Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Receptas: uogienė iš pušų kankorėžių, turinti gydomųjų savybių

Kryme ir Kaukazo regionuose nuo senų laikų kai kurios ligos gydomos uogiene iš jaunų pušų kankorėžių. Dažna tų kraštų šeimininkė žino, kad ši uogienė padeda esant peršalimui, gripui, avitaminozei, gerklės ir dantenų ligoms, jeigu kamuoja kosulys, bronchitas, pneumonija, bronchinė astma ir t. t.
Pušis
Pušis / Fotolia nuotr.

Ši uogienė dar vadinama gydomuoju medumi, jos receptą ir vartojimo instrukcijas pateikia tinklalapis econet.ru.

Uogienė bus veiksminga ir naudinga organizmui, jeigu kankorėžius tinkamai surinksite ir paruošite, laikysitės gamybos technologijos. Lietingą rudenį ar šaltą žiemą turėsite skanų ir naudingą vaistą, jeigu užklups lėtinis nuovargis, persidirbimas, kamuos ankstyvas prabudimas, anginos, peršalimo ligos. Tik vienas šaukštelis pušų medaus padės organizmui sustiprinti silpstantį imunitetą, o tai ypač aktualu vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Šios uogienės gydomosios savybės paaiškinamos paprastai: pušis yra vienas populiariausių fitocidinių augalų. Fitocidai – tai augalo sukuriamos biologiškai aktyvios medžiagos, užmušančios ar gerokai sumažinančios bakterijų, grybų ir pirmuonių augimą bei vystymąsi. Atlikti pušų miško oro ir dirvos tyrimai parodė, kad ten yra 10 kartų mažiau patogenų nei mėginiuose, imtuose beržynuose.

Pasiruošimas

Virimui tinka tik tie kankorėžiai, kuriuos galima supjaustyti peiliu ar pradurti nagu, jų ilgis turi būti nuo 1 iki 4 cm.

Uogienė iš jaunų pušų kankorėžių pasižymi maloniu dervų skoniu, ją mielai valgo ir vaikai. Šaltais žiemos vakarais arbatos puodelis su keliais šaukšteliais šios uogienės sustiprins jūsų imunitetą ir pagerins nuotaiką. Praktika rodo, jog šeimai iš 3 asmenų žiemai užtenka 1–2 l kankorėžių uogienės. Išdrįskite pasigaminti, ir naudinga liaudiška priemonė peršalimo ligų gydymui bei profilaktikai visuomet bus po ranka.

Viršutinių kvėpavimo takų ligų profilaktikai naudokite 1 šaukštelį šios uogienės arbatos puodeliui.

Receptai

Egzistuoja tikrai nemažai pušų kankorėžių uogienių receptų, be to, kiekviena šeimininkė vis kažką patobulina. Štai keletas jūsų dėmesiui:

1 būdas: perrinkite kankorėžius, išmeskite šiukšlytes, spygliukus. Išplaukite kankorėžius vandeniu, supilkite į emaliuotą puodą ir užpilkite tokiu kiekiu vandens, kad kankorėžiai būtų apsemti 1–1,5 cm. Užvirinkite ir tada pridėkite cukraus. Cukraus turėtų būti 1 kg 1 l skysčio. Vėl užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite ant mažos ugnies maždaug 1,5 val., šalinkite susidarančias putas. Į virimo pabaigą pušų kankorėžiai prisigers sirupo ir įgaus raudoną spalvą.

2 būdas: šiuo būdu verdamas taip vadinamas „medus“ iš pušų kankorėžių. Perrinkite kankorėžius, pašalinkite spygliukus ir kitas šiuklytes, perplaukite vandeniu. Supilkite kankorėžius į emaliuotą puodą ir užpilkite tokiu kiekiu vandens, kad jie būtų apsemti 1–1,5 cm.

Tada virkite 20 min. uždengtame puode ir, nuėmę puodą nuo ugnies, palikite jį pastovėti parą laiko kambario temperatūroje. Ištrauka (sirupas) turės žalsvą spalvą, ją nupilkite, o kankorėžius išmeskite.

Tada verdam iš ištraukos sirupą su cukrumi (1 l sirupo 1 kg cukraus). Virkite ne mažiau kaip 1,5 val. Virimui būtina naudoti emaliuotą puodą. Jau paruoštas „medus“ turi turėti avietinę spalvą ir gerą skonį.

Karštas „medus“ pilstomas į karštus stiklainius. Taip išvirus pušų kankorėžių „medų“ jį galima saugoti labai ilgai, netgi laikant kambario temperatūroje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pušų spyglių galia – veido odos grožiui ir sveikatai

3 būdas: iš pušų kankorėžių galima pagaminti gydomąjį sirupą ir neverdant. Perrinkite ir išplaukite kankorėžius. Tada kiekvieną kankorėžį supjaustykite ir apvoliokite cukruje, kad greičiau išleistų skystį. Į indą dėkite kankorėžius ir sluoksniuokite cukrumi (1:1 arba 2:1). Viršutinis kankorėžių sluoksnis turi būti pilnai užbertas cukrumi. Indą uždenkite marle ir pastatykite į tamsią, šiltą vietą. Retsykiais indą papurtykite, kad cukrus pilnai ištirptų.

Tokiu būdu pagamintus pušų kankorėžius vartokite kvėpavimo takų ligų gydymui ir kaip stiprinančią priemonę. Du kartus per dieną šaukštelį ištirpinkite verdančiame vandenyje, gerkite ryte tuščiu skrandžiu ir vakare, prieš miegą.

Naudingi patyrusių kulinarų patarimai:

  • Užpildami kankorėžius vandeniu, nepersistenkite, nes jie linkę išplaukti į paviršių.
  • Geresniam įsigėrimui palikite kankorėžius, kol jie atvės.
  • Pernelyg tirštą uogienę galima praskiesti vandeniu ir užvirinti.
  • Perlaužus kankorėžį, pamatysite pačią vertingiausią dalį – rožinės spalvos, malonaus skonio dervą. Šį skanėstą galima duoti blogu apetitu besiskundžiantiems vaikams, sergantiems bronchitu ar labai kosėjantiems.
  • Sirupą vartokite po šaukštelį, labai tinka su žaliąja arbata.
  • Jums tikrai patiks ši uogienė, turinti sodriai saldų skonį su lengvu mėtiniu poskoniu.

Kas neturėtų vartoti šios uogienės:

  • Labiausiai ši uogienė nerekomenduojama žmonėms, sergantiems inkstų ligomis.
  • Mažiems vaikams, turintiems polinkį sirgti atopiniu dermatitu (diateze), uogienės duokite labai mažomis dozėmis.
  • Preparatų iš kankorėžių nereikėtų vartoti žmonėms, kuriems ūmi hepatito eiga.
  • Atsargiai pušų kankorėžių preparatus turėtų vartoti besilaukiančios moterys ir vyresni nei 60 metų amžiaus asmenys.

Vartojami labai didelėmis dozėmis pušų preparatai gali sukelti skrandžio uždegimą ir galvos skausmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius