Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalykai, kurių nederėtų slėpti nuo savo ginekologo

Tikriausiai kiekviena turite paslapčių, kurių neišdrįstumėte pasakyti net savo geriausiai draugei, o ką jau kalbėti apie menkai pažįstamą gydytoją, kuriam nedrąsu prisipažinti net tai, kiek lytinių partnerių esate turėjusi.
Nėštumo testas
Nėštumo testas / „Fotolia“ nuotr.

Vis dėlto ši informacija ginekologui yra labai svarbi ir, patikėkite, gydytojas to klausia tikrai ne iš smalsumo. Tikrindamas jūsų seksualinę ar reprodukcinę sveikatą, ginekologas privalo žinoti tokius dalykus, apie kuriuos ne visada drąsu, bet būtina jam papasakoti. Ko dar jokiu būdu nederėtų slėpti nuo savo ginekologo, aiškina tinklalapis womenshealthmag.com.

Kiek turėjote seksualinių partnerių

Šią informaciją turėtumėte atskleisti net ir neklausta. Ir nemanykite, kad ginekologas jus pervers teisiamu žvilgsniu. Patikėkite, savo medicininį išsilavinimą jis įgavo tikrai ne tam, kad aiškintų jums, su kiek partnerių yra padoru miegoti. Juk galiausiai – tai ne jo reikalas!

Gydytojui ši informacija svarbi turėtų būti vien dėl medicininių priežasčių, mat kuo daugiau ginekologas apie jus žinos, tuo didesnė tikimybė, kad jis paskirs jums tikrai tinkamą gydymą.

Jei nenaudojate apsaugos priemonių

Prisipažinti derėtų net ir apie vieną kartą. Jei netyčia paslydote ir net neprisimenate, buvo ten kokių nors apsaugos priemonių ar ne, tačiau po kurio laiko pasijutote prastai, turite apie tai informuoti savo ginekologą.

Taip pat skaitykite: Pienligė ir bakterinė vaginozė: ką derėtų žinoti?

JAV dirbanti ginekologė Alyssa Dweck tikina, kad kai kurių lytiniu keliu plintančių ligų simptomai pasirodyti gali praėjus gana nemažai laiko po lytinio akto.

Jei nepatiriate orgazmo

Nebijokite atskleisti net ir to, mat orgazmo nebuvimas taip pat gali būti tam tikrų ligų simptomas. Negana to, ginekologė Alyssa Dweck tikina, kad seksualinio libido sumažėjimą taip pat galima išgydyti, tam tereikia atrasti priežastis ir išsiaiškinti, ar tai psichologinė, ar fizinė problema.

Jei po sekso pasirodo kraujo

Anot ginekologės A. Dweck, jei vieną kartą po itin audringos nakties pastebėsite keletą kraujo lašelių, bėgti pas ginekologą iš karto tikrai nebūtina. Tačiau, jei tai pasikartos ir antrąjį kartą, ypač jei seksas labai audringas nebuvo, tuomet pas gydytoją jau tikrai vertėtų apsilankyti.

Taip pat skaitykite: Mėnesinių ciklo sutrikimai: kada kreiptis į gydytoją

„Kraujavimas po sekso gali būti įvairių ginekologinių ligų simptomas – pradedant paprasta infekcija, makšties išsausėjimu ir baigiant gimdos kaklelio vėžiu“, – perspėja gydytoja.

Nereguliarios menstruacijos

Net jei esate įsitikinusi, kad nesate nėščia, apie nereguliarias menstruacijas arba bet kokius jų pokyčius visuomet turite informuoti savo ginekologą. A. Dweck tikina, kad pagausėjusios ar kaip tik sumažėjusios menstruacijos gali rodyti daug sveikatos negalavimų: hormonų disbalansą, atsiradusias cistas ar infekciją.

Jei seksas tapo skausmingas

Tik nesigėdykite apie tai pasisakyti savo ginekologui – yra daug šansų, jog jis gali jums padėti. Jeilio universitete dirbanti medicinos profesorė Jane Minkin tikina, kad skausmas lytinio akto metu gali atsirasti dėl pernelyg išsausėjusios vaginos ar problemų su gimda.

Ir nemanykite, jog su tokiomis problemomis susiduria tik vyresnio amžiaus moterys – makšties sausumas gali atsirasti ir jaunoms merginoms. Negana to, anot profesorės, tai gali būti ir naudojamų kontraceptinių tablečių šalutinis poveikis.

Kokius vaistus vartojate

Ši informacija gydytojui svarbi dėl begalės priežasčių, mat nuo jūsų vartojamų vaistų dažnai gali priklausyti ir jūsų gydymo režimas, tad nuo gydytojo nieko nebandykite nuslėpti. Net jei jums prie širdies žoliniai preparatai ar jei gydotės namų sąlygomis – paminėkite gydytojui ir tai.

Jei patyrėte seksualinę prievartą

Jei norite su kažkuo apie tai pasikalbėti, baiminatės, ar neužsikrėtėte lytiniu keliu plintančiomis ligomis ar tiesiog ieškote žmogaus, kuris galėtų ištiesti jums pagalbos ranką, – visais atvejais galite kreiptis į savo ginekologą. Net jei jis tiesiogiai padėti ir negalės, tikrai žinos, pas kokį specialistą jus geriausia nukreipti.

Jei pajutote nemalonų kvapą

Nemalonus kvapas, sklindantis iš makšties, dažniausiai yra pagrindinis infekcijos požymis, o tai ginekologas dažniausiai gali išgydyti. Tiesiog lankydamasi pas ginekologą nebijokite kalbėti apie problemas, kurios į gydytojo kabinetą jus ir atvedė.

Taip pat skaitykite: Apie lytinę sveikatą: ką pravartu žinoti kiekvienai moteriai

Jei svarstote apie nėštumą

Planuojate nėštumą? Apie tai būtinai turite pranešti savo ginekologui ir kuo tai padarysite anksčiau, tuo bus tik geriau tiek jūsų, tiek jūsų būsimo vaiko sveikatai.

Žinodamas, kad planuojate nėštumą, ginekologas jums gali pateikti labai daug naudingos informacijos, kuri jums bus reikalinga dar gerokai prieš gimdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius