Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 būdų įveikti stresą mažiau nei per minutę

Norite atsikratyti streso? Galite sportuoti, medituoti ar užsiimti joga, tačiau jei stresas netikėtai apėmė vidury darbo dienos ir tam tiesiog neužtenka laiko, yra ir kur kas greitesnių būdų.
Mergina
Mergina / Fotolia nuotr.

Portalas huffingtonpost.com pataria, kaip streso atsikratyti mažiau nei per minutę. Kai kuriems, galbūt kiek neįprastiems, tačiau ne mažiau veiksmingiems būdams pakaks ir vos keleto sekundžių.

Penkis kartus giliai įkvėpkite

Labai giliai įkvėpkite ir iškvėpkite, leiskite sau visiškai atsipalaiduoti. Šį kvėpavimo pratimą kartokite penkis kartus arba tol, kol pavyks pamiršti susikaupusią įtampą. Taip bent jau nepriimsite skubotų sprendimų ir aprūpinsite smegenis joms reikalingu deguonies kiekiu.

Eikite šokti

Žinoma, tai gal ir ne pati geriausia mintis, jei esate darbo susitikime, tačiau vienumoje stresą išguiti galite ir šokio žingsniu. Juk tai išties veiksmingas būdas atsikratyti susikaupusios įtampos. Įsijunkite mėgstamą muziką ir šokite kiek tik norite ir kaip norite – jūsų juk niekas nemato, tad daryti galite ką tik tinkami.

Pasitraukite nuo erzinančios situacijos

Jei susinervinote sėdėdami prie kompiuterio, pakilkite nuo darbo stalo ir eikite trumpam pasivaikščioti, tą patį padarykite ir bet kokioje kitoje situacijoje – svarbiausia čia yra bent trumpam atsitraukti nuo iš proto vedančios aplinkos ir leisti sau nors trumpam pabūti ir pamąstyti vienumoje.

Pauostykite levandų ar citrinos

Remiantis atliktais tyrimais, stresą įveikti gali padėti ir įvairūs kvapai. Tad jei jaučiatės išsekę ar itin susinervinę, užsidekite žvakę su natūraliais levandų eteriniais aliejais arba tiesiog pauostykite šviežiai supjaustytą citriną ar imbierą. Tyrimai rodo, kad būtent levandos yra ypač efektyvios bandant įveikti stresą ar nerimą.

Taip pat skaitykite: Emocinė krizė arba nervinis išsekimas: 13 požymių, kurie keičia jūsų elgesį

Nusijuokite

Juokas smegenyse padeda išsiskirti endorfinui, kuris itin teigiamai veikia mūsų emocijas, tad jei jaučiate stresą, paskaitykite gerą anekdotą ar pažiūrėkite juokingus vaizdo įrašus – galbūt turite mėgstamą komiką, kurio juokeliai jus visada labai prajuokina?

Apkabinkite ką nors

Šis patarimas, žinoma, galioja tik tuo atveju, jei esate apsupti artimų draugų ar giminaičių, kurie į šį jūsų žingsnį nepažiūrėtų kreivai. Rodydami šiltus jausmus padėsite geriau pasijusti ne tik kitam, bet kur kas labiau atsipalaiduosite ir patys. O ir užtruks tai mažiau nei minutę.

Mintimis persikelkite ten, kur jaučiatės gerai

Prisiminkite tas nuostabias akimirkas, kai su šeima ar draugais atostogavote prie jūros. Kaip tada jautėtės – atsipalaidavę ir itin ramūs? Tad kodėl gi į tas akimirkas negalite grįžti bent mintimis, ypač tada, kai realybė jūsų visiškai netenkina? Priminkite sau visas malonias akimirkas ir kai jaučiatės blogai mintimis į jas persikelkite.

Išbandykite raumenų įtempimus

Šią techniką dar 1920 metais sukūrė Edmundas Jacobsonas ir ji yra išties paprasta bei veiksminga. Pradėkite nuo vienos raumenų grupės, pavyzdžiui, pėdų, ir po truputį įtempkite visus jų raumenis. Tuomet pereikite prie kitų raumenų grupių: kojų, šlaunų, nugaros, rankų, pečių ir pan.

Taip pat skaitykite: 40 būdų atsipalaiduoti per 5 minutes

Trumpam vieną po kito įtempkite jų raumenis ir tuomet atsipalaiduokite. Šis pratimas padės visiškai atpalaiduoti kūną, o tuomet atsipalaiduos ir jūsų emocijos.

Paklausykite mėgstamos dainos

Kai kurios dainos išties puikiai nuteikia. Žinoma, tik ne tos, kurios yra liūdnos ar jums siejasi su blogais prisiminimais. Įsijunkite tokią dainą, kurią išgirdus norėtųsi šypsotis, šokti ar sėdėti draugų būryje. Kas gali žinoti, galbūt jos pasiklausę užsinorėsite ir pašokti.

Pakramtykite gumą

Moksliniai tyrimai įrodė, kad gumos kramtymas taip pat padeda mažinti stresą, tad jei prieš tai minėti būdai jums nepasirodė veiksmingi ar tiesiog negalite jų atlikti, išbandykite šį patarimą. Na, o jei gumos nemėgstate, vietoj jos galite paskanauti ir mėgstamo ledinuko ar saldainio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius