės gali turėti iki šešiasdešimties metrų ilgumo čiuptuvų, kiekvienas jų – po kelis tūkstančius dilginančių ląstelių. Kad ir kaip siaubingai skambėtų, viena medūza turi sukaupusi tiek nuodų, kad pakaktų nužudyti penkiasdešimt žmonių! Likimo ironija, bet šių mirtinų „drebučių“ veisimosi sezonas vyksta kaip tik vasaros atostogų metu, todėl dažnam užsieniečiui ar be apsaugos į vandenį įlipusiam vietiniui saulėtas pajūris gali tapti tragiškos žūties vieta.

Per kelerius metus nuo medūzų prisilietimo žuvo per 2 tūkstančius žmonių. Be abejo, ne kiekvienas, įsipainiojęs į medūzos čiuptuvus, atsisveikina su šiuo pasauliu. Vis dėlto apie susitikimą su medūza jis nepamirš visą gyvenimą – nelemtas atostogas primins ant kūno likę bjaurūs nudegimo randai.

Fotolia nuotr./Medūzos
Fotolia nuotr./Medūzos

Azijos kobra – ne naminis gyvūnėlis

Lankantis Indijoje, vienas įspūdingiausių vaizdų – pagal dūdelės muziką šokančios kobros. Neįmanoma atsistebėti jų dresuotojų drąsa, o gal kvailumu?.. Juk šios kobros kasmet pasaulyje nužudo per 50 tūkstančių žmonių! Paprastai jos neatakuoja neišprovokuotos. Prieš kirsdamos šnypštimu perspėja nesiartinti. Jei po perspėjimo kobros ramybė daugiau netrikdoma, gyvūnas ramiai nušliaužia savo keliais.

Manoma, kad dėl šio savotiško kobrų mandagumo ir nuodų stiprumo kai kurios Indijos tautelės jas laiko šventomis, nors būtent Indijoje kasmet kobros nunuodija tūkstančius gyventojų. Ir čia kaltas visai ne nuodingųjų gyvačių plėšrumas. Kobros veisiasi tankiai žmonių apgyvendintuose pasaulio rajonuose, todėl kasdieniniai susidūrimai neišvengiami ir, deja, pražūtingi. Įkandus kobrai, paveikiama nervų sistema, žmogus paralyžiuojamas, sutrinka kvėpavimas, kraujotaka ir greitai mirštama. Dėl žaibiško nuodų veikimo medikai bejėgiai išgelbėti kobros užpultą žmogų.

Fotolia nuotr./Kobra
Fotolia nuotr./Kobra

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius