Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimingo gyvenimo trukdžiai: liaukitės pagaliau save kaltinę

Ne viską galime kontroliuoti savo gyvenime, kad ir kaip to norėtume. Mes keičiamės, augame, tobulėjame, kartais grįžtame atgal ten, kur pradėjome, gal net šimtą kartų klystame ir bandome iš naujo. Ir teisybę sako tie, kurie tvirtina, kad didžiausias žmogaus priešas – jis pats.
Įkalinta moteris
Įkalinta moteris / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Psichologija

Leisdami sau įsižeisti, išgirdę pastabą ar piktą žodį, pritaikydami žeidžiančias oponento mintis sau, mes pritariame, kad taip ir yra. Tada atkeliauja kaltės jausmas ir graužatis, kad kažką darome ne taip. Gerai, kai ieškoma naujų kelių ir išeities iš susidariusios situacijos, tačiau ne visi geba iš to pasimokyti – kur kas dažniau gailestis ir kaltė persekioja labiau nei pikčiausi priešai. 

Dėl ko nebeturėtumėte savęs kaltinti? 

1. Savo emocijų

Pasaulis gali tapti labai sudėtingas, kai mes slepiame arba užgniaužiame savo emocijas. Dažnas dar ir gėdijasi būti toks, koks yra. O kodėl turėtume jaustis nejaukiai, kai esame laimingi, trykštame aistra, optimizmu, liūdime, verkiame? Emocijų skalė neišmatuojama, tačiau daugelio žmonių nuomone, verčiau jau būti robotais, nereiškiančiais savo jausmų ir nesuardančiais tos rutinininės tėkmės. Iš tikrųjų geriausia mokytis apsieiti su savo jausmais, t. y. leisti jiems būti, neišbraukti iš savo gyvenimo.

2. Būdų, kuriais reiškiate tas emocijas

Kiekvienas su iššūkiais susidoroja savaip. Gal jūs rašote dienoraštį, išliejate emocijas socialiniuose tinkluose, einate pabėgioti, išjungiate telefoną ir išvažiuojate pravėdinti galvos. Dėl to, kaip reiškiate savo emocijas, tikrai neverta kaltinti savęs ir jaustis blogai.

Taip pat skaitykite: Esminiai dalykai, kuriuos būtina žinoti apie insultą

3. Kai jus atstumia

Nekelkite sau tikslo būti neklystančiu, verčiau pasimokykite iš klaidos atleisdami sau.

Bendrauti reikia su tais, kurie akivaizdžiai parodo, kad to nori. Jeigu kažkam nepatinka jūsų plaukų spalva, požiūris į pasaulį, politinės pažiūros, vaikų auklėjimas, būdai, kaip savimi rūpinatės, tai ne jūsų, o oponento bėda. Teisingi žmonės visad priima kitus tokiais, kokie jie yra, nesistengdami kardinaliai pakeisti, pritaikyti sau, kad galėtų patogiai bendrauti.

4. Mažų klaidų

Ir dėl didelių taip pat nereikėtų savęs kaltinti. Negalime neklysti, tai tiesiog įrašyta kiekvieno mūsų prigimtyje, tačiau susitaikyti su tuo gali būti sunku. Nekelkite sau tikslo būti neklystančiu, verčiau pasimokykite iš klaidos atleisdami sau. Sveikimas ir meilė sau prasideda nuo to, kad graužatį palikote praeityje.

Taip pat skaitykite: 10 požymių, kad jūsų santykiai neturi ateities

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius