Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skubančios moters sindromas: atlikite testą ir nustatykite, ar esate jo auka

Kasdien patiriate stresą? Nuolat jaučiate nuovargį? O gal po kiekvieno valgio vis trokštate ko nors saldaus? Tuomet verta susirūpinti, nes tai pirmieji skubančios moters sindromo požymiai.
Pareigybių supančiota moteris
Pareigybių supančiota moteris / „Fotolia“ nuotr.

Daugumai moterų įprasta diena – tai ne tik darbo valandos. Joms pasibaigus dar reikia skubėti pas vaikus, stovėti prie puodų, pasitikti grįžtantį vyrą, o vakarą paaukoti namų ruošos darbams. Gyvenant tokiu ritmu atrodo, lyg para būtų per trumpa. Visko taip ir nepajėgiama atlikti, o kur dar rasti laiko sau...

Pasirodo, šis nuolatinis skubėjimas ir jausmas, lyg kažko nespėjate, gali sukelti daugelį sveikatos problemų. 16 metų stebėdama įvairias moters elgsenos metamorfozes, holistinės medicinos specialistė ir psichologė Libby Weaver sukauptą patirtį aprašė knygoje „Skubančios moters sindromas“. Joje plačiau aptariama, kaip nuolatinis skubėjimas gali pakenkti moters organizmui.

Žvilgsnis į priešistorę

Dar netolimoje praeityje šeimos narių pareigos namuose buvo gana paprastos: kol vyras uždirbdavo pinigus, moteris rūpindavosi vaikais ir namais. Žinoma, būtų neteisinga sakyti, kad šiais laikais vaidmenys pasikeitė. Kol kas tik retas vyras noriai sukasi namuose, o štai kiekviena moteris ne tik pluša darbovietėje, bet ir grįžusi namo pasineria į, rodos, niekada nemažėjančius buities rūpesčius. Pagalvokite, juk nesąžininga! Jums trys darbai, o jam vienas? Taip, tai ne tik nesąžininga, bet ir kenkia jūsų sveikatai.

Kadaise išėjusi apsipirkti, vesdama vaikus į mokyklą ar važiuodama iš darbo, galėjote būti rami, kad jūsų niekas netrukdys. Dabar mobilieji telefonai ne tik skamba, bet ir nepaliaujamai dzingsi nuo kiekvieno pranešimo.

Medikė teigia, kad moters gyvenimas neišmatuojamai pasikeitė ir per pastaruosius 20 metų, kai kasdienybę sudrumstė visagalis internetas ir mobilieji telefonai. Kadaise išėjusi apsipirkti, vesdama vaikus į mokyklą ar važiuodama iš darbo, galėjote būti rami, kad jūsų niekas netrukdys. Dabar mobilieji telefonai ne tik skamba, bet ir nepaliaujamai dzingsi nuo kiekvieno pranešimo: ką tik gauto elektroninio laiško ar socialiniuose tinkluose parašyto komentaro. Aktyvus virtualus gyvenimas tapo žalingu įpročiu, ne tik neduodančiu jokios naudos, bet ir tik gaišinančiu svarbų ramybės ir poilsio laiką.

Kasdienės rutinos pinklės

Kasdienių užduočių, darbų ir pareigų gali būti nesuskaičiuojama galybė, tačiau kartais reikėtų prisiminti kandų posakį: vienu užpakaliu dviejų kėdžių neužsėsi. Nuolat skubėdami ir užsikraudami sau ant pečių visus galimus darbus ne tik pavargstame, bet ir patiriame įtampą. Pabunda streso hormonai, moteris patiria depresiją, priauga svorio, o kai kada net praranda vaisingumą.

Pasak holistinės medicinos specialistės, XXI amžiaus moteris pradeda panašėti į urvinį žmogų. Gyvendama „atkovoti ir pabėgti“ režimu, ji net nepastebi, kaip į tai reaguoja jos organizmas. Prieš tūkstantmečius nuolat riziką neišgyventi patiriančioms laukinėms moterims buvo netgi naudinga trumpai miegoti ir energijos atsargas organizme kaupti riebalų pavidalu, bet šiuolaikinėms moterims reikėtų to vengti. Nors ir neieškote beviltiško būdo išlikti, atliekate galybę kitų užduočių. Nespėdama tinkamai pasimaitinti ir išsimiegoti, alinate organizmą.

XXI amžiaus moteris pradeda panašėti į urvinį žmogų. Gyvendama „atkovoti ir pabėgti“ režimu, ji net nepastebi, kaip į tai reaguoja jos organizmas.

Be to, daug gyvenimo laiko praleidžiate įstaigoje, namuose, gabendama vaikus į mokyklą ar tiesiog stengdamasi aplink esančius žmones padaryti laimingus. Nuolat rūpindamasi kitais, pamirštate save, o ilgainiui priprantate prie nekokybiško miego, prasto virškinimo ir nepageidaujamo atvaizdo veidrodyje.

Kai sutrinka hormonai

Jau daugiau nei 15 metų Libby Weaver nuosekliai stebi ir gydo daugelį moteriškų ligų ir sutrikimų, tarp jų ir sumažėjusį lytinį potraukį. „Jei jūsų organizmas jaučia esantis pavojuje, paskutinis dalykas, ko norėsis, – tai mylėtis ir atvesti palikuonių į nesaugią aplinką. Organizmas į tai reaguoja neleisdamas antinksčiams gaminti progesterono hormono“, – pasakoja specialistė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Olegas Lapinas: „Slopinate savo skausmą, pyktį ar baimę? Galimos pasekmės – ligos ir nusikaltimai“

Pasirodo, turint per mažai progesterono (veikiančio kaip antidepresantas), pradeda dominuoti estrogenas, o jo perteklius paverčia moteris putliomis „pamišėlėmis“. Organizmo veiklą sutrikdo ir nuolat gaunamos adrenalino dozės. Norėdamas ištrūkti iš jam gresiančių pavojų, organizmas pradeda trokšti cukraus ir vietoj sukauptų riebalų išdegina gliukozę. Šis procesas ir paaiškina nuolatinį saldumynų norą ir padidėjusio pilvuko atsiradimą.

Belieka tik paklausti, dėl ko pamirštate save ir naują dieną paverčiate vis nesibaigiančiu chaosu. Atsakymas turbūt labai paprastas. Viską darote tik dėl jus supančių žmonių, kurie jums nuoširdžiai rūpi.

Nevisavertiškumo jausmas

Ar kada pagalvojote, kad tokio jūsų elgesio priežastis gali būti nematoma akimis?

Prisiminkite, istoriniame kontekste moteris tebuvo menkas vyro užkariautojo šešėlis, neturintis jokios teisės priimti sprendimus. Šiuolaikiniame pasaulyje dailioji lytis turi kur kas daugiau galių, bet pašaipių patyčių vien todėl, kad yra moteris, sulaukia iki šiol. Atrodo, užtenka padaryti mažiausią klaidą ir jau būsite diskriminuojama!

Nepakankamai aukšta, per stora, negraži ar neprotinga. Kiek galima gyventi su mintimi, kad esate nevisavertė? Nesinori būti atstumtai, nemylimai ir nepripažintai, todėl net nejusdama bėgiojate aplink kitus ir pildote jų norus.

Medikės teigimu, daugelis moterų klaidingai mano dėl kitų darančios per mažai. Svarbiausia yra suprasti, jog tai, kaip galvojate, tikite ir suvokiate pasaulį, galimai paveiks norą ir būtinybę visur skubėti.

Kaip pagyti?

Skubančios moters sindromas jokiu būdu nėra liga, tačiau aprašyti procesai ir specialistės išdėstytos mintys moteris priverčia suklusti. Pirmiausia, ką turite padaryti, tai sureguliuoti sutrikusią biocheminę pusiausvyrą organizme. Kad įvykdytumėte šį planą, jums reikės šiek tiek pakeisti gyvenseną.

Medikė iš pradžių siūlo pasirinkti organizmui tinkamą dietą, rekomenduoja valgyti daug vaisių ir daržovių. Taip pat pataria atrasti laiko meditacijai, jogai ir, žinoma, miegui. Vėliau planuose turėtų laukti svarbesnis žingsnis – pokalbis su savimi ir mokymasis išmokti sakyti „ne“.

„Bandydamos išsaugoti tobulus šeimos santykius moterys dažnai tampa taikdarėmis, prisiimančiomis papildomų pareigų ir bandančiomis užglaistyti šeimines problemas. Nemokėjimas suvaldyti situacijos moterį tik dar labiau verčia jaustis nevisaverte“, – tvirtina L.Weaver. 

Specialistė taip pat pataria į gyvenimą įtraukti daugiau moteriškų ritualų. Darbe elgdamosi lyg garbės ir pripažinimo trokštantys vyrai, moterys pamiršta būti savimi ir gyventi čia ir dabar! Tik neįsižeiskite, bet linksmai padykinėti yra labai moteriška.

Trumpas testas

Vis dar svarstote, ar esate nuolat skubanti moteris? Štai keletas teiginių, padėsiančių sužinoti, ar esate klastingojo sindromo auka.

  • Kava jums lyg gyvybės eliksyras.
  • Pasisotinate maistu jį tik užuodusi.
  • Nepatogiomis situacijomis jaučiatės patogiai.
  • Manote, kad para turi per mažai valandų.
  • Neprisėdate pailsėti tol, kol, jūsų nuomone, nesate per daug pavargusi.
  • Kankina skrandžio spazmai ir nuolat išsipūtęs pilvas.
  • Nuolat jaučiate įtampą.
  • Miegoti einate gerokai vėliau nei po vidurnakčio.
  • Esate nuolat irzli.
  • Dažnai jaučiatės ne pavargusi, o išsekusi.
  • Laisvalaikį laikote prabanga, kurios negalite sau leisti.
  • Retai prašote pagalbos.
  • Telefonu atsiliepiate net tualete.
  • Dažnai pamirštate šventes ir socialinius renginius.
  • Trokštate būti įvertinta ir ieškote būdų, kaip tai pasiekti.
  • Nuolat jaučiatės kalta.
  • Į klausimą „kaip sekasi?“ atsakote, kad esate „užsiėmusi“.
  • Vairuodama viršijate greitį ir galvojate, kad visi kiti vos velkasi.
  • Retai juokiatės.
  • Nemokate lengvai ištarti „ne“.
  • Atsipalaiduoti padeda tik alkoholis.

Beje, galbūt ir galėtumėte kažkur sutikti nuolat skubančių vyrų, bet istoriškai, medikės teigimu, jie išmoko kokybiškiau ilsėtis. Jau nuo neatmenamų laikų į miškus medžioti iškeliavę ir į plačiuosius vandenis išplaukę vyrai mokėjo kur kas geriau suprasti ir vertinti poilsio laiką.

TAIP PAT SKAITYKITE: Roberto J.Waldingerio 75 metų tyrimas apie laimę: kur iš tikrųjų ji slypi?

Galite kiek norite pykti matydama po darbų grįžusį ir ant sofos susmukusį vyrą, žiūrintį televiziją ar įsijautusį į kompiuterinį žaidimą. Jam tai – reikalingas ritualas, tikrai svarbesnis už kriauklėje paliktus nesuplautus indus ar sienoje neįkaltą vinį.

„Fotolia“ nuotr./Vyras
„Fotolia“ nuotr./Vyras

Matydamos tokį vyrų elgesį ir be reikalo panikuodamos, skubančios moterys kenkia tik sau – joms išmokti atsipalaiduoti reikėtų būtent iš vyrų.

Ką daryti įsimylėjusiam karjeristę?

Jei pažįstate vyrą, beviltiškai įsimylėjusį karjeristę, galite jam patarti keletą protingų dalykų.

1. Išrinkti geriausią vietą restorane. Apklausa parodė, kad 44 proc. verslo moterų renkasi pasimatymus vietose, kur galėtų nevaržomai bendrauti ir girdėti už nugaros dūzgiantį nedidelį šurmulį.

2. Netapti psichiatru. Dalykiškos moterys yra įpratusios daug laiko kalbėti apie verslą, net ir per pasimatymą. Svarbiausia – nenutraukti pasakojimo ir nepradėti klausinėti apie iškilusias problemas.

3. Trumpam apsimesti moksliuku. Būkite kūrybingas: pasiūlykite sutvarkyti jos kompiuterį ar pasakokite kažkada matyto mokslinio filmo siužetą.

Psichologų teigimu, vyras privalo gerbti užsiėmusios moters planus ir bent jau žinoti jos darbų kalendorių. Neversti užsiimti pašaliniais darbais, jei kitą dieną jos laukia svarbus susitikimas. Taip pat svarbu neleisti moteriai nuolat jaustis kaltai, kad turi rinktis tarp vyro ir darbo. Tokius santykius ilgainiui ištiktų krizė.

Nesididžiuokite užimtumu

„Saugokis užimto gyvenimo skurdybės“,  – rašė Sokratas. Iš tiesų vis dažniau pareigos, darbas  ir ateities siekiai atitolina gyvenimą nuo malonumų. Tačiau ar tikrai manote esanti labiau visavertė kartodama frazę „Aš tokia užsiėmusi!“?

Deja, nuolatinis užimtumas gali tapti stabdžiu patirti daugiau galimybių. Būdama laisvesnė netgi išmoktumėte suteikti prioritetus tik svarbiausiems uždaviniams ir dar liktų laiko sau! Itin svarbu nepamiršti rūpintis savimi, atostogauti, medituoti, o galbūt net išvis nieko neveikti.

Pagalvokite, žiūrint į debesis gali kilti fantastiškų idėjų. Kol nuolat bėgiosite ir būsite apsikrovusi darbais, niekada nerasite tam laiko. Taip pat prisiminkite ir sau artimus žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius