Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 tiesos, atveriančios vartus į laimę

Paklauskite skirtingų žmonių, ką jiems reiškia laimė, ir visų jų atsakymai bus skirtingi. Todėl, kad laimė vienam – šiltos arbatos puodelis krentant rudeniniams lapams į glėbį, o kitam – finansinė laisvė, trečiam – geri santykiai su aplinkiniais... Paprasti, tačiau neprasti dalykai ir kuria mūsų emocinę gerovę.
Mergina su kate.
Mergina su kate. / Fotolia nuotr.

Tačiau kokiais būdais mes to siekiame? Ar visada juos galime įtraukti į laimės sąvoką? Esmė ta, kad žmonės, bandydami pagauti tą laimės paukštę už uodegos, susikoncentruoja į savo asmeninius poreikius, nenorą išeiti už komforto zonos ir savo ego ribų.

O tai nėra patvarus į kelias į gerą savijautą. Ką verta žinoti tiems, kurie trokšta būti laimingi?

Tikra laimė nėra susijusi su susijaudinimu

Vienas iš didžiausių nesusipratimų, kurį žmonės priima kaip tiesą, yra tai, kad jie neva nuolatos turi būti veikiami susijaudinimo, išgyvendami malonias patirtis. Susijaudinimas – tai entuziazmas, kurį stimuliuoja mūsų emocijos per patiriamą pasitenkinimą. Ir kadangi tas jausmas nėra nuolatinė mūsų savijauta, tai skatina žmones įsisukti į nuolatinį susijaudinimo ratą, kad taip jaustumėmės visada.

Tačiau iš esmės tai nėra įmanoma – mūsų savijauta negali būti visada vienoda nei teoriškai, nei praktiškai. Priimdami tai ir su tuo susitaikydami, kur kas greičiau pajusime pilnatvę.

Ilgalaikė laimė negali būti gaunama iš išorinių dalykų

Kaltindami kitus, neteisingą pasaulį ir manydami, kad mus kažkas išgelbės iš to, kur dabar esame, skaudžiai klystame.

Greičiausiai pažįstamas jausmas, kai sakome sau, kad būsime laimingi tada, kai pagaliau patirsime meilę, išvažiuosime atostogauti, sulaukę išsvajoto savaitgalio, nusipirkę naują daiktą ir pan. Tai netiesa. Tai trumpalaikiai dalykai, kurie išgaruoja kaip dūmas, jeigu nedirbame su savimi ir požiūriu į aplinką. Apsėsti jau minėto pasitenkinimo paieškų, mes tik giliau nugrimsime į nuobodulio liūną. Kaltindami kitus, neteisingą pasaulį ir manydami, kad mus kažkas išgelbės iš to, kur dabar esame, skaudžiai klystame. Esmė banali – laimę kuriate tik jūs patys ir niekas to nepadarys už jus.

Taip pat skaitykite: Emocijų paleidimo instruktorius Rytis Lukoševičius: „Norite būti laimingi? Nebesinešiokite skausmo“

Laimė apima pasitenkinimą, gaunamą iš to, kas vyksta dabar

Vida Press nuotr./Draugai
Vida Press nuotr./Draugai

Darbas su savimi mums atveria daugiau knygos puslapių, kurių autoriais esame mes patys. Analizuodami save, sugebame priimti net blogiausias situacijas kaip vertingas ir neišvengiamas pamokas, ir taip jaučiamės kur kas laimingesni. Tikra laimė ištinka tada, kai pamirštame praeities nuoskaudas, ateities nuogąstavimus ir priimame bei susitaikome su tuo, kas vyksta dabar.

Tikra laimė – tai ne tik komfortas

Šalia jaudulio turime ir komfortą, kuris daugeliui žmonių asocijuojasi su laime. Jie trokšta, kad aplinka ir gyvenimas būtų komfortiški, jie trokšta kontroliuoti, kas vyksta, ir taip išvengti bet kokios rizikos. Kad ir kaip šauniai tai skambėtų, iš tikrųjų visa tai veda į nuobodų ir nuspėjamą gyvenimą, kuris sukelia dar daugiau kančių.

Kodėl žmonės, kurie turi viską dažnai jaučiasi nelaimingi? Tai susiję su tuo, kad laimė yra ir augimas, tobulėjimas, iššūkių, tikslų siekimas. Žmogus, kuris taip ir sukasi užburtame rate, neįgyja patirčių, kurios užgrūdina.

Taip pat skaitykite: Meilė sau: dažnai žmonės ją suvokia klaidingai

Laimė – tai pasirinkimas. O ką renkatės jūs?

Greičiausiai jums ne kartą tvirtino – laimė yra tai, ką mes renkamės patys. Tai sunkiausia suvokti žmonėms, kuriems priimtinas aukų vaidmuo jų pačių gyvenimuose. Jiems visiškai nesuprantama, kad jie patys kontroliuoja viską, kas vyksta jų pasaulyje. Net tada, kai reikalai atrodo katastrofiškai blogi.

Vis dėlto šią idėją įgyvendinti praktiškai nėra taip lengva. Kadangi kuo daugiau susitelkiame ties blogais dalykais, tuo jie labiau mus liūdina. Tačiau – visas laikas yra mūsų ir pakeisti savo požiūrį tikrai verta. 

Taip pat skaitykite: 18 dalykų, dėl kurių moterys neturėtų atsiprašinėti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius