Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Bolotovo mitybos sistemos šalininkas: lieknėti galima valgant raugintus kopūstus ir lašinius. Siūlomas valgiaraštis

Prieš metus Vilniuje ėmė veikti mokslininko Boriso Bolotovo sveikatingumo centras, į mūsų šalį iš Kijevo nuolat atvyksta jo mokinys Jurijus Šulga (65 m.). Beveik 20 metų jis gydo pacientus, sergančius navikinėmis ligomis. J.Šulga yra Bogomolco premijos laureatas – tai aukščiausiais mediko darbo įvertinimas Ukrainoje. Onkologiją jis vadina siaura savo veiklos kryptimi, platesnė jo veikla – tai B.Bolotovo idėjų populiarinimas.
B.Bolotovo mitybos sistemos šalininkas Jurijus Šulga.
B.Bolotovo mitybos sistemos šalininkas Jurijus Šulga. / 15min montažas
Temos: 1 Kopūstai

Ilgalaikę darbo patirtį turintis onkologas teigia, kad onkologinių ligų pradžia – neteisinga mityba, o visos kitos – tik antrinės priežastys. Jurijus Šulga sako, jog tik jaunas žmogus gali negalvoti apie organizmo valymą. Kitiems gi nuolat reikia galvoti apie druskas, šlakus ir kitus teršalus, kurie linkę kauptis organizme. Ji24 pakalbino mediką J.Šulgą.

– Nejaugi kepenys nepajėgios pačios viską pašalinti – Lietuvos medikai ne kartą teigė, kad pajėgios...

– Taip, kepenys turėtų su tuo susitvarkyti, bet nesusitvarko. Savo blogais mitybos įpročiais, sėsliu gyvenimo būdu mes kepenims nepadedam. Be to, su amžiumi jų galimybės išsivalyti vis mažėja. Kartu su oda ir inkstais kepenys sudaro valomųjų organų sistemą. Ne paaugliškame amžiuje pasirodantys spuogai, nuovargis ir kiti simptomai byloja apie organizmo taršą. Aišku, lėtinės ligos – tai jau paskutinis organizmo klyksmas apie užterštumą.

Ypač moterys turėtų suvokti, kad oda yra tarsi kepenų pratęsimas, tikrai nesuprantu, ką gydo dermatologai. Odos susirgimai – tai virškinimo trakto ligų atspindys.

Kitas Boriso Bolotovo mokinys – gydytojas gastroenterologas Dmitrijus Naumovas yra sukūręs valgiaraštį, kuris išsprendžia pilvo pūtimo, padidėjusio rūgštingumo, opinio kolito, gastritų problemas. Tame valgiaraštyje yra barščiai, rauginti kopūstai, juoda duona ir lašiniai bei bulvių koše su žuvim. Pradėję laikytis D.Naumovo mitybos principų žmonės pamiršta apie įvairius susirgimus, jų perteklinis svoris ima kristi, ir jie puikiai jaučiasi.

Daivos Ausėnaitės nuotr./Boriso Bolotovo mokiniai: Jurijus Šulga (kairėje) ir Dmitrijus Naumovas.
Daivos Ausėnaitės nuotr./Boriso Bolotovo mokiniai: Jurijus Šulga (kairėje) ir Dmitrijus Naumovas.

– Jūsų siūloma mitybos sistema paremta daugybės cheminių reakcijų išvadomis. Tad kas turi dominuoti mūsų maiste? Ar reikia stengtis nurūgštinti organizmą?

– Nereikia specialiai stengtis rūgštinti ar šarminti organizmą. Reikia tiesiog tinkamai maitintis, kad baltymai būtų skaldomi į aminorūgštis, o riebalai – į gliceriną ir riebiąsias rūgštis. Žmogaus virškinimo sistema sukurta taip, kad maistas turi būti ir iš šarminių, ir iš rūgštinių komponentų. Rūgštus maistas virškinamas ir įsisavinamas skrandyje, šarminis – dvylikapirštėje žarnoje.

Jeigu maistas labai vienodas, greitai įvyksta sistemos sutrikimas ir gali pasireikšti įvairūs susirgimai – nuo gastrito iki pankreatito. Žmogus patenka į uždarą ratą, jis vis labiau riboja savo mitybą, laikosi griežtos dietos, tačiau nesijaučia geriau.

O gal geriau kurį laiką pabadauti? Svoris tikrai greitai krinta.

Jeigu norite padėti organizmui geriau suvirškinti šviežių daržovių salotas, įdėkite į jas grietinės, o dar geriau – raugintų agurkų ar kopūstų.

– Griežtai pasisakau prieš badavimą kaip lieknėjimo būdą. Geriau organizmą valyti fermentais, laikantis tam tikrų mitybos rekomendacijų pašalinti druskas iš organizmo – tai duos geresnį rezultatą.

Ne tik kris svoris, bet ir visos organizmo sistemos geriau funkcionuos, be to, vyks jaunų ląstelių augimas – pats didžiausias kiekvieno, norinčio būti sveiku ir ilgai gyventi, žmogaus tikslas.

Badaujant labai padidėja organizmo rūgštingumas, sudega taip organizmui reikalingos aminorūgštys. Mano manymu, sveikas gyvenimo būdas – tai protingas asketizmas. Kai žmogus aiškiai suvokia, kokias pasekmes jo savijautai turės saldumynai, kepiniai, dideli kiekiai riebaus maisto, tuomet jis aiškiai žino rizikas. O gyvenimas ir yra nuolatinė kova su rizikomis.

Kas yra tie fermentai, apie kuriuos užsiminėte?

– B.Bolotovas, tyrinėdamas pieno bakterijų turinčių produktų, pavyzdžiui, pasukų, cheminę sudėtį, iš pradžių nusivylė, kad šie produktai dėl nevisavertės gyvulių mitybos neturi tokios gydomosios galios, kokios galima būtų iš jų tikėtis. Todėl jis pabandė padauginti pieno bakterijas vaistinių augalų aplinkoje, šiam tikslui panaudodamas ugniažolę. Beje, tai ypatingai nuodingas augalas, tačiau mokslininkas sukūrė terpę, kurioje išgyveno tik stiprios pieno bakterijos, todėl jos įgavo ypatingą gydomąjį poveikį. Taip gimė gydomosios giros receptas, kuri gali būti gaminama ne tik su ugniažole, bet ir kitais augalais. Jau įsitikinome, kad 1–2 savaičių gydymas tokia gira visiškai atstato tiek skrandžio, tiek viso žarnyno gleivinę, išvalo organizmą nuo sunkiųjų metalų, akivaizdžiai stiprina organizmą ir imuninę sistemą.

Apie įvairių fermentų ir girų poveikį B.Bolotovas yra parašęs ne vieną knygą, mano žiniomis, kelios yra išverstos ir į lietuvių kalbą.

– Neblogai sekasi lieknėti vegetarams ir veganams, todėl daug žmonių pasirenka šį mitybos kelią. Kaip jus vertinate mitybą be mėsos?

– Kai imi kalbėti su žmogumi, kuris deklaruoja, kad jis (daugiausiai tai jaunimas, moterys) sveikai maitinasi, matai, kad jie yra žaliavalgiai, vegetarai. Jie sako, kad nepakeičiamos aminorūgštys yra ir augaliniuose produktuose.

Daivos Ausėnaitės nuotr./Jurijus Šulga Vilniuje.
Daivos Ausėnaitės nuotr./Jurijus Šulga Vilniuje.

Visuomet tenka aiškinti, kad žmogaus organizmas priima tik tam tikrą rūšį nepakeičiamų aminorūgščių, kurios turi fizikinę savybę – kairės pusės sukimasį. Augalinės nepakeičiamos aminorūgštys sukasi į dešinę pusę (D-izomerai), o gyvūninės kilmės nepakeičiamos aminorūgštys sukasi į kairę pusę (L-izomerai). Tai principinis skirtumas, o jis labai svarbus žmogaus organizmui.

Sveikas organizmas gali kurtis tik aminorūgščių L-izomerų molekulių pagrindu, todėl jei esame pamišę dėl produktų, kurie savyje turi D-izomerus (dauguma augalinių produktų), turime suvokti to pertekliaus pasekmes mūsų sveikatai. Augalinės kilmės produktų mums reikia dėl įvairių medžiagų, bet tai neturi būti mitybos pagrindas.

Vegetarai negali suprasti, kodėl mes pasisakome prieš augalinį aliejų. Juk Viduržemio jūros šalyse jo vartoja daug ilgus šimtmečius, be to, ir gyvenimo trukmė ten nemaža. O ką besakyti apie Tailandą, Indoneziją, Malaiziją, ten onkologiniai susirgimai apskritai reti.

Augalinės kilmės produktų mums reikia dėl įvairių medžiagų, bet tai neturi būti mitybos pagrindas.

Iš tiesų viskas labai paprasta. Mes ne prieš aliejų, mes prieš netinkamą jo vartojimą. Tų šalių gyventojai į aliejų visuomet pila ir balzamiko acto. Actas blokuoja augalinių aliejų įsisiurbimą į limfinę sistemą bei blokuoja aktyvias molekules omega-3 ir omega-6, kurios turi labai aukštą dešinį sukinį.

Šiauriečiams, gaunantiems mažai saulės, priėmusiems rizikingos mitybos principus, labai svarbu žinoti visus šiuos niuansus. Rodos, tai tik smulkmena, bet iš tiesų labai svarbu. Netinkamo alyvuogių aliejaus vartojimo rezultatas – padidėjęs rūgštingumas.

Kaip patartumėte maitintis, jei žmogus nori sulieknėti?

– Amerikiečiai nustatė tokį įdomų dėsningumą: mūsų smegenys išskiria pepsinogenus ne į visus produktus, kuriuos testuoja mūsų liežuvis. Taip nutinka visuomet, kai daug produktų yra sumaišyti, pavyzdžiui, salotose. Tačiau jeigu mes juos valgom iš eilės, tai smegenys visus praleidžia, kiekvienam išskiria savo pepsinogeną. Todėl mišrainės iš daugybės komponentų yra nenaudingos. Jeigu darome salotas, tai optimalus ingredientų kiekis yra 4 ir dar turi būti koks nors raugintas produktas (jų skaičius jau neribojamas).

Vieną kartą jau perdirbtus gamtos produktus (tokiais yra rauginti produktai) smegenys praleidžia kaip saugius. Todėl jeigu norite padėti organizmui geriau suvirškinti šviežių daržovių salotas, įdėkite į jas grietinės, o dar geriau – raugintų agurkų ar kopūstų.

Asmeninio albumo nuotr./Jurijus Šulga.
Asmeninio albumo nuotr./Jurijus Šulga.

Žmogus negali normaliai egzistuoti be riebalų. Limfinėje sistemoje yra 83 proc. gyvūninių riebalų. Jei ši homeostazė nebus išsaugota, tai iškyla rizika, kad šitie riebalai bus pakeisti augaliniais ar nekokybiškais gyvūninės kilmės riebalais. Tuomet limfinė sistema gali „palūžti“. Paprastai limfinė sistema praranda riebalus dėl druskos stokos. Tad, jei nevartojama kokybiškų gyvūninės kilmės riebalų, nukenčia gleivinė, bus neteisinga likvoro (smegenų skysčio) sudėtis.

Jeigu žmogus nevalgys lašinių, žuvies, natūralaus, be priedų sviesto, tai niekada nesusiformuos normali riebalinė homeostazė. Gydytojai gąsdina, kad riebalai gali sukelti insultus, infarktus ir tai baigsis tragiškai. Iš tiesų, jei virškinamojo trakto veikla šlubuoja, jei organizmo vožtuvai veikia neteisingai, jei produktų vartojimo seka neteisinga, gali prasidėti įvairios ligos.

Virškinimo trakto raukus puikiai sutvarko 30 min. po valgymo vartojama druska (0,2–0,5 g). Uždėkite ant liežuvio galo ir leiskite ištirpti. Kai druska ištirps, seiles prarykite. Tokiu būdu stimuliuojamas imunitetas, uždaromas skrandžio raukas.

Manęs dažnai klausia, kuo mūsų gydymas skiriasi nuo klasikinės medicinos. Atsakysiu trumpai – mes negalvojame, kad druska ar cukrus yra baltoji mirtis, o lašiniai – didžiausias blogis. Pradėję gydyti ligonį, mes jį visiškai pagydome. Mūsų gydymo metodikos dėka pasiekiama organizmo pusiausvyra. Tai bene geriausiai matosi stebint svorį, jeigu svorio per daug – lieknėjama, jei per mažai – priaugama.

Lašinių receptas

Gydytojas D.Naumovas, remdamasis B.Bolotovo idėjomis, sukūrė kasdienį lašinių vartojimo receptą.

  • Reikia paimti ne sūdytus ir ne rūkytus lašinius, be jokio raumenuko sluoksnio.
  • Lašiniai sumalami su česnaku, laikantis proporcijos 10:1.
  • Į sumaltą masę įdėti druskos, kitų prieskonių.

Tokius lašinius plonu sluoksniu tepame ant juodos, raugintos duonos ir valgome kad ir tris kartus per dieną. Dar ant duonos reikėtų užtepti plonuą sluoksnį garstyčių. Toks užkandis suteikia labai daug energijos.

Pavyzdinis dienos meniu pagal B.Bolotovą ir D.Naumovą

Dienos režimas

Pusryčiams geriausia vartoti lengvą sriubą arba kiaušinienę, sumuštinius su brinza sūriu bei sumuštinius su lašiniais.

Pietums siūlome vartoti košes. Glitimas, kuris yra kruopose (avižose), blokuoja ir neutralizuoja skrandžio rūgštingumą. Todėl jei ryte vartojate košes ar pieno produktus, jie blokuos skrandžio veiklą. Visos dienos eigoje kamuos blogas virškinimas. Todėl košes geriau vartoti antroje dienos pusėje ar vakare.

Vakare aktyvesni virškinamojo trakto šarmai, todėl tinka valgyti labiau šarminius produktus, kaip varškę, vaisius. Tačiau ir vakare patariame nepamiršti druskos, ją barstome ant vaisių arba pusvalandį po valgio dedame ant liežuvio galo.

Esant susirgimams, produktai ir jų deriniai turėtų būti parenkami individualiai, kad būtų stipresnis B. Bolotovo mitybos sistemos efektas sveikatai. Tačiau kol nėra rimtų susirgimų, pravartu laikytis pagrindinių produktų išdėstymo dienos metu ir jų derinimo proncipų.

  • Pusryčiai

Varškė, sūris brinza su juoda duona, arbata parūgštinta ir Bolotovo balzamas, sviestas pasūdytas.

  • Priešpiečiai

Sriuba: bulvės, šiek tiek kruopų (ryžiai, kviečiai), įdedame į sriubą anksčiau patroškintos vištienos mėsos. Šitos kruopos neduoda tiek daug glitimo, kiek avižos.

Arba

Kiaušinienė, kepta ant lašinių su svogūnais, ir juoda duona.

  • Pietūs (galima valgyti praktiškai viską)

Žuvis su bulvių koše, raugintais kopūstais, agurkais ar kitomis daržovėmis;

Konservuoti, sūdyti grybai;

Virtos bulvės su šaltiena.

  • Pavakariai

Švieži vaisiai, daržovės; salotas iš šviežių daržovių reikėtų užtaisyti kaimiška grietine ir pasūdyti.

  • Vakarienė (pasirinkti kažką vieną)

Varškė su medum ir arbata;

Bulvių košė su žuvim;

Žuvienė iš upinės žuvies.

  • Prieš miegą – pusė stiklinės rauginto pieno (pasukų).

Tam tikrų produktų privalomas derinimas

  • Šaltiena su garstyčiomis;
  • Dešrelės, mėsa su raugintais kopūstais;
  • Žuvis su bulvėmis;
  • Paukštiena su obuoliais;
  • Varškė su krienu, medumi arba su pasūdyta grietine;
  • Riešutai ir margarinas kepiniuose;
  • Košė iš grūdų su sviestu;
  • Saulėgrąžų aliejus su raugintomis daržovėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius