Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 būdai, kaip įveikti drovumą

Drovumas? Ne, tai ne apie mane, pasakysite jūs. Taip, kartais aš droviuosi, man sunku pasakyti tostą svetimoje kompanijoje, bet juk tai normalu.
Veideliai
Veideliai / Fotolia nuotr.

Varžymasis ar sociofobija?

Amerikiečių socialiniai psichologai, konsultuojantys didelių įmonių personalą, mano, kad žmonės, besidrovintys atvirai reikšti savo mintis, privalo išklausyti kursus, kaip įveikti drovumą. Antraip šis charakterio bruožas gali tapti kliūtimi siekti karjeros.

Amerikiečiai – užkietėję karjeristai, todėl kasmet keletas tūkstančių žmonių renkasi į specialiuose psichologijos centruose rengiamus kursus ir mokosi nugalėti visuomenės baimę. O kas galėtų pasakyti, kuo paprasčiausias  varžymasis skiriasi nuo sociofobijos? Iš principo niekuo: drovumas – lengva visuomenės baimės forma.

Užprogramuotos pinklės

Sociofobija – labai brangiai kainuojantis negalavimas. Ir ne todėl, kad reikėtų vaistų. Šiuo atveju farmakologijos preparatai tikrai nepadės. Bėda ta, kad sociofobiją išgyvenantis žmogus yra užprogramuotas patekti į tokias situacijas, kuriose turėtų veikti prieštaraudamas savo interesams ir tuštindamas piniginę. Tokiam žmogui turgaus prekeivis be didelių pastangų įsiūlys apvytusių daržovių, gatvės komivojažierius įbruks nekokybišką, o svarbiausia, visiškai nereikalingą prekę. Šiuolaikinio pasaulio „išlikimo džiunglėse“ tokiam žmogui sunku pakovoti už savo būvį, teises, geresnes sąlygas ir pan. O juk kartais to šitaip reikia...

Psichologai aprašo atvejį, kai drovi mergina iš moteriško smalsumo užsuko į prabangią parduotuvę. Peržengusi parduotuvės slenkstį ji tuoj pat pakliuvo į apmokytų pardavėjų pinkles ir šie įkalbėjo ją pasimatuoti kone visus drabužius ir netgi nusipirkti kokteilių vakarui skirtą suknelę už 6000 litų! Savų pinigų mergina neturėjo, tad mokėjo firmos, kurioje dirbo buhaltere, pinigais. Rezultatas daugiau nei liūdnas: nereikalingas daiktas, prarastas darbas ir psichologinė trauma.

Egzistuoja pakankamai daug psichoterapijos metodų, sėkmingai kovojančių su sunkiomis sociofobijos formomis.

7 būdai,  kaip  tapti  drąsesniems

1. PIEŠINIAI

Paimkite keletą lapų popieriaus ir užrašykite, dėl ko nerimaujate bendraudami su žmonėmis. Po to šiuos lapus išdėliokite visuose namuose, tik prasmingai. Pavyzdžiui, lapą su užrašu  „Baimė pasirodyti prieš didelę auditoriją“ padėkite svetainėje, „Baimė skambinti telefonu nepažįstamiems žmonėms“ – prie telefono aparato, o „Baimė būti išjuoktam dėl netinkamos išvaizdos“ – prie veidrodžio. Po kurio laiko turėtumėte sulaukti efekto – atsiras nors ir nedidelė, bet reali iliuzija, kad kontroliuojate savo baimę. Be to, toks išskirtinis dėmesys baimei sukurs savotišką komišką situaciją, kuri turėtų devalvuoti fobijų sureikšminimą. Kai kurie psichologai rekomenduoja savo baimes įforminti estetiškai. Pavyzdžiui, nupiešti jas ir įrėminti. Specialistų manymu, tokie šedevrai į savo nerimą privers pažvelgti ironiškai. O tai, kas juokinga, – jau nebaisu.

2. TELEFONAS

Nebūkite užsisklendę. Kiekvienu palankiu momentu bendraukite su nepažįstamaisiais. Kalbėkite apie orą, sportą, kultūrą, pasakokite apie save. Svarbiausia, pasistenkite būti pokalbio ar diskusijos iniciatoriai.
Jeigu patiriate sunkumų dalykiškai kalbėdami telefonu, nusipirkite reklaminių laikraščių, siūlančių darbą, ir pamėginkite paskambinti siūlydami savo paslaugas. Iš pradžių tikrai bus sunku. Greičiausiai netgi atrodys kvaila.  Tačiau skambindami dešimtą kartą jau būsite susitaikę su padėtimi, kuri iš pradžių jums atrodė grėsminga. Pasitikėsite savimi ir žinosite, kada ir ką pasakyti. Tai pajutę pašnekovai su jumis ims daug pagarbiau bendrauti.
Psichologų manymu, savimi nepasitikintis žmogus, pats to nenorėdamas, provokuoja aplinkinius parodyti agresiją. Atsipalaidavę išvengsite situacijų, kai su jumis elgiamasi įžūliai.

Labai efektyvi priemonė gali būti telefoninis chuliganiškumas. Trumpam pamirškite griežtus principus ir mandagaus elgesio taisykles, surinkite nežinomą numerį ir pakvailiokite. Pamatysite, po trijų penkių seansų į žmones žiūrėsite kur kas paprasčiau.

3. VAKUUMAS

Kovodami su sociofobija namie pasistenkite susikurti informacinį vakuumą. Informacijos alkis privers jus ieškoti kontaktų su žmonėmis, netgi peržengiant baimės ir drovumo barjerą.

4. DIENORAŠTIS

Skrupulingai išanalizuokite bet kokį savo kontaktą su visuomene ir specialiame dienoraštyje užfiksuokite savo elgesio ir vidinės būsenos keitimąsi.

5. RENGINIAI

Kuo dažniau lankykitės įvairiuose renginiuose. Tačiau tai turėtų būti renginiai, kuriuose žmonės labai aktyviai dalyvauja. Pavyzdžiui, miesto šventė, roko grupės koncertas, diskoteka, futbolo rungtynės. Kitaip nei teatro salėje ar kamerinėje konservatorijos aplinkoje, čia jūs pasijusite natūraliau ir laisviau.

6. AGRESIJA

Mėgindami atsikratyti sociofobijos, stenkitės kuo rečiau lankytis vietose, kur galite susidurti su žmonių agresija: viešajame transporte, turguje, valdžios institucijose.

7. NUOŠIRDUMAS

Stenkitės kuo dažniau bendrauti su žmonėmis, kurie jūsų atžvilgiu palankiai nusiteikę: giminaičiais, bičiuliais. Dar geriau, jei tai darysite ne namie, o viešoje vietoje: kavinėje, gatvėje, klube. Su žmonėmis bendraukite kuo nuoširdžiau ir atviriau. Atminkite, kad ir aplinkiniai gali turėti bendravimo sunkumų. Rūpindamiesi pašnekovo būsena, padėdami jam jaustis laisvai, suteikdami galimybę atsipalaiduoti, parodydami geranoriškumą, pajusite, kad nesijaučiate auka. Netrukus įsitikinsite, kad bendraudami kur kas dažniau dalijamės tuo, kas gera, o ne atvirkščiai.

 

Taip pat skaitykite:

15 žingsnių pasitikėjimo savimi link

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius