Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 didžiosios dietos klaidos

Antsvorio turintys žmonės dažnai bando sulieknėti, bet nepasiekę norimo rezultato nuleidžia rankas ir grįžta prie įprasto valgiaraščio. Kodėl jiems nepavyksta? Todėl, kad daro esminių klaidų. Galbūt kai kurios iš šių klaidų trukdo sulieknėti ir jums?..
Liemens apimtis
9 didžiosios dietos klaidos / Fotolia nuotr.

1. Esate įsitikinusi, kad dieta – laikinas dalykas. Savaitėlę kitą pasrėbsite vegetarinę sriubą, paskui vėl galėsite valgyti kaip įprastai – pilna burna.

Patarimas. Deja, mitybos specialistų rekomendacijos jus nuvils: jei esate linkusi pilnėti, iš esmės turite keisti mitybos įpročius visam gyvenimui. Valgyti po mažiau, liesesnius ir sveikesnius produktus, riboti saldumynus. Lieknos moterys žino, kad gražios figūros paslaptis labai paprasta: sveika mityba turi tapti gyvenimo būdu.

2. Sveriatės 2–3 kartus per savaitę, o paskui nusiviliate rezultatu ir dietos veiksmingumu.

Patarimas. Dietologai rekomenduoja per savaitę numesti ne daugiau kaip 0,5–1 kg. Todėl jei sversitės dažnai, atrodys, kad svoris stovi vietoje, prarasite kantrybę, nusivilsite ir sumažės stimulas laikytis dietos.

3. Geriate nepakankamai vandens. Manote, kad reikiamą skysčių kiekį galima gauti vartojant vaisvandenius, kavą ar saldžias sultis.

Patarimas. Per dieną patartina išgerti bent 1,5 skysčių – geriant vandenį, nesaldintą žolelių arbatą, bet ne kavą, vaisvandenius ar sultis. Pastarieji suteikia „nematomų“ kalorijų, o paskui stebimės, kodėl net mažai valgant nekrinta svoris. Be to, vanduo skatina medžiagų apykaitą ir valo organizmą, malšina alkį.

4. Nepusryčiaujate, nes taip taupote kalorijas sotesniems pietums.

Patarimas. Mokslininkų įrodyta, kad valgant reguliariai, vos išalkus ir po nedaug, geriau virškinamas maistas. Sotinantis tik kartą per dieną, organizmas „įjungia“ taupymo režimą, todėl kiekvienas kąsnis „eina į kūną“. Be to, suvalgoma kur kas daugiau, organizmui sunkiau virškinti maistą. Dėl to gali sutrikti virškinamojo trakto veikla, sulėtėti medžiagų apykaita, kauptis toksinai ir šlakai. 

5. Televizorių žiūrite ilgiau kaip dvi valandas per dieną.

Patarimas. Mokslininkai nustatė, kad žmonės, kurie laisvalaikį leidžia prie televizorių ekranų, dažniau kenčia dėl antsvorio. Pirma, mažai judant, lėtėja medžiagų apykaita, antra, ilgai žiūrint televizorių, dažniausiai kyla apetitas (ypač jei tuo metu rodoma daug „skanių“ reklamų) ir atsiranda nenumaldoma pagunda pakramsnoti ko nors skanaus.

6. Valgote paskubomis, neretai žiūrėdama televizorių, ką nors skaitydama, naršydama internete ar net dirbdama.

Patarimas. Tai labai blogas įprotis. Šitaip nesąmoningai valgant, paprastai valgoma greičiau ir gerai nesukramtant maisto. Taigi net nepajaučiate, kaip suvalgote daugiau nei reikia. Ir nieko nuostabaus, jei po tokių skubotų pietų trinka virškinimas. Suvalgytumėte mažiau ir jūsų viršinimas netriktų, jei valgytumėte lėčiau, neužsiimdama jokia pašaline veikla ir gerai sukramtydama kiekvieną kąsnį.

7. Dar nepradėjusi laikytis dietos, netikite jos sėkme.

Patarimas. Prieš laikydamasi dietos, negalvokite, kad tai – bausmė, kad reikės visko atsisakyti, gyventi pusbadžiu ir pan. Neigiamos mintys sukelia stresą organizmui, didina apetitą ir skatina alkio priepuolius.
Valgiaraštį sudarykite taip, kad jame būtų mėgstamų produktų. Ne badaukite, o tik sumažinkite gaunamų kalorijų kiekį, pvz., atsisakydama labiausiai tukinančių produktų, kaip antai saldumynų, baltų miltų gaminių (bandelių, pyragų, batono ir pan.).

8. Manote, kad norint numesti svorio užtenka laikytis dietos ir nereikia sportuoti.

Patarimas. Sportas ne tik greitina kalorijų deginimą, bet ir stiprina raumenis. Kuo jie tvirtesni, tuo daugiau organizmas išeikvoja su maistu gautos energijos, mažiau kaupiasi riebalų. Be to, jei mankštinsitės, blogstant oda išliks stangri ir nesuglebs.

9. Esate įsitikinusi, kad liekninamieji preparatai padės be jokių pastangų atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Patarimas. Anot dietologų, liekninamieji preparatai geriausiu atveju gali būti tik pagalbinė lieknėjimo priemonė. Beje, jie veiksmingi tik tinkamai parinkti. Tarkim, jei sunku atsispirti saldumynams, galima  rinktis saldumynų norą mažinančius maisto papildus, negalinčioms sutramdyti apetito – suteikiančius sotumo. Tačiau valgant kaip įprastai ir nesportuojant, stebuklo tikėtis neverta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius