Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip paspartinti medžiagų apykaitą?

Tai labai svarbu, jei norite išsaugoti dailias linijas. Mūsų organizmas nuolat eikvoja energiją, reikalingą kasdienei veiklai. O energijos jis gauna iš maisto. Šis nenutrūkstamas procesas ir yra medžiagų apykaita. Kuo ji greitesnė, tuo lengviau išlikti lieknai. Medžiagų apykaitai turi įtakos daugelis dalykų: aktyvumas, kūno sudėjimas, lytis, amžius, paveldimumas ir t. t. Šį procesą bent kiek paspartinti galima ir savo pastangomis.
Sportas
Sportas - sveikata / Fotolia nuotr.

Penkių porcijų taisyklė. Lėtesnė medžiagų apykaita būdinga žmonėms, nevalgantiems pusryčių, alkstantiems dieną ir iki soties prisikertantiems vakare, prieš pat miegą. Turėtumėte elgtis atvirkščiai – suvalgyti sočius pusryčius, laiku papietauti, o vakarieniauti – labai lengvai ir likus 2–3 val. iki miego. Specialistai tvirtina, kad medžiagų apykaita spartėja, kai per dieną valgoma penkis kartus ir mažomis porcijomis.

Vanduo. Sultys, kava, arbata ir vanduo – skirtingi dalykai. Vanduo neįtikėtinai spartina medžiagų apykaitą! Jis yra šio proceso pagrindas: kai organizmui trūksta vandens, jo atsargas, užuot deginusios riebalus, stengiasi papildyti kepenys.

Gilus miegas. Mokslininkai įrodė, kad gilus ir ramus miegas padeda atsikratyti antsvorio. Kai miegame, atsinaujina smegenų ląstelės, ilsisi organizmas, visi procesai vyksta sparčiau. 

Gamta. Būtų puiku, jei galėtumėte nors valandą per dieną praleisti gryname ore: jis, kaip ir vanduo, labai svarbus medžiagų apykaitai.

Sportas. Be jo – nė iš vietos. Kuo daugiau judate, tuo sparčiau dega kalorijos, tuo daugiau energijos išeikvojate. Judėkite kiekviena pasitaikiusia proga – netgi tvarkyti namus yra sveikatai (ir figūrai) naudinga fizinė veikla.

Raumenys prieš riebalus. Raumenų ląstelių veiklai reikia daugiau energijos nei riebalų. 500 g raumenų masės per dieną sudegina 40 kcal, o toks pat kiekis riebalų – tik 2 kcal! Būtent dėl to svarbu stiprinti raumenis: mankštintis, valgyti baltyminio maisto.

Masažas. Jis ne tik gerina odos būklę, spartina kraujotaką, šiek tiek stiprina raumenis, bet ir padeda atsikratyti skysčių pertekliaus organizme. Nepatingėkite kas vakarą pasimasažuoti pėdų – jose yra apie 500 refleksinių taškų, kuriuos masažuojant gerėja žarnyno ir kepenų veikla.

Pirtis. Ypač naudinga sauna – kaitinantis joje išsiskiria iki pusės litro prakaito! Medžiagų apykaitą spartina šilumos ir šalčio kontrastas, taigi pasikaitinusi pirtyje nevenkite ledinio vandens. O jei kasdien nors akimirkai palįsi po šaltu dušu, ne tik suaktyvės medžiagų apykaita, bet ir nekamuos peršalimo ligos. 

 

Taip pat skaitykite:

Kuo organizmui svarbi medžiagų apykaita?

Kaip sumažinti kalorijų kiekį?

Medžiagų apykaitą spartinanti dieta. Labai veiksminga!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius