Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pilatesas – intelektuali mankšta

Dažnai sau pasižadame, ypač prispausti skausmo, nuovargio, blogos nuotaikos, kad nuo rytojaus laikysimės dietos, pradėsime sportuoti. Tačiau kodėl mūsų ryžtas išblėsta vos pabandžius pasimankštinti ar atsidūrus parduotuvėje šalia gardžiai kvepiančių bandelių? Ko trūksta norint pakeisti gyvenimą?
Pilateso instruktorius Laurynas Mykolaitis
Pilateso instruktorius Laurynas Mykolaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

„Dauguma žmonių nori greitų rezultatų ir, vos užklupus tam tikroms sveikatos bėdoms, griebiasi tabletės, kreipiasi į gydytojus... Ne kiekvienas atsigręžia į sportą“, – teigia saviugdos ir grupinės terapijos centro „Arkanas“ Pilateso instruktorius Laurynas Mykolaitis.

Gyvenimo atradimas

Laurynas Mykolaitis Pilatesu, kurį vadina „intelektualia mankšta“, susižavėjo būdamas net labai užsiėmęs: „Su Pilatesu esu susijęs jau kelerius metus. Ir labai tuo džiaugiuosi, nes tai yra pats didžiausias mano gyvenimo atradimas.“ Laurynas išties veiklus žmogus: daug metų šoka ir dalyvauja įvairiuose renginiuose, projektuose, taip pat yra rankinio teisėjas, todėl, kaip jis teigia, turi būti pasikaustęs tiek fiziškai, tiek psichologiškai, užsiima ilgo nuotolio bėgimu (neseniai sėkmingai dalyvavo Vilniaus maratone), studijuoja visuomenės sveikatą Lietuvos sveikatos mokslų institute, o tai padeda pasidalyti Pilateso žiniomis. „Visus šiuos dalykus mano gyvenime į vietas sudėliojo būtent Pilatesas, nes tai yra intelektuali mankšta, mokanti protą valdyti kūną ir jo judesius. Kūnas stiprinamas iš vidaus į išorę nuo pačių giliausių raumenų, kurie atsakingi už mūsų tvirtą korpusą, teisingą laikyseną, sveikus sąnarius, judesio kontrolę“, – sako instruktorius.

Nors vyrauja stereotipas, kad Pilatesas – tai daugiau dailiosios lyties atstovių sportas, treneris tam nepritaria: „Šią mankštą išrado vyras Džozefas Pilatesas, kuris pats kentėjo nuo įvairiausių sveikatos sutrikimų, astmos, sąnarių reumato. Vėliau jis taip ištreniravo savo kūną, kad demonstruodavo jį anatomijos paskaitose. Todėl tikras paradoksas, kai intensyviai sportuojantys ir svarmenis kilnojantys vyrai vos po kelių paprastų pratimų jau būna suprakaitavę“, – pasakoja Laurynas. Pasak trenerio, tai rodo, kad sportuodami žmonės nėra susitelkę, nes, atliekant Pilateso pratimus, pirmiausia turi jausti, ką daro tavo kūnas. Pilatesas – tai ir galvojimas, ir meditacija. „Į jį galima žiūrėti labai filosofiškai. Pavyzdžiui, tobulinant kūno lankstumą, raumenų elastingumą, derėtų prisiminti, kad ir gyvenime reikėtų būti lanksčiam, nes tokiems žmonėms, ne paslaptis, dažniau šypsosi sėkmė. Koordinuodamas judesius, gali tai susieti su savo elgesiu, tarkime, namuose ir darbe – juk juose atliekame skirtingus vaidmenis, ir reikia žinoti, kaip ir kada pasielgti. Pilateso pratimais tarsi formuoji savo gyvenimą – tai ir yra didžiausia nauda“, – gražių žodžių šiai mankštai negaili Laurynas.

Nuo mažiausio iki didžiausio

Asmeninio archyvo nuotr./Laurynas Mykolaitis
Asmeninio archyvo nuotr./Laurynas Mykolaitis

Pilatese išskiriami trys sudėtingumo lygmenys, kurie pritaikomi atsižvelgus į žmogaus fizinį pasirengimą, patirtas traumas, laikyseną ir jo norus, t. y. ko jis tikisi iš Pilateso. Ši mankšta tinka įvairaus amžiaus žmonėms, todėl ją lankyti gali ir vaikai. Tiesa, šiuo atveju reikėtų prisiminti, kad Pilatesas – intelektuali mankšta, reikalaujanti kontroliuoti savo kūną, susitelkti, o vaikai paprastai būna išsiblaškę, tad juos svarbiausia sudominti ir patraukti. Treniruotė trunka apie valandą. Pasak instruktoriaus, tai optimaliausias laikas, nes vėliau dingsta koncentracija, be to, jeigu ta valanda praleidžiama kokybiškai, galima pasiekti puikių protinių ir fizinių rezultatų.

„Judėti reikia visada. Dažniausiai būna taip: susirgome – griebiamės tabletės, surietė skausmas – einame masažuotis. Net nesusimąstome, kad tai tik laikinas problemos išsprendimo būdas. Nelengva prisiversti mankštintis, nugalėti ir pažaboti tinginį, bet savijauta po mankštos – įkvepia. Pavyzdžiui, Pilatesas puikiai tinka tiems, kurie skundžiasi nugaros skausmais, taip pat norintiems atsipalaiduoti, pabėgti nuo rūpesčių, susitelkti į save, sustiprinti kūną, tapti lankstesniems“, – patirtimi dalijasi Laurynas.

Pilatesas praplečia sąmonę

Moterims, norinčioms užsiimti Pilatesu, dažnai kyla klausimas, ar jis padeda numesti svorio? Pasak trenerio, šiuo atveju labai svarbus ir žmogaus gyvenimo būdas, itin didelę reikšmę turi mityba. „Jeigu valgysime riebų maistą – problema nedings, tačiau pastebėjau, kad Pilatesu užsiimantis žmogus tampa intelektualesnis, sąmoningesnis. Būna, kad jis pats pakeičia mitybos įpročius. Mano patarimas – reikia atsisakyti perdirbto maisto ir mėgautis tuo, kas užauginta saulėje, iš ko mes gauname energijos“, – įsitikinęs Laurynas.

Susidomėjusiems Pilatesu instruktorius siūlo juo užsiimti bent kelis kartus per savaitę, bet tuo apsiriboti nereikėtų. Prie intelektualios mankštos puikiai dera bėgiojimas, važinėjimas dviračiu, plaukiojimas, šiaurietiškas ėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius