Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl kamuoja prastas kūno kvapas?

Nemalonus kūno kvapas – gana nesmagi tema, todėl dauguma žmonių vengia apie tai kalbėti.
Prastas kvapas
Blogas kvapas / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Kvapas Prakaitas

Visiems žinoma, kad prakaitavimas – natūrali mūsų kūno funkcija. Visiškai sveiko žmogaus, kurio organizmas neužterštas, prakaitas turėtų būti bekvapis. Vis dėlto jis, susijungęs su bakterijomis, tampa nemalonus. Žinoma, prasto kūno kvapo priežasčių gali būti daugybė. Pagrindinės iš jų – netinkama mityba ir gyvenimo būdas.
Specialistų pastebėta, kad žmogaus kūno kvapas ypač paaštrėja esant stresinėms situacijoms. Todėl vertėtų sutelkti dėmesį į tai, kaip jų išvengti, ar bent pasistengti, kiek įmanoma, atsipalaiduoti. Net jei nesinervinate ir itin kruopščiai laikotės higienos, nemalonų kūno kvapą gali sukelti ir kai kurie jūsų vartojami produktai. Kokie?

 

Raudona mėsa

Buvo atliktas tyrimas, per kurį paaiškėjo, kad dideliais kiekiais vartojama mėsa sukelia nemalonų kūno kvapą. Bent jau taip manė moterys. Tyrime dalyvavo 17 vyrų, kurie kelias savaites maitinosi mėsa, o vėliau – vegetariškai. Moterims jie daug maloniau kvepėjo tada, kai nevalgė mėsos.

Specialistų teigimu, dideli mėsos kiekiai nesuvirškinami labai greitai, kitaip tariant, gausiai valgoma mėsa ima pūti organizme. Todėl ilgainiui nuo jos gali rastis blogas burnos kvapas, taip pat aštrus prakaito kvapas.

 

Aitriai kvepiantis maistas

Daržovės ir aitriai kvepiantys prieskoniai gali sukelti nemalonų burnos ir kūno kvapą. Todėl česnakus, svogūnus, kario prieskonius ir kt. patartina vartoti su saiku.

 

Alkoholis

Alkoholis skatina gausesnį prakaitavimą, taip pat išsiskiria su šlapimu, sukelia prastą burnos kvapą. Taigi, jei nenorite, kad nuo jūsų dvelktų nemalonus kvapas, geriausias sprendimas būtų tiesiog nevartoti alkoholio arba vartoti jį labai saikingai.

 

Perdirbtas ir greitasis maistas

Tokiame maiste yra gerokai daugiau cukraus, druskos, riebalų, prieskonių, o jis linkęs pūti skrandyje. Todėl ilgainiui atsiranda nemalonus burnos ir kūno kvapas. O kur dar grėsmė figūrai ir sveikatai?..

 

Pieno produktai

Jie turi daug baltymų ir, patekę į skrandį, išskiria tam tikras medžiagas, dėl kurių vėliau kūnas gali įgauti prastą kvapą. Kai kurie mitybos specialistai suaugusiems žmonėms rekomenduoja nebevartoti pieno arba vartoti jo labai mažai.

 

Daug cholino turintys produktai

Pasirodo, kad, vartojant daug cholino turinčių produktų, prakaitas gali dvelkti žuvies kvapu. Todėl reikėtų vengti persivalgyti kiaušinių, žuvies, kepenėlių, ankštinių daržovių.

 

Tabakas

Tabakas kenkia ne tik sveikatai. Jo dūmai susimaišo su kitomis medžiagomis ir išsiskiria su prakaitu. Todėl nieko keista, kad kūno kvapas būna ne pats geriausias. Beje, net ir metus rūkyti jis gali persekioti dar kelias savaites.

 

Ką valgyti, norint išvengti nemalonaus kūno kvapo?

• Pirmiausia gerkite pakankamai gryno vandens (ne mažiau 1,5 l per dieną).

• Valgykite daug skaidulinių medžiagų turinčio maisto. Skaidulų gausu rupioje duonoje, tamsiuose makaronuose, pupelėse, avižose, morkose, kopūstuose, burokėliuose, vaisiuose ir uogose (juoduosiuose serbentuose, avietėse), riešutuose. Gausu skaidulinių medžiagų ir kviečių, avižų bei miežių sėlenose.

• Rinkitės žalias daržoves ir vaisius, kurie sudėtyje nėra daug cholino: morkas, agurkus, pomidorus, ridikėlius, salotas, kopūstus, obuolius, braškes, kriaušes, apelsinų ir vynuogių sultis, bananus, miško uogas, melionus.

• Gerai subalansuota mityba padės išvengti ne tik nemalonaus kūno kvapo, bet ir užtikrins puikią savijautą.

P. S. Žinoma, nepamirškite ir kūno higienos.

 

Taip pat skaitykite:

Kad burnos kvapas būtų gaivus

Dezodorantai. Kaip išsirinkti?

 Įdomu žinoti: kaip veikia mūsų uoslė

Kvapų žinovė Laimė Kiškūnė: „Kvapas pasako daugiau, nei norėtumėte“

Kosmetika sportuojančiosioms. Ar ji reikalinga?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius