Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 10

5 elementų teorija. Sužinokite, kokia stichija jus valdo

Senovės Rytų filosofai tikėjo, kad žmogaus gyvenimą ir visą jo aplinką valdo ar bent jau veikia vienas iš penkių elementų: Žemė, Medis, Metalas, Ugnis ar Vanduo. Jie manė, jog valdantysis elementas verčia mus būti optimistais arba pesimistais, impulsyviais arba ramiais ir t. t.
5 elementai
5 elementai / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Vanduo

Penkių elementų teorija

Pasak senovės kinų, visata sudaryta iš penkių elementų: Ugnies, Žemės, Medžio, Metalo ir Vandens, vadinamų stichijomis. Jos valdo visa, kas gyva. Žmogaus organizmą taip pat sudaro penkios sistemos: širdies, inkstų, kepenų, plaučių ir blužnies, kurių kiekvieną valdo vis kita stichija.

Penkių stichijų teorija Kinijoje atsirado daugiau nei prieš 5000 metų. Tai daugelio gydymo metodų (tarkime, akupunktūros, akupresūros) pagrindas. Apie senovės kinų medicinos naudą vis dažniau prabyla ir šiuolaikinis  alternatyvusis Vakarų mokslas. Pagal juos kuriami net specialūs kompiuterizuoti metodai (Folio, Vega-test, Nakatani), analizuojantys tam tikras energines organizmo charakteristikas. Iš jų specialistas sprendžia apie žmogaus negalias ir skiria gydymą homeopatiniais vaistais ar akupunktūra. Na, o šių penkių elementų sistema besivadovaujantis fengšui jau ne vienerius metus Vakaruose yra ant bangos.

 
Kokia stichija jus valdo?

Kinų filosofija teigia, kad kiekvienas metų laikas susijęs su tam tikra stichija (Kinijoje penktuoju metų laiku laikoma vėlyva vasara, arba derliaus nuėmimo metas). Susikaupkite ir pasvarstykite, kuriuo metų laiku geriausiai jaučiatės. Gali būti, kad nuojauta jums pakuždės, koks elementas valdo jūsų prigimtį. O jeigu ja nepasikliaujate, paprasčiausiai užmeskite akį į elementų kalendorių ir susiraskite metus, kuriais esate gimusi.

Fotolia nuotr. / 5 elementai
Fotolia nuotr. / 5 elementai

Ugnis: 1936, 1937, 1946, 1947, 1956, 1957, 1966, 1967, 1976, 1977, 1986, 1987, 1996, 1997, 2006, 2007.

Vanduo: 1942, 1943, 1952, 1953, 1962, 1963, 1972, 1973, 1982, 1983, 1992, 1993, 2002, 2003.

Metalas: 1940, 1941, 1950, 1951, 1960, 1961, 1970, 1971, 1980, 1981, 1990, 1991, 2000, 2001.

Žemė: 1938, 1939, 1948, 1949, 1958, 1959, 1968, 1969, 1978, 1979, 1988, 1989, 1998, 1999, 2008.

Medis: 1944, 1945, 1954, 1955, 1964, 1965, 1974, 1975, 1984, 1985, 1994, 1995, 2004, 2005.

 

MEDIS

Fotolia nuotr. / Medis
Fotolia nuotr. / Medis

Metų laikas: pavasaris.

Temperamentas: jūs – pastovumo simbolis. Esate maloni, taktiška, pareiginga, bet gana uždara. Mėgstate tvarką ir ramybę, todėl vienas didžiausių jūsų gyvenimo tikslų – aplink save kurti jaukią ir širdžiai mielą aplinką. Daugiausia įtampos jums kelia netikėtos permainos.

Silpnosios vietos: medžio stichija labiausiai veikia kepenis ir tulžies pūslę. Taigi šie organai gali būti jautresni ir pažeidžiamesni. Saugokite juos.

PATARIMAI

Mityba

• Valgykite produktų, kuriuose gausu lengvai virškinamų angliavandenių: nevalytų ryžių, avižinių dribsnių, juodos duonos ir pan.

• Venkite sunkiai virškinamo maisto: žirnių, pupų, rūkytų ir riebaluose keptų patiekalų. Patartina atsisakyti ir riebių padažų.

• Tyrimais įrodyta, kad tulžies akmenlige dažniau serga nutukę žmonės. Sekite, kad nepriaugtumėte svorio.

 

Emocijos

• Kad nuotaika būtų pakili, stenkitės daugiau judėti. Ypač tinka bėgimas, važinėjimas dviračiu, plaukimas.
Medžio stichijos žmonės labai dažnai linkę tapti namisėdomis. Jų emocijoms tai ne į naudą. Kad taip nenutiktų, kuo daugiau keliaukite, dalyvaukite įvairiuose renginiuose.

• Permainų baimės padės atsikratyti spontaniški sprendimai. Tarkime, eidama į darbą, netikėtai pasukite kitu keliu nei esate įpratusi eiti. Tai bus gera pradžia.

• Kepenims ypač kenkia pavydas ir pagieža. Mokykitės apsivalyti nuo šių neigiamų emocijų.

 

Koks partneris tinka

• Ugnies stichijos vyras jūsų gyvenimui suteiks daugiau spontaniškumo, neleis užsisėdėti. Žemės stichijos atstovas bus puikus partneris, gal netgi sielos draugas.

• Vandens stichijos globotinis – nebloga partija, bet gali jus šiek tiek slopinti. Pavaldus Metalo stichijai gali gniuždyti pernelyg dideliu noru dominuoti.

• Medžio stichijos partneris gali tapti jūsų gyvenimo stabdžiu.

 

 
UGNIS

Fotolia nuotr. / Ugnis
Fotolia nuotr. / Ugnis

Metų laikas: vasara.

Temperamentas: esate spontaniška, energinga optimistė. Aplinkiniai jus vertina dėl plačios širdies ir gebėjimo užkrėsti teigiamomis emocijomis. Kitus mokate užjausti, nuraminti, bet pati giliai širdyje esate be galo jautri, skaudžiai reaguojate į pastabas ir kritiką. Nuoskaudas esate linkusi slėpti viduje.

Silpnosios vietos: širdis, žarnynas, nervų sistema.

PATARIMAI

Mityba

• Ugnies stichijos atstovės tinkamiausias maistas – vaisiai, uogos ir daržovės, prieskoninės ir vaistinės žolelės. Ypač tinka raudonos spalvos. 

• Nevalgykite riebiai, nes tai kenkia jūsų  širdžiai.

• Vegetarinė dieta padėtų išvengti hipertonijos.

 

Emocijos

Emocinę pusiausvyrą geriausiai padėtų atgauti joga, meditacija, ilgi pasivaikščiojimai gamtoje ir saulės vonios (žinoma, saikingos).

 

Koks partneris tinka

• Tinkamiausi partneriai, priklausantys Medžio ir Žemės stichijai. Jie nekliudys reikštis jūsų polėkiui. 

• Vidutiniška dermė su Metalo stichijos vyru. Jis jums gali būti pernelyg stojiškas ir nelankstus.

• Prasčiausias suderinamumas su Vandens ir Ugnies globojamais vyriškosios lyties atstovais. Jei norėsite su jais susieti savo gyvenimą, teks daug ką paaukoti ir nuolat ieškoti kompromisų.

 

ŽEMĖ

Fotolia nuotr. / Žemė
Fotolia nuotr. / Žemė

Metų laikas: vėlyva vasara.

Temperamentas: Žemės valdomi žmonės dažniausiai būna realistai, siekiantys paprastų žemiškų tikslų, per daug neužsisvajojantys. Neretai jie gana dideli altruistai, linkę globoti kitus. Pasak kinų, nesibaigiantys rūpesčiai ir noras kištis į kitų gyvenimą gali neigiamai paveikti virškinimo sistemą.

