Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti dantų šepetėlį

Dantų šepetėlis – tikrai ne toks daiktas, kurį reikėtų rinktis pagal spalvą, derančią prie vonios interjero. Dėmesį reikėtų atkreipti į kur kas svarbesnius dalykus.
Dantų šepetėlis
Dantų šepetėlis / Shutterstock nuotr.

Šepetėlio kietumas

Jokiu būdu negalima sakyti, kad kietas šepetėlis blogai, o minkštas – gerai. Skirtingiems žmonėms reikia nevienodo kietumo šepetėlio. Dėl to, tiesą sakant, ir yra tokia įvairovė.

⇒ Labai minkšti (sensitive) šereliai skirti vaikų dantukams. Suaugusiesiems tokio šepetėlio prireikia, jei pažeistas ar apiręs dantų emalis. Suaugusiam žmogui naudoti labai minkštą šepetėlį turėtų rekomenduoti odontologas.

⇒ Minkšti (soft) šepetėliai tinka tiems, ką vargina kraujuojančios dantenos, žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, nėščioms moterims. Minkštu dantų šepetėliu rekomenduojama valytis dantis ir tais atvejais, kai naudojamos balinamosios dantų pastos.

⇒ Vidutinio kietumo (medium) šepetėliai – patys populiariausi. Taisyklingai brūžuojant vidutinio kietumo šereliai gerai nuvalo kiekvieną dantį, bet netraumuoja dantenų.

⇒ Kieti (hard) šepetėliai dažniausiai rekomenduojami žmonėms, kuriems protezuoti vienas ar keli dantys. Kai kurie odontologai sako, kad ir rūkaliai turėtų rinktis šepetėlį kietais šereliais, bet tik tuo atveju, jei visi dantys yra sveiki, dantenos nekraujuoja.

Šepetėlio galvutės dydis

Yra labai paprastas būdas nustatyti optimalų šepetėlio galvutės dydį: galvutė turi apimti 2,5 krūminio danties. Dantų, kaip žinia, yra įvairaus dydžio, todėl nenuostabu, kad ir šepetėlių gaminama visokiausio dydžio galvutėmis. Dar labai svarbu, kad ta vieta, kur galvutė jungiasi su kotu, būtų lanksti – tai sumažina riziką pažeisti dantenas valant dantis. Šepetėlio kotas tebūnie storesnis, su guminiais intarpais, kad šepetėlį būtų galima kuo tvirčiau suimti.

Šereliai

Jei pastaruoju metu pasidavėte madai rinktis viską, kas natūralu, visgi neužkibkite ant natūralumo kabliuko rinkdamasi dantų šeptėlį. Naujausių mokslinių tyrimų duomenimis, dantų šepetėlius su natūraliais šereliais naudoti kenksminga: nustatyta, kad gyvūnų šeriuose greitai susidaro kuo palankiausios sąlygos įvairiems mikroorganizmams veistis.

Kada keisti

Dantų šepetėlį patariama keisti maždaug kas tris mėnesius, bet geriau orientuotis ne pagal laiką, o pagal šepetėlio būklę. Kai tik šereliai išsiklaipo, išplinka, šepetėlį keiskite nauju. Be to, šepetėlį patartina pakeisti ir po ligos – gripo, anginos, herpeso ir pan.

Ko verti elektriniai dantų šepetėliai

Įdomu, kad elektriniai dantų šepetėliai buvo sukurti neįgaliems žmonėms ir tik vėliau jais susižavėjo sveikieji. Tai savotiškas žaisliukas, kuris praverčia vaikams, dantų valymą laikantiems sunkiausia prievole. Vis dėlto elektriniai dantų šepetėliai turi daugiau trūkumų nei privalumų. Odontologai tikina, kad kasdienei dantų priežiūrai verčiau rinktis paprastą dantų šepetėlį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius