Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obuolys pusryčiams – ir diena taps šviesesnė

Pusryčių nauda neabejoja daugelis. Rinkdamiesi teisingus produktus, galime įgauti energijos žvaliai dienos pradžiai, pamiršti mieguistumą ir efektyviai pradėti savo darbus – nesvarbu, ar einame į mokyklą, ar į darbą. Tačiau mėgstamiausias pusryčių patiekalas daugeliui kažkodėl yra sumuštiniai, nors paprasta morka ar obuolys padėtų greičiau įsivažiuoti į dienos ritmą.
Renkant obuolius
Renkant obuolius / Fotolia nuotr.

Iš lovos – tiesiai į darbą

Būna taip, jog tenka į batus įšokti tiesiai iš lovos, nes pramiegojote, o gal tiesiog mėgstate pasivartyti lovoje? Prigriebkite iš virtuvės kokį nors vaisių ir net nepastebėsite, kai pabusite geriau nei nuo rytinės kavos puodelio. Rinkitės obuolį, persiką, bananą ar apelsiną. Galėsite sukrimsti, kad ir vairuodami ar troleibuse.

Yra tyrimų, kad valgančiųjų pusryčius dienos racionas yra taisyklingesnis ir jie nėra linkę persivalgyti

Valgymo įpročių koregavimo centro valgymas.lt gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė sako, jog visgi bent paprasti pusryčiai yra būtini. „Po ilgesnio nevalgymo naktį organizmui reikia pabusti, suaktyvinti medžiagų apykaitą. Yra tyrimų, kad valgančiųjų pusryčius dienos racionas yra taisyklingesnis, jie nėra linkę persivalgyti.

Iš daržovių, vaisių ir grūdų gauname ne tik vitaminų bei mineralų, bet ir begalę skaidulų, kurios itin naudingos mūsų organizmui. Po nakties organizmui bus lengviau vėl įsivažiuoti į įprastą dienos ritmą suvalgius skaidulų turinčių produktų, kurie padeda reguliuoti virškinimo sistemos veiklą ir mažina cholesterolio lygį kraujyje“, – sako ekspertė.

Svarbu pasirinkti tinkamus produktus

Jei neatsispiriate sumuštinio traukai, rinkitės prie jo daržoves, kaip pomidorai ar agurkas.

Jei neatsispiriate sumuštinio traukai, rinkitės prie jo tokias daržoves, kaip pomidorai ar agurkas. Pabandykite pasidaryti sumuštinį su avokadu ar paprika – jie puikiai derės kad ir prie kumpio.

Angliavandeniai apskritai yra mūsų energijos šaltinis, o sotieji angliavandeniai, kurių gausu grūdiniuose produktuose bei vaisiuose ir daržovėse, turi savybę ilgiau išlaikyti sotumą. Energija iš jų atsipalaiduoja lėčiau, ir ne taip greitai kyla cukraus lygis kraujyje. Suvalgius kokį nors pyragėlį po valandos jausimės alkani ir vėl norėsime valgyti, o, pavyzdžiui, obuolys padės pajusti sotumą ilgesniam laikui“, – teigia dietologė L. Viniarskaitė.

Net jei ir nemėgstate pusryčių, svarbu, kad jūsų vakarienė nevirstų antrais gausiais pietumis. Tokiu atveju vakare rinkitės lengvus užkandžius – riešutus, vaisius ar daržovių salotas. Neapsunkinsite skrandžio ir bus lengviau miegoti.

Vaisiai ir daržovės sveikai mitybai

Vaisiai ir daržovės turėtų tapti neatskiriama kasdienio maisto dalimi tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Vaisiai ir daržovės turėtų tapti neatskiriama kasdienio maisto dalimi tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, kuri neseniai pradėta ir Lietuvoje.

Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tiek rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.

Keli patarimai, kaip pagyvinti savo racioną maistingais vaisiais bei daržovėmis pusryčių metu:

  • Jei ryte mėgstate jogurtą ar dribsnius, pridėkite į juos vaisių. Puikiai tiks bananas, obuolys ar įvairios uogos.
  • Taip pat galite paskaninti ir kruopų košes. Jose ir vaisiuose gausu skaidulų, tad organizmas tikrai pajus naudą.
  • Neturite laiko, bet norite maistingų pusryčių? Susiplakite vaisių kokteilį su pienu ar jogurtu – vos kelios minutės, tačiau energijos suteiks visai dienai.
  • Esate omleto ar kiaušinienės gerbėjas? Šalia patiekite paprikos, pomidoro griežinėlių, įdarui rinkitės pievagrybius ar svogūnus.
  • Prie rytinės stiklinės vandens galite išsispausti ir šviežių apelsinų ar greipfrutų sulčių.

Papildomas informacijos šaltinis: knygos K. Oberbeil „Vitaminų jėga“, T. Reinhard „Vertingiausi maisto produktai“.

ES finansuojama priemonė
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius