Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerimą keliantys požymiai, kurie praneša apie artėjantį širdies smūgį

Įvairios širdies ligos pasaulyje yra bene labiausiai paplitusios , o mirtys nuo širdies smūgio (kitaip – miokardo infarkto) užima pirmąją vietą ir gerokai lenkia net ir vėžinius susirgimus.
Širdies smūgis gali ištikti tiek seną, tiek jauną.
Širdies smūgis gali ištikti tiek seną, tiek jauną. / „Shuterstock“ nuotr.

Tokia bauginanti statistika tik parodo, kad nemažai žmonių tiesiog nepastebi arba nekreipia dėmesio į organizmo signalus, pranešančius apie artėjantį širdies smūgį. Daugelį šių signalų galima sumaišyti su paprastu pervargimu ar raumenų spazmais, tačiau žmonėms, kuriems širdies smūgio rizika yra padidėjusi (rūkantiems, antsvorį ar aukštą kraujo spaudimą turintiems žmonėms) vertėtų susirūpinti ir kreiptis į gydytoją, jei pastebi šiuos simptomus:

Staigus nerimas ir skausmas krūtinės srityje

Šiuos požymius pastebėti bene lengviausia, nes tai yra klasikiniai širdies smūgio simptomai. Vis dėlto ne visiems žmonėms prieš ištinkant širdies smūgiui pradeda skaudėti krūtinę, o ir skausmas ne visada gali rodyti artėjantį širdies smūgį. Su širdimi susijęs skausmas krūtinėje dažniausiai pasireiškia nestipriu spaudimu po krūtine. Moterims dažniau nei vyrams skausmas gali būti kiek deginantis ir stipresnis. Anot medikės Niecos Goldberg, krūtinės skausmą žmonės neretai sumaišo su skrandžio skausmais ir laiku nesikreipia į gydytojus. Medikė taip pat pataria nenumoti ranka ir į staigų nerimą ar mirties baimę, kurie užklumpa prieš pat infarktą.

Kosulys

Nuolatinis kosulys ar švokštimas taip pat praneša apie artėjantį širdies smūgį. Žmogus gali pradėti kosėti dėl to, kad jo plaučiuose pradėjo kauptis per daug skysčių, kai kuriais atvejais kosulys gali būti ir su kraujingomis išskyromis.

Svaigulys, pykinimas, apetito stoka

Dėl artėjančio širdies smūgio žmogui gali staiga apsisukti galva arba jis gali prarasti sąmonę. Tokie simptomai dažnai lydi ir širdies sutrikimų turinčius žmones, ypač sergančius aritmija (širdies ritmo sutrikimu). Neįprastas keletą dienų ar netgi savaičių trunkantis pykinimas ir nuolatinis nuovargis neretai tampa išankstiniu širdies smūgio požymiu moterims. Vertėtų susirūpinti ir tuomet, jei staiga keletui dienų dingsta apetitas ar neįprastai padidėja prakaitavimas.

Skausmas kitose kūno dalyse

Daugeliu širdies smūgio atvejų skausmas prasideda krūtinės srityje ir išplinta į pečius, rankas, alkūnes, nugarą ar žandikaulį, tačiau kartais skausmas pasireiškia tik kurioje nors vienoje kūno vietoje, pavyzdžiui, pečiuose ar rankose, o krūtinės visiškai neskauda. Dėl to žmonės net nesupranta, kad turi problemų būtent su širdimi.

Greitas ir nereguliarus kraujo spaudimas

Gydytojai tikina, kad nieko baisaus, jei retkarčiais nei iš šio, nei iš to pakyla arba nukrinta kraujo spaudimas. Vertėtų susirūpinti tik tuomet, jei tai kartotis pradeda gerokai per dažnai, ypač jei šį simptomą lydi svaigulys, silpnumas ar kvapo trūkumas – visi šie požymiai drauge gali pranešti apie artėjantį širdies smūgį ar širdies aritmiją, kuri ilgai negydoma gali sukelti insultą ar staigią mirtį.

Kvapo trūkumas

Jei sergate astma, nuolat juntamas oro trūkumas, jums tikriausiai jau tapo įprastas. Tačiau jei žinote, kad ši liga jūsų nekamuoja ir staiga jaučiate, kad negalite giliai įkvėpti, kreipkitės į gydytojus – šis simptomas taip pat gali pranešti apie širdies problemas.

„Kai ištinka miokardo infarktas kai kurie žmonės net nejaučia krūtinės skausmo, bet jiems pasidaro nepaprastai sunku giliai įkvėpti. Jie jaučiasi tarsi būtų nubėgę didžiausią maratoną ir niekaip negali nuo jo atsikvėpti, nors iš tiesų jie net nepajudėjo“, – perspėja medikė Nieca Goldberg.

Neįprastas silpnumas ir prakaitas

Širdies smūgį patyrę žmonės dažnai pasakoja, kad prieš pat jį pajuto itin nemalonų šaltą prakaitą ir labai stiprų silpnumą. Kai kuriems žmonėms silpnumas prasideda iki infarkto likus keletui dienų. Štai viena pacientė medikei N. Goldberg pasakojo, kad keletą dienų iki infarkto jautėsi tokia nusilpusi, kad atrodė net negalėtų išlaikyti popieriaus lapo.

Patinęs kūnas

Dėl širdies sutrikimų žmogaus organizme gali pradėti kauptis daug vandens, o tai lemia kai kurių kūno vietų (dažniausiai kojų, pėdų, kulkšnių ar pilvo) patinimus ar netgi kiek padidėjusį antsvorį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius