Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Esminiai dalykai, kuriuos būtina žinoti apie insultą

Insultas yra antroji pagal dažnumą po išeminės širdies ligos širdies ir kraujagyslių sistemos liga. Kasmet pasaulyje insultą patiria per 15 mln. gyventojų, nuo jo miršta 5,7 mln. žmonių (9,7 proc. visų mirčių), apie 5 mln. insultą išgyvenusių žmonių lieka neįgalūs.
Ligos
Ligos / Fotolia nuotr.

Insulto simptomai:

  • staigus organizmo silpnumas arba kūno aptirpimas;
  • aplinkos vaizdų suvokimo pokyčiai;
  • stiprus nežinomos kilmės galvos skausmas;
  • staigus galvos svaigimas, sutrikusi eisena arba judesių koordinavimas;
  • staigus sąmonės sumišimas, sutrikusi kalba, negebėjimas suprasti kalbančiojo.
  • Jeigu pastebėjote bent vieną iš aukščiau išvardytų simptomų, nedelsdami kvieskite greitąją medicinos pagalbą.

Insulto testas

Insulto simptomus padės nustatyti greitas testas.

Veidas. Paprašykite paciento šypsotis. Ar viena veido pusė tarsi „nusmukusi“?

Rankos. Keliant rankas vieną jų krenta?

Kalba. Paprašykite paciento pakartoti paprastą sakinį. Ar yra kalbėjimo sutrikimų?

Jeigu yra bent vienas iš išvardytų simptomų, nedelsdami kreipkitės medikų pagalbos: šiuo atveju laikas yra labai svarbus.

Delsimas didina smegenų pažeidimą

Insulto gydymas pradedamas iškart, nes svarbi yra kiekviena sekundė. Negaudamos deguonies smegenų ląstelės ima žūti jau po kelių minučių. Padėti sustabdyti šį procesą gali specialūs medikamentai, tačiau juos pacientas turi gauti per pirmąsias tris valandas nuo insulto simptomų atsiradimo pradžios.

Taip pat skaitykite: Jaunėjančios ligos: kokios kerta dažniausiai?

Kiekviena smegenų dalis yra atsakinga už tam tikras organizmo funkcijas. Žuvus smegenų ląstelėms, kurios kontroliuoja kurią nors funkcijų, negrįžtamai pažeidžiama tos žmogaus organizmo dalies veikla. Todėl insultas yra pagrindinė invalidumo ir neįgalumo priežastis.

Insulto diagnozavimas

Su insulto simptomais į ligoninę atgabentam pacientui pirmiausia nustatomas ligos tipas. Atlikus kompiuterinę tomografiją išsiaiškinama, kas lėmė insulto simptomus: kraujagyslės nepraeinamumas ar jos plyšimas. Norint nustatyti tikslią krešulio ar kraujo išsiliejimo į smegenis vietą, atliekami kiti tyrimai.

Išeminis insultas

Labiausiai paplitęs insulto tipas insulto – smegenų išemija. Į šią kategoriją patenka beveik devyni iš dešimties ligos atvejų. Išeminio insulto priežastis – kraujo krešulys, kuris sutrikdo normalią smegenų kraujotaką.

Hemoraginis insultas

Hemoraginis insultas yra mažiau paplitęs, tačiau yra ne mažiau pavojingesnis už išeminį insultą. Hemoraginis insultas įvyksta plyšus susilpnėjusiai smegenų kraujagyslei. Rezultatas – kraujavimas, kurį sunku sustabdyti.

„Mini“ insultas

Praeinantis smegenų išemijos priepuolis dažnai vadinamas „mini“ insultu. Tai tarsi „paskutinis įspėjimas“ pacientui. Kaip ir įprastinio insulto atveju, kraujas nustoja tekėti į konkrečią smegenų sritį, tačiau praėjus kuriam laikui kraujotaka atsistato. Šie simptomai perspėja apie gresiantį insultą. Todėl labai svarbu kreiptis gydytojų pagalbos įtarus bent menkiausią praeinančio smegenų išemijos priepuolio požymį.

Insulto priežastys

Dažniausia galvos smegenų insulto priežastis yra aterosklerozė. Iš riebalų, cholesterolio, kalcio susidariusios aterosklerozinės plokštelės kaupiasi vidinėse kraujagyslių sienelėse ir siaurina jų spindį. Išeminis insultas įvyksta kuomet atplyšusi riebalų plokštelė užkemša kraujagyslę. Hemoraginio insulto rezultatas – aukštas kraujo spaudimas, kuris tiesiog „suplėšo“ susilpnėjusią kraujagyslę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius