Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kad burnos kvapas būtų gaivus

Iš burnos sklindantis nemalonus kvapas kelia ne tik psichologinį diskomfortą. Tai gali byloti ir apie rimtus sveikatos sutrikimus.
Gaivus burnos kvapas
Gaivus burnos kvapas / Fotolia nuotr.

Priežastys

Dėl ko kyla nemalonus burnos kvapas? Priežasčių gali būti pačių įvariausių. Jis gali pradėti sklisti suvalgius tam tikrų produktų: česnako, svogūno, raugintų kopūstų... Specifinį kvapą skleidžia ir alkoholis, ypač alus ir degtinė. Rūkaliaus burna, tikriausiai nereikia nė sakyti, taip pat nedvelkia ypatinga gaiva. Tačiau visais šiais minėtais atvejais nemalonų kvapą pašalinti nesunku – užtenka kruopščiai išsivalyti dantis ir pakramtyti becukrės kramtomosios gumos, pasipurkšti burnos gaiviklio arba pagal liaudišką metodą pakratyti gvazdikėlių ar skrudintų kavos pupelių. Sunkiau atsikratyti blogo burnos kvapo dėl kitų priežasčių. O jų gali būti ne viena:

 

• ėduonies pažeisti dantys;

• dantenų uždegimas;

• netinkama dantų ir burnos higiena;

• padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas;

• alinančios dietos;

• virškinamojo trakto ligos;

• nosies ligos;

• pūlinga angina;

• veido daubų uždegimas;

• cukraligė;

• mažakraujystė;

• plaučių uždegimas;

• padidėjęs burnos sausumas;

• kai kurių vaistų vartojimas;

• netinkami protezai.

 

Tinkama burnos higiena

Bene dažniausiai blogas burnos kvapas juntamas dėl burnos ertmėje likusių bakterijų. Taip nutinka netinkamai rūpinantis dantų ir burnos higiena. Dantis kasdien būtina valyti du kartus, ne trumpiau kaip 3 minutes. Būtinos priemonės – ne tik dantų šepetėlis ir pasta, bet ir dantų siūlai. Jais tarpdančius reikėtų išvalyti bent kartą per dieną. O valant dantis, apnašas būtina nuvalyti ir nuo liežuvio. Tam geriausia naudoti liežuvio grandiklį.

Dantų gydytojai rekomenduoja papildomai naudoti ir burnos skalavimo skystį ar vaistažolių ekstraktus. Skalavimo skysčiai yra dvejopi: vienus rekomenduojama naudoti prieš dantų valymą siekiant pašalinti maisto likučius, suminkštinti apnašas, o kitus – išsivalius dantis ėduonies profilaktikai. Paprastai skysčiuose yra fluoro ir augalinių preparatų. Įprastų higienos priemonių veikimą dar labiau sustiprina burnos dezodorantai ir purškalai. Tačiau net ir labai kruopščiai prižiūrint dantis bei burnos ertmę, porą kartų per metus derėtų atlikti burnos higienos procedūrą.

 

Kaip įveikti nemalonų kvapą?

Ši bėda gali atsirasti ir vartojant sunkiai virškinamą maistą. Laikinus skrandžio ir dvylikapirštės žarnos veiklos sutrikimus galima pašalinti pakeitus mitybą (laikantis racionalios mitybos principų) ir papildomai vartojant skrandžio sulčių rūgštingumą reguliuojančių preparatų.

Padidėjęs burnos sausumas gali būti dažno alkoholio vartojimo priežastis. Jei jaučiant sausumą burnoje pamėginkite pakramtyti kramtomosios gumos be cukraus. O dantų ir burnos apnašas padeda išvalyti rupus maistas, tačiau obuolių, morkų ir kitų daržovių valgymas tikrai negali atstoti dantų valymo. Mokslininkai taip pat nustatė, kad blogą burnos kvapą padeda naikinti natūralus nesaldintas jogurtas. Jis ne tik teigiamai veikia burnos ertmę, bet ir stabdo dantų akmenų susidarymą, apsaugo nuo periodonto ligų.

 

Natūralios priemonės

Burnos kvapas pagerėja valgant daugiau žalialapių daržovių, kadangi jose esantis chlorofilas yra natūralus gaiviklis. Užvalgius svogūno ar česnako, pravartu pakramtyti petražolių lapelių, anyžių, pankolių, krapų ar kmynų sėklų. Prastą burnos kvapą naikina ir ežiuolės. Jų nuoviru burną galima skalauti kasdien. Panašus poveikis bus ir burną paskalavus kmynų nuoviru. Retkarčiais galima užsiplikyti beržo lapų, krapų, ramunėlių ir ąžuolo žievės arbatos. Ją galima gerti kaip įprastą arbatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius