Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maistas nuo vėžio

Kodėl susergama vėžiu? Vieningo atsakymo nėra, tačiau dauguma medikų pripažįsta, kad tam įtakos turi ir netinkama mityba. Todėl verta patobulinti savo valgiaraštį, kad jaustumės sveikiau ir tuo pačiu sumažintume vėžio riziką.
Daržovės ir vaisiai
Daržovės / Fotolia nuotr.

Štai mitybos specialistų rekomenduojamas produktų, vertų įtraukti į kasdienę mitybą, sąrašas.

Fotolia nuotr./Brokoliniai kopūstai
Fotolia nuotr./Brokolinis kopūstas
Kopūstai turi medžiagų, pasižyminčių priešvėžiniu poveikiu. Ypač naudingi briuseliniai ir brokoliniai kopūstai. Danijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Suomijoje atliktais nepriklausomais tyrimais nustatyta, kad ir nedidelės brokolinių kopūstų porcijos, pavyzdžiui, 100 g per dieną, pakanka norint sumažinti plaučių ir prostatos vėžio riziką. O briuseliniai kopūstai sveikatai naudingi dėl juose esančio didelio kiekio kalcio, natrio, fosforo ir geležies.
Shutterstock nuotr./Svogūnai
Shutterstock nuotr./Svogūnai
Svogūnai ir česnakai taip pat įvardijami kaip produktai, padedantys kovoti su vėžiu. Itin veiksminga česnakų terapija nuo žarnyno vėžio.
Fotolia nuotr./Pomidorai
Fotolia nuotr./Pomidorai

Pomidorai sumažina piktybinių krūties, plaučių, skrandžio, prostatos, storosios žarnos auglių riziką. Pasak mokslininkų, gydomoji jų galia slypi karotinoide likopene. Atlikti tyrimai patvirtino, kad žarnyno vėžio rizika gali sumažėti net 30–40 procentų, jei kasdien bus valgoma pomidorų. Specialistai šias daržoves rekomenduoja valgyti ne tik šviežias: likopenas nepraranda savo savybių ir termiškai apdorotuose (virtuose, keptuose, troškintuose, jų sultyse, natūraliuose padažuose) pomidoruose.

Fotolia nuotr./Avietės ir mėlynės
Fotolia nuotr./Avietės ir mėlynės
Mėlynės ir avietės. Mėlynės vertinamos nuo seniausių laikų. Jose gausu antioksidantų ir medžiagų, kurios stiprina regėjimą ir saugo nuo akių ligų. Mėlynėse, kaip ir avietėse, gausu elaginės rūgšties, stabdančios auglių susidarymą.
Fotolia nuotr./Žalioji arbata
Fotolia nuotr./Žalioji arbata
Žalioji arbata. Ji yra tikras antioksidantų lobynas, taip pat turi ir epigalokatechino galato, kuris traktuojamas kaip vienas svarbiausių antikancerogenų, padedančių sustabdyti auglių vystymąsi ir riziką. Įrodyta, kad kasdienis žaliosios arbatos vartojimas gali apsaugoti nuo krūties vėžio. Geriausia gerti be papildomų priedų.
Fotolia nuotr./Graikiniai rieautai
Fotolia nuotr./Graikiniai riešutai
Graikiniai riešutai. Remiantis atliktais tyrimais, graikiniai riešutai padeda kovoti su prostatos vėžiu, daro teigiamą įtaką kraujagyslių sistemai ir širdžiai, vyrų sveikatai. Pasak mokslininkų, šie riešutai net dukart sumažina krūties vėžio riziką. Moterims rekomenduojama kasdien suvalgyti po 50–55 g graikinių riešutų.
Fotolia nuotr./Karis
Fotolia nuotr./Karis
Karis. Įrodyta, kad vienas puikiausių ir kvapniausių indiškos virtuvės prieskonių karis stabdo vėžinių ląstelių dalijimąsi. Toks efektas pasiekiamas dėl jame esančio kurkumino, kuris ir pasižymi priešvėžiniu poveikiu. Ateityje ir toliau planuojama išsamiau tirti kario įtaką vėžiui.
Fotolia nuotr./`okoladas
Fotolia nuotr./Šokoladas
Kartusis šokoladas. Jame gausu antioksidantų, kurie apsaugo sveikas ląsteles ir stabdo vėžinių vystymąsi. Tam įtakos turi šokolado gamybai naudojamos kokybiškos kakavos pupelės. Todėl geriausia skanauti tokį, į kurio sudėtį įeina ne mažiau  kaip 65 proc. kakavos. Rekomenduojama karčiojo šokolado dienos dozė – 30–40 gramų.
Fotolia nuotr./Žirniai
Fotolia nuotr./Žirniai
Ankštinės daržovės. Jos turi daug fitoestrogenų, kurie apsaugo nuo krūties ir plaučių vėžio, taip pat ląstelienos, gerinančios virškinamojo trakto darbą. Atlikti tyrimai parodė, kad reguliarus ankštinių daržovių valgymas mažina žarnyno vėžio riziką.
Fotolia nuotr./Bananai
Fotolia nuotr./Bananai
Bananai. Šie vaisiai – dar vienas puikus produktas, valantis žarnyną ir tuo pačiu saugantis nuo auglių susidarymo. Bananai taip pat suteikia daug energijos. Jų sudėtyje yra vitamino K, kuris reikalingas normaliai inkstų funkcijai palaikyti, kaulams stiprinti, pasisavinant kalcį ir vitaminą D.
Shutterstock nuotr./Vynuogės
Shutterstock nuotr./Vynuogės
Mėlynosios vynuogės. Šios uogos pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Mokslininkai teigia, kad tamsiųjų vynuogių kauliukai ir odelės padeda kovoti su leukemija, skrandžio vėžiu ir net stabdyti jau susiformavusių auglių vystymąsi.
Shutterstock nuotr./Apelsinai
Shutterstock nuotr./Apelsinai
Apelsinai ir mandarinai. Jų sudėtyje yra medžiagų, saugančių nuo plaučių vėžio. Mokslininkai išskyrė net 22 medžiagas, kurios padeda stabdyti vėžinių ląstelių dauginimąsi. Stiklinė šviežių sulčių per parą – pakankama dozė aprūpinti organizmą vitaminu C ir apsaugoti mūsų ląsteles nuo piktybinės degeneracijos.
Fotolia nuotr./Alyvuogių aliejus
Fotolia nuotr./Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus. Pastebėta, kad moterys, kurių kraujyje daug vitamino E, kurio ypač gausu kokybiškame alyvuogių aliejuje, rečiau serga krūties vėžiu.
Fotolia nuotr./Jūros gėrybės
Fotolia nuotr./Jūros gėrybės
Jūrų gėrybių produktai. Dailiosios lyties atstovėms verta valgyti lašišos, sardinių, skumbrių, mat jose gausu Omega-3 riebalų rūgščių. O selenas, aptinkamas krevetėse, midijose ir kalmaruose, padeda išvengti kasos ir prostatos auglių susidarymo.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius