Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokiomis savybėmis pasižymi psichologiškai stiprūs žmonės?

Tik nuo mūsų pačių požiūrio priklauso, ar gyvenimo džiaugsmą semiame rieškučiomis, ar jo mums tenka vos keli lašai. Ir nors daugelis sako, kad „kuprotą tik karstas ištiesins“, mokytis būti laimingais ir atsakingais reikia visą laiką. Neužtenka pasakyti, kad tai neįmanoma. O kokios savybės būdingos tvirtiems ir psichologiškai stipriems žmonėms? Psichologai jų išskiria ne vieną...
Šypsena
Šypsena / Fotolia nuotr.
  • Stiprūs žmonės neleidžia laiko savęs gailėdami. Silpni kaltina save, aplinkinius, aplinkybes ir grąžo rankas, tuščiai švaistydami laiką. Iš tikrųjų reikėtų prisiimti atsakomybę už tai, kas įvyko. Suvokti kaltę labai sudėtinga, tačiau tai ir išlaisvina. Kiekvienas poelgis, kuris jus nuvylė, yra dalelė to, ką jūs darėte ne taip. O juk iš klaidų mes turėtume pasimokyti.
  • Jie išlaiko sveiką protą ir šaltus nervus. Tai reiškia, kad visuomenės spaudimas jų neveikia, kadangi stiprūs žmonės turi savo nuomonę. Jie neleis, kad juos valdytų svetimos jėgos, emocijos ar „klampios“ situacijos. Tai nereiškia, kad jie yra uždari bejausmiai, netgi atvirkščiai – gyvenimu besidžiaugiantys žmonės sugeba bet kokioje padėtyje įžvelgti gėrį. O turėdami savo vertybes ir nuostatas, esame kur kas laisvesni nei galime pagalvoti.
  • Tvirti žmonės nebijo permainų. Tai padeda judėti į priekį, nors dauguma žmonių trokšta išvengti permainų visa savo esybe. Kai atsiduriame komforto zonoje, lyg ir jaučiamės pasiekę pilnatvę, tačiau po kurio laikas viskas pradeda erzinti, kamuoja rutina. Juk gyvenimo skonį pajuntame tik tada, kai išsivaduojame iš sąstingio ir pakeliame sparnus.
  • Jie nelieja ašarų dėl to, ko negali pakeisti. Yra dalykų, kurių nesugrąžinsi, nepatirsi ir jau nebeatrasi, kadangi visa tai nusineša laikas ir užkloja storu dulkių sluoksniu... Kalbame ne tik apie dvasinius dalykus, bet ir apie tai, kas vyksta kiekvieną dieną. Galima liūdėti, kol iš sielos teliks šešėlis, tačiau kur kas geriau ieškoti išeities, ir susitaikyti su esama padėtimi. To, ko negalite kontroliuoti, palikite savieigai, kadangi tik taip atrandate netikėtus sprendimus. 
  • Stiprūs žmonės netrokšta patikti visiems aplinkiniams. Keista, kad žmonės baisiausiai išgyvena, jeigu kažkam nepatinka ir yra kritikuojami. Mes nekalbame apie tokius atvejus, kai peržengiamos sveiko proto ribos, tačiau noras atlikti divos vaidmenį, kai visi krinta po kojomis iš susižavėjimo, atrodo išties vaikiškas. Juk jūs turite savo svajones ir norus, nuomonę, tikslus, tad kam gaišti laiką svarstant vieno ar kitos asmens nuomonę? Juk jeigu jums patinka ne visi žmonės, taigi visai normalu, kad visiems patikti negalite ir jūs, o ir nereikia. Žinokite savo vertę, mokėkite pasakyti NE ir ženkite į priekį. Neleiskite kitų nuomonei jus tempti žemyn.
  • Tvirti žmonės nebijo rizikuoti. Apstu atvejų, kai žmonės sėdi darbo vietoje, krapšto nosį, o įsivaizduoja, kopiantys į kalnus, besisukantys šokių aikštelėje ar žarstantys patarimus, kaip atrasti save. Vėl grįžtame prie sąstingio, kuris ilgainiui apima ne tik profesinio, bet ir asmeninio gyvenimo ribas. Ką daryti? Žinokite, ko norite ir nebijokite to siekti. Apsvarstykite visus įmanomus variantus, pasitarkite su jums svarbiais žmonėmis ir tik tada ženkite žingsnį. Gal jo pakaks, kad jūs taptumėte iš tiesų laimingas?
  • Jie įvertina praeitį ir iš jos pasimoko. Gaila, kad kelionės laiku – tik fikcija. Greičiausiai ne vienas norėtų stebuklinga laiko mašina grįžti į praeitį ir savo gyvenimą pakreipti kita linkme. Tačiau... Iš kitos pusės, tai, ką patiriame – tai mūsų kasdieninė duona, stebuklingos emocijos ir išminties šaltinis. Kai ką reikia palikti praeityje, o kai ką nešiotis savo širdyje tam, kad žinotume, kuriuo keliu eiti. 
  • Stiprūs žmonės džiaugiasi kitų pasiekimais. Jie nepavydi, netūžta ir nepyksta. O juk kiek daug žmonių, išgirdę apie artimo sėkmę, pradeda svaidytis žaibais. Tik mokėdami džiaugtis, sulauksite atpildo; tik įvertindami kitų laimę, atrasite savąją. Negi manote, kad gali pasisekti tiems žmonėms, kurie pritvinkę pykčio? Jie rankose laiko viską, apie ką gali pasvajoti, tačiau svajonės lyg smėlis byra tarp pirštų...
  • Tvirti žmonės niekada nepasiduoda. Jeigu ištiko nesėkmė, tai dar nereiškia, kad tikslas liko užmaršty. Stiprūs žmonės suvokia, kad gali padaryti geriau, todėl nenuleidžia rankų tol, kol pasieks savo svajonių. Be to, kiekvienas nenusisekęs bandymas mus vis labiau priartina ir nuveda ten, kur iš tikrųjų turėtume būti.
  • Jie nebijo vienatvės. Vienatvė nereiškia, kad esi vienišas. Galimybė pabūti su savimi, įvertinti, ką turi ar tiesiog savianalizė – puikus būdas meditacijai, planų įgyvendinimams, kūrybai ir dvasiniam tobulėjimui. Stiprūs žmonės turi savo gyvenimą, todėl jiems puikiai sekasi būti nepriklausomiems ir daryti tai, ką trokšta. 
  • Stiprūs žmonės nemano, kad pasaulis jiems skolingas. Ne visiems gyvenimas suteikia vienodas galimybes siekti savo svajonių. Tačiau tas, kuris jau gimė turtingas, gali iššvaistyti, ką turi, todėl kur kas labiau reikėtų vertinti išmintį, valią, ryžtą ir drąsą nei apčiuopiamus materialinius dalykus. Atsiminkite, kad nei jūs, nei jums niekas neprivalo kažko duoti. Reikalauti – tolygu užbraukti brūkšnį savo tobulėjimo galimybėms. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius