Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiarūs XXI a. negalavimai. Kokie jie?

Kasdien sėdime prie kompiuterio, kalbame išmaniaisiais telefonais ir net laisvalaikiu iš rankų nepaleidžiame planšetės...
Technologijos
Technologijos mūsų gyvenime / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Pirštai

Technika mūsų gyvenimą padarė gerokai lengvesnį ir laisvesnį. Vis dėlto patogumą garantuojantys prietaisai turi įtakos mūsų sveikatai. Medikai netgi išskiria tam tikrus negalavimus, kurie tampa ypač būdingi mūsų amžiui ir buvo beveik nepatiriami praėjusiais amžiais gyvenusių mūsų pirmtakų.

Akys. Dažnai rašome SMS žinutes, stebeilijame į monitorių. Tai verčia mūsų akis gerokai įsitempti. O jeigu dar važiuojame, mobilusis telefonas juda, tekstas akyse mirguliuoja... Tad nieko nuostabaus, kad atsiranda vis daugiau žmonių, nešiojančių akinius. Akių problemos dabar jau nesvetimos net mažiems vaikams. O pamenate, dar prieš porą dešimtmečių mokykloje akiniuotas būdavo vos vienas kitas. Ir tai būdavo „neprestižas“, nes dažniausiai tokiam mokinukui prilipdydavo tam tikrą pravardę.

Ausys. Be muzikos nė žingsnio? Pastebėta, kad nuolat naudojamos ausinės gali neigiamai paveikti klausą. Ypač kai pasirenkamas netinkamas garsas, važiuojama viešuoju transportu. Todėl, laikui bėgant, dėl triukšmo ausyse pradeda mažėti klausos aštrumas. Specialistai mano, kad ateityje bus kur kas daugiau sutrikusios klausos senyvų žmonių.

Nugara. Tiems, kurie visą dieną praleidžia prie kompiuterio, nugaros skausmas tampa kone įprasta savijauta. Ir blogiausia, kad tai beveik neišvengiama – to reikalauja darbo specifika. Juk dabar prie kompiuterių ištisą dieną darbuojasi milijonai žmonių. Kai kurie jų nepakyla iš darbo vietos net per pietų pertrauką: maistą paskubomis suvalgo vietoje, tuo pat metu rašydami el. laišką, bendraudami per Skype’ą ir pan. Todėl specialistai atkreipia dėmesį, kad, norint išsaugoti sveiką nugarą, būtina skirti bent šiek tiek laiko atsipalaiduoti, pasimankštinti, pasivaikščioti.

Rankos, riešas ir pirštai. Nuolat spragsime kompiuterio pele, maigome klaviatūrą, dažnai rašome trumpąsias žinutes, naudojamės daugybe prietaisų su jutikliniu ekranu – visa tai vargina mūsų rankas ir gali sukelti nemalonių pojūčių: nutirpimą, maudimą, skausmą, net riešo tunelinį sindromą. Dažnai tokius negalavimus tiesiog ignoruojame, bet gydytojai sako, kad, bėgant metams, jie ne vienam gali virsti rimtomis problemomis. Nors apie tai nesusimąstome, iš tiesų rankos yra labai svarbus mūsų kūno „instrumentas“.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius