Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaizdo pamoka: kaip daryti dirbtinį kvėpavimą vaikui?

Pirmosios pagalbos žinias pritaikysite visais gyvenimo atvejais. VšĮ „Svarbus žingsnis“ lektorius Oskaras Medzevičius jau šešerius metus moko žmones, kaip suteikti pirmąją pagalbą ir ką reikėtų žinoti gaivinant nukentėjusiuosius.

Dažnai pirmosios pagalbos prireikia ne tik suaugusiems, bet ir vaikams, todėl šį kartą kviečiame pažiūrėti vaizdo pamoką apie tai, kaip atlikti pradinį gaivinimą vaikui.

„Visų pirma, reikėtų kalbėti apie tai, kuo skiriasi suaugusiųjų gaivinimas nuo vaikų gaivinimo: pagrindiniai skirtumai susiję su dydžiu, taip pat reikėtų aptarti gaivinimo priežastis.

Lietuvoje praėjusiais metais nuo širdies ir kraujagyslių ligų, t. y. miokardo infarkto, insulto mirė 56 proc. žmonių, tačiau tai nėra vaikų ligos. Kūdikius ir vaikus dažniausiai ištinka kvėpavimo takų sutrikimai, tarkime, užspringimas, skendimas, laringitas, anafilaksinis šokas, kokliušo pasekmės, nes nuo pastarojo kai kurie nusprendžia nesiskiepyti“, – pasakojo Oskaras Medzevičius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vaizdo pamoka: kaip atlikti dirbtinį kvėpavimą ištikus nelaimei? Pataria specialistas

Kadangi, kaip teigia specialistas, vaikus dažniausiai ištinka kvėpavimo sutrikimai, galintys sukelti mirtį, gaivinimą būtina pradėti nuo įpūtimų, nes tai efektyviausia pagalba.

Specialistas sako, kad įvykus nelaimei visų pirma reikia:

  • Patikrinti vaiko sąmoningumą, jį pajudinti, pakalbinti. Jeigu matome, kad vaikas nekvėpuoja, tuomet dedame delno pagrindą ant kaktos ir atlošiame galvą.
  • Vėliau pasilenkiame prie vaiko taip, kad jūsų akies kraštas būtų ties jo burna. Akis – viena jautriausių vietų, ir jūs jausite, jeigu vaikas kvėpuos, pūs orą. Taip pat galėsite išgirsti, o nukreiptos akys į žmogaus krūtinės ląstą leis pastebėti, ar ji kilnojasi.
  • Jeigu per 10 sekundžių neišgirdote ir nepajutote kvėpavimo, skubiai kvieskite medikus ir pradėkite daryti pradinį gaivinimą.
  • Iš pradžių reikia padaryti 5 įpūtimus. Atkreipkite dėmesį, kad vaiko nosytė ir burnytė yra labai mažos, todėl reikėtų apžioti ir nosį, ir burną ir daryti įpūtimus taip, kad krūtinės ląsta vos vos pakiltų. Nepersistenkite, kad nepažeistumėte plaučių.
  • Oskaras Medzevičius sako, kad vaikai gali atsigauti ir po 5 įpūtimų, tačiau jeigu matote, kad situacija negerėja, tuomet tęskite toliau: reikia daryti 30 paspaudimų ir 2 įpūtimus.
  • Darant paspaudimus reikia spausti žemyn trečdalį krūtinės aukščio: kūdikiams iki metų spaudžiame 2–3 cm gilyn, nuo 1 iki 8 metų – 3–4 cm gilyn, o nuo 8 metų – 5 cm ir giliau.
  • Paspaudimai kūdikiams daromi dviem nykščiais juos dedant tarp spenelių ir skaičiuojant tris kartus iki 10, kad nesusipainiotumėte.
  • Gaivinkite vaiką tol, kol atvažiuos greitosios pagalbos medikai (svarbu: nesustokite, kol jie perims nukentėjusįjį); kol vaikas atsigaus; ir trečias variantas – kol patys pavargsite. Ir svarbiausia, kaip tikina Oskaras Medzevičius, niekada nenuleiskite rankų, nes gaivinimas išgyvenimo galimybes padidina 2–3 kartus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius