Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl nekrinta svoris

Neretai žmonės skundžiasi, kad valgo visai mažai, o svoris nemažėja, nors verk. Dėl kokių priežasčių gali būti sunku atsikratyti nereikalingų kilogramų?
Kodėl nekrinta svoris
Kodėl nekrinta svoris / Shutterstock nuotr.

► Gal labai nervinatės ar patiriate įtampą? Tada organizme gaminasi streso hormonai, kurie didina apetitą ir lėtina medžiagų apykaitą. Dažnai žmonės persivalgo, kai turi psichologinių problemų. Todėl susinervinus patartina užsiimti kokia nors veikla. Tai ramina ir nukreipia mintis nuo maisto.

► Blogai sudarote valgiaraštį. Vertėtų pasikonsultuoti su dietologu ir padidinti fizinį krūvį. Jei norite patobulinti formas, į valgiaraštį įtraukite daugiau baltymų: liesos paukštienos, žuvies, pieno produktų. Taip pat valgykite vaisių, daržovių. Miltiniai (bandelės, blyneliai, batonas), bulviniai patiekalai turėtų būti pamiršti. Jais galite pasilepinti tik retkarčiais. Organizmas neturi justi diskomforto. Kai ranka tiesiasi ko nors kaloringo, nesakykite: „Man šito negalima.“ Kuo labiau sau drausite, tuo daugiau norėsite. Kartais padarykite išimtį ir pasmaližiaukite. Bet rinkitės ne bandelę, o saldžią kriaušę ar griežinėlį meliono.

► Svoris sunkiau krinta, jei organizme susilaiko skysčiai. Jų gali kauptis sutrikus skydliaukės ar limfinės sistemos veiklai, sergant širdies ir kraujagyslių, inkstų ligomis. Priežastį gali nustatyti tik gydytojas. Jei nėra kitų priežasčių, vartokite mažiau druskos (ji sulaiko organizme skysčius), konservuotų ar rūkytų produktų.

► Nemažai įtakos turi ir paveldėjimas, polinkis kaupti riebalus. Anot dietologų, net 98 proc. antsvorio nulemta genetiškai. Jei tinkamai maitinsitės, greičiausiai neturėsite antsvorio. Tiesa, jums visą gyvenimą reikės žiūrėti, ką ir kiek suvalgote, dėti daugiau pastangų. Jeigu norite būti liekna, sveika mityba turi tapti gyvenimo būdu. Valgykite reguliariai bent tris keturis kartus per dieną mažomis porcijomis ir kuo sveikesnius, įvairesnius produktus, svarbiausia – nepersivalgykite.

► Įtakos svoriui gali turėti ir tam tikri vaistai, ypač hormoniniai (hormoninė kontracepcija taip pat), steroidiniai preparatai nuo artrito ir kt. Pasikonsultuokite su šeimos gydytoju ar ginekologu.

► Manote, kad norint numesti svorio užtenka laikytis dietos ir nereikia sportuoti. Sportas ne tik greitina kalorijų deginimą, bet ir stiprina raumenis. Kuo jie tvirtesni, tuo daugiau organizmas išeikvoja su maistu gautos energijos, kaupiasi mažiau riebalų. Be to, jei mankštinsitės, blogstant oda išliks stangri ir nesuglebs.

► Gerkite daug vandens, nes jis skatina medžiagų apykaitą, valo organizmą ir malšina alkį. Sveikam žmogui per dieną patartina išgerti iki trijų litrų skysčių: maždaug du litrus vandens ir nesaldintos žolelių arbatos. Kava, vaisvandeniai ir sultys nepriskaičiuojami, nes turi kalorijų.

► Nepusryčiaujate, nes norite pasimėgauti sotesniais pietumis. Mokslininkų įrodyta, kad valgant reguliariai, vos išalkus ir po nedaug, geriau virškinamas maistas. Sotinantis tik kartą per dieną, organizmas „įjungia“ taupymo režimą, todėl kiekvienas kąsnis eina į kūną. Be to, suvalgoma kur kas daugiau, todėl trinka virškinimas, kaupiasi šlakų ir toksinų, lėtėja medžiagų apykaita.

► Per dažnai užkandžiaujate arba gamindama daug prisiragaujate. Užkandžiu vadinamas vaisius, daržovė, na, dar nedidelis javainio batonėlis, bet ne indelis varškės ar duona su sūriu. Netinkamai užkandžiaudama lengvai viršysite dienos kalorijų normą.

Klaidinga manyti, kad vienas kitas kąsnelis nieko bloga. Užkandžiaudama nepastebimai viršijate kalorijų normą, todėl sunkiau krinta svoris. Daugelis moterų įsitikinusios, kad valgo nedaug, o kai paprašai užrašyti, ką ir kiek per dieną suvartoja, pasirodo, kad kalorijų norma viršyta tris keturis kartus. Vienas sausainėlis iš pakelio turi apie keturiasdešimt kalorijų! Kąsnelis po kąsnelio ir... svoris nepastebimai didėja. Be to, atsikratykite įpročio suvalgyti namiškių pietų ar vakarienės likučius, nekramsnokite žiūrėdama televizorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius