Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojo komentaras: ką reikia žinoti apie įvairius kojų skausmus?

Daugelis esame patyrę kojų skausmą po ilgesnio pasivaikščiojimo, bėgiojimo ar nepatogiai pasėdėjus. Tačiau kartais tai gali signalizuoti apie rimtesnes problemas. Apie kojų skausmų priežastis, diagnostiką ir prevenciją kalbamės su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos gydytoja Edita Gecevičiene.
Įdegis
Kojos / Shutterstock nuotr.

– Kokios ligos gali sukelti kojų skausmus?

– Dažniausiai kojų skausmus sukelia šios ligos:

► Degeneracinės, uždegiminės sąnarių ligos (atrozė, artritas, osteoartritas, reumatoidinis artritas), dėl kurių vargina skausmas, sumažėja sąnarių judrumas, atsiranda paraudimas, patinimas, sąnariai ima traškėti. Dažniausiai vyresnio amžiaus žmones vargina osteoartritas pasireiškiantis skausmu, kuris būna bukas ir geliantis, suintensyvėja judesio metu bei išlieka vėliau, net ir ramybės metu bei naktį. Jei susergama reumatoidiniu artritu, būdingas rytinis sąnarių stingimas, trunkantis daugiau nei 45 min., sąnarių skausmas gali dar labiau paaštrėti, kai vengiama judėti.

► Venų ligos (lėtinis venų nepakankamumas, lėtinis tromboflebitas, ūmi venų trombozė, venų varikozė), kurios pasireiškia kojų skausmais, tinimu, mėšlungiu, išsiplėtusiomis venomis ar paraudimu palei venų eigą. Dažniausiai šiomis ligomis serga moterys.

► Arterijų ligos (arterijų susiaurėjimas ar užsikimšimas), apie kurias signalizuoja skausmas blauzdose, atsirandantis einant spartesniu žingsniu ir praeinantis pastovėjus. Taip pat gali varginti kojų šalimas, tirpimas. Ligai progresuojant atsiranda kojų skausmai ramybėje ir nakties metu. Jei liga negydoma, padidėja kojų gangrenos, septicemijos, amputacijos, o kartais ir mirties rizika, todėl jaučiant paminėtus simptomus būtina kuo skubiau apsilankyti pas specialistą. 

► Stuburo ligos (osteochondrozė, stuburo diskų išvaržos, sėdimojo nervo uždegimas), pasireiškiančios skausmu kojose, plintančiu nuo šlaunies žemyn, tirpimu, „skruzdžių bėgiojimu“, jutimo sutrikimais. Kartais gali skaudėti tik apatinę kojos dalį, o priežastis tuo metu būna nugaroje. Skausmo lokalizacija priklauso nuo pakenktos vietos stubure.

► Periferinių  nervų ligos, kuriomis sergantys pacientai skundžiasi, ne tik skausmais, bet ir tirpimais, deginimo jausmu, jutimo sutrikimais, silpnumu galūnėse, plonėjančia oda, sutrikusiu plaukų augimu.

– Kokios kitos kojų skausmų priežastys?

– Viena iš dažniausių kojų skausmų priežasčių – traumos, po kurių dėl patirto kaulų lūžio, išnirimo, raiščių patempimo arba meniskų plyšimo vargina ne tik skausmas, bet ir patinimas ar apsunkintas judėjimas. Laiku negydyta trauma ateityje gali sukelti lėtinį skausmą, galūnės funkcijos pablogėjimą, todėl svarbu nedelsti ir kreiptis į gydytoją.

– Kaip nustatomos kojų skausmų priežastys? 

– Visų pirma yra atliekama anamnezė bei paciento apžiūra. Esant poreikiui gali būti skiriami papildomi instrumentiniai tyrimai: echoskopija, rentgenografija, kompiuterinė tomografija, angiografija, elektromiografija, magnetinio rezonanso tomografija.

– Kokiu atveju skiriamas magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas?

– Šis tyrimas skiriamas pacientams besiskundžiantiems sąnarių skausmu ir tinimu, apsunkintu judėjimu bei tiems, kurie patyrė traumą ir jaučia pasekmes. Tyrimo metu specialistas pamato visus kūno audinius įvairiais pjūviais, todėl vienas magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas atstoja daugybę kitų tyrimų, vizitų pas gydytojus ir sutaupo laiką. Tai tikslus, saugus, neskausmingas tyrimo metodas, kurį galima taikyti ir vaikams ir suaugusiems. Sergantiems klaustrafobija (uždarų patalpų baime), rekomenduojamas atviro tipo magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas, kuris yra atliekamas pacientui sėdint kėdėje atviroje erdvėje ir nebereikia baimintis, kad teks gulėti ,,karste“.

– Kaip galima užsiimti kojų skausmų prevencija?

– Reikia stengtis atsisakyti žalingų įpročių, daugiau judėti, pilnavertiškai maitintis, prieš pradedant sportuoti visų pirma pasitarti su kineziterapeutu. Visais atvejais pajutus nerimą keliančius kojų skausmus reikia nedelsti ir apsilankyti pas savo šeimos gydytoją.

 

Tekstas „Bendrosios medicinos praktikos" klinikos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius