Publikuota: 2012 birželio 26d. 22:48
ŽLG

Didelis cholesterolio kiekis – trumpesnis gyvenimas?

Žodis „cholesterolis“ gąsdina ne vieną. Nors hipercholisterinemija (padidėjęs cholesterolio kiekis) oficialiai nėra liga, tačiau jei ilgesnį laiką padėtis nesikeičia, gali išsivystyti pavojingi negalavimai. Kada verta sunerimti?
Kiaušiniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. / Kiaušiniai

Cholesterolis – kas jis?

Tai riebi medžiaga, randama kiekvienoje gyvoje ląstelėje. Cholesterolis cirkuliuoja kraujyje, yra būtina ląstelių membranų sudedamoji dalis. Jo norma: 2,6–5,2 mmol/l. Cholesterolis skiriamas į „gerąjį“, didelio tankio cholesterolį, kuris gaminamas kepenyse ir organizmui neturi neigiamų pasekmių (norma: moterims daugiau kaip 1,2 mmol/l, vyrams daugiau kaip 0,9 mmol/l), ir blogąjį, arba mažo tankio cholesterolį, kuris gaunamas su gyvulinės kilmės maistu nusėda ant kraujagyslių sienelių, dėl to jos siaurėja, šiurkštėja ir gali užsikimšti. Tai trikdo kraujotaką, sukelia sunkias širdies ir kraujagyslių ligas, pavyzdžiui, aterosklerozę (norma: 2,6–3,2 mmol/l).

Tiesa ta, kad cholesterolis yra gyvybiškai būtinas – jis reikalingas kaip vanduo, baltymai ar angliavandeniai. Organizmas naudoja cholesterolį kaip statybinę medžiagą visoms organizmo ląstelėms, iš jo gaminami steroidiniai ir lytiniai hormonai. Jis taip pat dalyvauja tulžies, reikalingos riebalams virškinti, ir vitamino D, reikalingo kaulams stiprinti, sintezėje. Todėl problema yra ne pats cholesterolis, o tai, koks jo kiekis kraujyje. Tais atvejais, kai cholesterolio yra per mažai, galimi virškinamojo trakto sutrikimai, depresija ir kiti negalavimai.

Cholesterolio kiekį vertėtų pasitikrinti ir profilaktiškai, ne tik tada, kai norima išsiaiškinti prastos savijautos priežastis ir nustatyti jau rimtą diagnozę (koronarinę širdies ligą, miokardo infarktą ar periferinių kraujagyslių ligas).

Kai cholesterolio per daug

Kai cholesterolio padaugėja maždaug iki 5,2–7,8 mmol/l, derėtų suskubti keisti mitybą ir gyvenseną. Esant daugiau nei 7,8 mmol/l, vertėtų pasitarti su specialistais.

Net jei kraujyje cholesterolio yra per daug, galite to nejausti. Pats cholesterolio kiekio padidėjimas nesukelia ligos, jis tik didina riziką susirgti tam tikromis ligomis, pvz., širdies, kraujagyslių sistemos ir pan.. Kai cholesterolio organizme per daug, jis „nusėda“ ant kraujagyslių sienelių, jos siaurėja, atsiranda įplyšimų. Dėl to laikui bėgant gali atsirasti krūtinės angina, širdies ritmo sutrikimai, dusulys, įvykti infarktas ar net insultas. Cholesterolio kiekiu reikėtų nuolat domėtis tiems, kieno aukštas kraujospūdis, kai vargina antsvoris, pablogėja savijauta. 

Priežastys

Dažniausios per didelio cholesterolio priežastys – netinkama mityba ir gyvensena: gausus sočiųjų riebalų ir angliavandenių maistas, nutukimas, rūkymas, fizinio aktyvumo stoka, alkoholio vartojimas. Per didelis cholesterolio kiekis kraujyje dažnai paveldimas, taip pat gali atsirasti sutrikus skydliaukės veiklai, sergant nervine anoreksija, bulimija, cukriniu diabetu, inkstų, kepenų ir kitomis ligomis. Stiprus veiksnys – stresas.

Natūralūs cholesterolio mažinimo būdai

Daugelis natūraliosios medicinos šalininkų teigia, kad ne mažiau veiksmingai nei cheminiai preparatai veikia natūralūs cholesterolio mažinimo būdai: speciali dieta, taip pat fizinė veikla. Įrodyta, kad reguliariai mankštinantis išlaikomas normalus svoris, sumažėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Cholesterolis – energinė medžiaga, todėl ji sudeginama tiesiog daugiau judant. Daugeliu atvejų vien svorio mažinimas padeda normalizuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat žinoma, kad pakeitus įpročius cholesterolio kiekį kraujyje galima sumažinti net per keletą savaičių. 

Nuo širdies ligų saugo ir vitaminas C. Todėl žmonėms, kuriems nustatytas didesnis cholesterolio kiekis, patariama papildomai vartoti šio vitamino. Cholesterolio kiekį mažina ir alaus mielėse esantis biologiškai veiklus chromas. Per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 2 šaukštelius mielių. Liaudies medicinos žinovai neabejoja, kad puikiausiai gelbsti ir paprasčiausi česnakai. Reguliariai jų valgant, puikiais rezultatais galima džiaugtis jau po mėnesio kito. Natūraliosios medicinos žinovai taip pat pasakytų, jog panašiai kaip česnakai veikia ir vaistinės ožragės. Jų sėklose esančios medžiagos slopina cholesterolio absorbaciją žarnyne ir cholesterolio gamybą kepenyse. Ypač veiksmingos daigintos ožragių sėklos.

Maistas. Kokio atsisakyti?

Jei cholesterolio kiekis kraujyje per didelis, vertėtų pakoreguoti mitybą. Kokio maisto reikėtų visiškai atsisakyti, o kokio valgyti mažiau?

  • • Būtinai turite apriboti gyvūninius riebalus arba visiškai jų atsisakyti: riebios mėsos, riebaus pieno, sviesto, kiaušinių.
  • • Atsisakykite rūkytų ir virtų dešrų.
  • • Mažiau valgykite kepto maisto, nes kepti produktai sugeria daug riebalų.
  • • Atpraskite salotas gardinti majonezu ir grietine.
  • • Ribokite alkoholinius gėrimus.

Tinkamiausi produktai

  • ♦ Per dieną išgerkite 1–2 puodelius žaliosios arbatos, kuri mažina cholesterolio kiekį.
  • ♦ Mokslininkų įrodyta, kad cholesterolio kiekį gerokai sumažina artišokai. Galite vartoti ir artišokų ekstraktą.
  • ♦ Ypač veiksminga gali būti Viduržemio jūros dieta: mažai liesos mėsos, žuvies (kartą – du per savaitę), daug skaidulų turinčių vaisių ir daržovių. Kasdien suvalgykite bent po vieną du obuolius.
  • ♦ Rekomenduojamas dienos riebalų kiekis maiste neturėtų viršyti 60–80 g. Tai atitinka apie du šaukštus kokybiško augalinio aliejaus.
  • ♦ Ypač naudingos sveikatai polinesočiosios riebiosios rūgštys, kurių gausu linų sėmenų, rapsų aliejuje, sojų produktuose, riešutuose...
  • ♦ Dažniau valgykite virto ir troškinto maisto. Prieš virdami mėsą pašalinkite riebalus. Mėsą supjaustykite gabalėliais, užpilkite šaltu vandeniu ir tik tada virkite.
  • ♦ Labai naudinga valgyti lęšių košę. Galima ją pagardinti morkomis ir svogūnais.
  • ♦ Galite dažniau valgyti ir jūros gėrybių (per dieną – apie 100 g), kurios aprūpina organizmą jodu ir sumažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Liaudies receptas

Daugelio žmonių išbandytas česnakų ir citrinų sulčių mišinys ne vienam padėjo sumažinti per didelį cholesterolio kiekį. Kaip jį pasigaminti? Išspauskite apie 500 g luptų česnakų, sudėkite į stiklainį ir palaikykite parą tamsioje vietoje kambario temperatūroje. Tada česnakų masę išspauskite per marlę ir sumaišykite su šviežiai spaustomis vidutinio dydžio 25 citrinų sultimis. Gautą mišinį supilkite į stiklinį sandarų indą ir trim savaitėms pastatykite į tamsią vietą. Stiklainį laikykite kambario temperatūroje. Po trijų savaičių mišinį nukoškite ir po šaukštą gerkite kasdien prieš miegą.

Skaityti visus komentarus 10
Komentuoti straipsnį
Žymės: Cholesterolis
PRISIMINTI
ATSTATYTI
Pranešti klaidą
Pažymėkite klaidą tekste, pele paspaudę kairijį pelės klavišą
Užpildykite klaidos formą ir išsiųskite
Komentuoti
* - privalomi laukai

Komentaras įrašytas

Naujausi komentrai

Komentarų nėra
Rodyti senesnius straipsnius
Kategorijos pabaiga