Silpnosios vietos: kasa, blužnis ir skrandis.

PATARIMAI

Mityba

• Virškinimui gerinti vartokite daugiau natūralių žolelių prieskonių. Stenkitės nepersivalgyti.

• Žemės stichiją stiprinsite maitindamasi grūdais ir daržovėmis. Valgykite kvietinių, miežinių, grikių kruopų, rudųjų ryžių. Kruopų košes galite virti su daržovėmis ar pagardinti kepintų morkų, svogūnų, paprikų ir kitu padažu.

• Derėtų atsisakyti maisto, kuriame gausu riebalų ir cukraus, taip pat produktų, kurie didina skrandžio sulčių rūgštingumą.

 

Emocijos

• Jei jaučiate liūdesį ar kamuoja bloga nuotaika, kinų medicinos žinovai pataria vengti šalto maisto, ypač žiemą. Tokiomis akimirkomis geriausiai tinka patiekalai su aitriaisiais prieskoniais ir žolelių arbata (mėtų, pankolių, jonažolių, imbiero ar kt.).

• Nevalgykite susijaudinusi ar susinervinusi. Atsikratyti įtampos geriausiai padės mėgstama veikla arba darbai, kuriems atlikti reikia fizinės jėgos.

• Kad netaptumėte pernelyg buitiška ir nuobodi, stenkitės plėsti akiratį, užsiimkite įvairia kūrybinį mąstymą lavinančia veikla.

 

Koks partneris tinka

• Ugnies vyras – puiku. Su juo nenuobodžiausite ir neturėsite laiko užsisėdėti. O Medžio stichijos atstovas suteiks puikią galimybę augti jums kaip asmenybei.

• Su Metalo stichijos globotiniu jūsų santykiai bus panašūs į dalykinę sąjungą – pernelyg daug racionalumo ir pernelyg mažai jausmų. Du Žemės elemento atstovai – tvirta, patikima, bet gana nuobodi sąjunga.

• Su Vandens globojamu partneriu taip pat nelengva – jis iš jūsų tikėsis romantiško polėkio, o jus erzins jo nekonkretumas.

 
METALAS

Fotolia nuotr. / Metalas
Fotolia nuotr. / Metalas

Metų laikas: ruduo.

Temperamentas: metalo valdomi žmonės išsiskiria itin stipriu charakteriu. Jie nepaprastai reiklūs ir sau, ir kitiems. Dėl to vis įsivelia į konfliktus. Sunkiai reiškia mintis, pyktį ir pagiežą gniaužia savyje. Tai blogai veikia plaučius ir storąją žarną. Kyla grėsmė sirgti gerklės uždegimu, bronchitu, astma.

Silpnosios vietos: metalo energija susijusi su kvėpavimu – viena iš svarbiausių žmogaus gyvybinių funkcijų, taip pat plaučiais ir storąja žarna.

PATARIMAI

Mityba

• Venkite sūrių ir rūgščių valgių. Kinai teigia, kad rūgštaus maisto perteklius kelia liūdesį, įkyrias mintis ir skatina agresyvumą, sūrus – žadina baimę ir neapykantą.

• Valgiaraštis, kuriame gausu ląstelienos, padės išvengti tuštinimosi problemų. Valgykite daug šviežių vaisių ir daržovių.

• Nepiktnaudžiaukite stipriais alkoholiniais ir saldžiais gazuotais gėrimais. Taip pat jums, kur kas labiau nei kitų elementų globojamiems žmonėms, kenkia rūkymas.

 

Emocijos

• Pasistenkite atviriau reikšti jausmus. „Nuleisti garą“ ypač padeda aktyvus, dinamiškas sportas (bėgimas, aerobika, Rytų kovos ir  kt.) arba dainavimas.  

• Į valgiaraštį įtraukite lengvai salsvo maisto, tarkime, grūdų gemalų, daigintų kviečių, džiovintų vaisių (kelia nuotaiką ir atpalaiduoja), juodojo šokolado.

• Išmokite taisyklingai kvėpuoti. Pasak kinų medikų, orą reikia įkvėpti lėtai pro nosį, nukreipti į apatinę pilvo dalį, trumpam sulaikyti ir iškvėpti pro burną. Taip kvėpuokite bent 5 min. per dieną, geriausiai ryte, ir visą dieną būsite rami, sklandžiau reikšite mintis.

 

Koks partneris tinka

• Žemės elemento atstovas kuo puikiausiai sugers ir neutralizuos blogas jūsų emocijas ir silpnybes, o Medžio atstovas suteiks kaip tik to, ko siekiate – saugios egzistencijos.

• Ugnies globotinis, ko gero, vienintelis iš visų elementų atstovų pajėgus sušvelninti „kietą“ jūsų prigimtį ir jūsų širdyje įžiebti aistrą.

• Vandens stichijos vyras vargu ar galės suteikti tokio gyvenimo stabilumo, kokio iš jo tikėsitės, o su globojamu Metalo nuolat konkuruosite dėl lyderio pozicijų.

 

VANDUO

Fotolia nuotr. / Vanduo
Fotolia nuotr. / Vanduo

Metų laikas: žiema.

Temperamentas: Vandens stichijos valdomi žmonės labai lankstūs ir tolerantiški, bet nepastovūs. Jų nuotaikos ir jausmai kartais kinta žaibišku greičiu ir yra nepaaiškinami jokia logika. Kinai teigia, kad nedarnūs santykiai su aplinkiniais kelia sąžinės priekaištus ir vidinį diskomfortą.

Silpnosios vietos: Vandens stichija ypač didelės įtakos turi inkstų ir šlapimo pūslės veiklai.

PATARIMAI

Mityba

• Maitinkitės lengvai ir nekaloringai. Nepiktnaudžiaukite svaigiaisiais gėrimais, kava, juodąja arbata.

• Venkite druskos, nes nuo jos pertekliaus organizme kaupiasi skysčiai.

• Pavasarį ir rudenį patartina laikytis valomosios dietos. Kelis sykius per mėnesį galite rengti iškrovos dienas.

 

Emocijos

• Kai prislegia prasta nuotaika ar pajuntate įtampą, jums ypač į naudą būtų apsilankyti SPA centre arba baseine, pirtyje. Po vandens procedūrų, masažo ar pirties vėl pasijusite kupina džiaugsmo.

• Jei pajusite nenumaldomą norą verkti, neslopinkite ašarų – leiskite emocijoms laisvai lietis.

• Nesutelkite dėmesio tik į savo išgyvenimus, dažniau pagalvokite ir apie žmonių, kurie jus supa, jausmus.

 

Koks partneris tinka

• Medis – ideali sąjunga. Jūs tarsi papildote vienas kitą. Metalo stichijos partneris taip pat puiku – jūsų gyvenimui suteiks aiškias ribas ir daugiau konkretumo.

• Su Vandens stichijos vyru  – nebloga dermė. Judu puikiai jaučiate vienas kitą. Kita vertus, jums gali iškilti sunkumų tvarkantis buityje, nes abu pernelyg stokojate praktiškumo.

• Vanduo ir Ugnis – nesuderinami dalykai. Tačiau jei jau įsivėlėte į tokią sąjungą, Rytų išminčių manymu, geriausia Vandens ir Ugnies sąjungininkė yra gamta. Taigi jei norite, kad jūsų santykiai klostytųsi, dažniau išsiruoškite dviese į gamtą. Panašiai galima būtų pasakyti ir apie sąjungą su Žemės atstovu.

 

P. S. Žinia, šis straipsniukas gana bendro pobūdžio ir labiau skirtas pramogai. Tačiau iš tiesų 5 elementų teorija – rimtas mokslas, kurį verta pastudijuoti išsamiau. Šia teorija vadovaudamiesi tikri žinovai puikiai subalansuoja žmogaus kūną ir grąžina jam sveikatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius