Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 dalykai, kuriuos sužinojome gimus kūdikiui

Kai šeimoje atsiranda naujas šeimos narys, viskas radikaliai apsiverčia aukštyn kojomis. Na, sutikite, niekada nebebus taip, kaip buvo. Kaip pasakė vienas protingas žmogus, „Bus kitaip, bet bus smagiau“. Tačiau iki tokio požiūrio ir savijautos reikia perdėlioti savo mintis ir suvokti daugybę dalykų. Taigi su humoro gaidele pažvelkime į jaunas mamytes kamuojančias bėdas!
Mama su vaikučiu
Mama su vaikučiu / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Vaikai

1. Net ir gimus kūdikiui, pilvas kurį laiką gali priminti tokį, koks buvo paskutiniaisiais nėštumo mėnesiais

 

Nereikia vadovautis žvaigždžių pavyzdžiais, kurios jau po savaitės puikuojasi stangriu pilvuku. Normalu, kad jis nesusitraukia per kelias dienas, todėl nekamuokite savęs nuodingomis mintimis apie tobulą figūrą. Neseniai gimęs Didžiosios Britanijos įpėdinis ant kojų buvo sukėlęs visą pasaulį, tačiau dėmesys krypo ir į jaunąją mamytę. Kembridžo kunigaikštienė Katherine tapo tikru įkvėpimu: pasipuošusi melsva suknele ji nesistengė užmaskuoti dar pūpsančio pilvuko. Tad ir jums neverta dėl to jaudintis.

 

2. Nebūtinai kūdikį pamilsite akimirksniu

 

Kai kurios mamos sako, kad kūdikį mylėjo dar negimusį, o štai kai kurioms prireikia laiko susitaikyti su tuo, kad jų gyvenime atsirado naujas žmogutis, dargi reikalaujantis absoliučiai viso dėmesio ir energijos. Hormonų audros, pogimdyminė depresija, galiausiai nežinojimas, kaip susitvarkyti su mažučiu žmogeliu, gali privesti iki to, kad prapliupsime krokodilo ašaromis. O juk kartais reikia tiek nedaug, kad viskas eitų lyg sviestu patepta: laiku pasakyto nuoširdaus patarimo, ramaus pokalbio ar tiesiog minutėlės nusnūsti. Žodžiuose „rami mama – ramus kūdikis“, tiesos su kaupu, todėl neatsisakykite jums siūlomos pagalbos arba paprašykite jos pačios!

 

3. Žindymas – natūralus procesas, bet tikrai ne visada lengvas

 

Maitinančios mamos tam pritars. Pirmosios žindymo dienos ir savaitės, kai dar nesusiformavęs mažylio miego ir valgymo ritmas, yra gana sunkios. Galiausiai ir krūtinė turi prisitaikyti prie mažojo kūdikėlio poreikių. O kadangi streso su kaupu, kai kurioms mamoms pienelis apskritai dingsta arba tenka išgyventi pieno sumažėjimo periodus. Žindymo specialistės sako, kad reta moteris negali maitinti pati, todėl, iškilus sunkumams, siūlo kreiptis pagalbos ir jokiu būdu neskubėti nutraukti maitinimo. Šiuo atveju net ir viena vienintelė diena gali būti lemtinga. Taigi – ramybės, nes jūsų problema tikrai turi išeitį.

 

4. Patarimai liete liejasi, tik ar jų reikia?

 

Seserys, mamos, draugės, anytos – visos jos greitos dalytis patarimais, potyriais, pastebėjimais. O kaip tai erzina!.. Žinote, kas svarbiausia? Kai kurie patarimai iš tiesų praverčia. Įdomu paklausyti, kaip sekėsi vienai ar kitai mamai, tačiau visiems reikia atminti vieną dalyką – patarimo paklausite pati. Įkyrūs ir dažnai skambantys priekaištai, kad kažką darote ne taip, jaunoms mamoms tik sukelia stresą ir sugadina nuotaiką.

 

5. Dušas tampa ne įprastine higienos rutina, o prabanga!

 

Bent jau pirmosiomis savaitėmis. Tuo metu, kai pratinatės gyventi su naujuoju šeimos nariu, laikas apribotas minučių tikslumu. Tačiau nesijaudinkite, ilgainiui viskas tikrai susitvarko ir stoja į vėžias. Galiausiai įvertinsite, kaip anksčiau pro pirštus žvelgėte į laiko tėkmę ir kaip net menkiausi dalykėliai gali pakylėti nuotaiką iki aukštumų. Pusvalandis vonioje kartais tampa didžiausiu gyvenimo malonumu!

 

6. Miegok, kai miega vaikas

 

Deja, tai tik teorija, o ne praktika. Aišku, tikrai ne visoms mamytėms, tačiau dauguma mūsų, kol mažylis saldžiai sapnuoja, skubame atlikti namų ruošos darbus, pavalgyti, nusiprausti, galiausiai skirti kažkiek dėmesio sau. O miego trūkumas taip ir lieka nepatenkintas. Taigi, dažnai tik nusprendus prigulti, jau tenka keltis, nes prabunda ir mūsų mažylis.

 

7. Neišvengsite palyginimų

 

Kad ir kaip būtų nemalonu, tačiau visos moterys lygina vaikus tarpusavyje net ir puikiai suvokdamos, kad visi jie yra labai skirtingi. „Dar nekalba / nevaikšto / nesėdi / neropoja / nevalgo pats ir t. t.?! Jam kažkas negerai – laikas kreiptis į specialistus!“ Tokie komentarai bet ką išvarytų iš proto. Žinoma, savo mažylį reikia stebėti atidžiai, pasigilinti ir į fizinę, ir į psichinę raidą, kad nepraleistumėte kažko svarbaus. Visgi kartais tokie pastebėjimai būna ne laiku ir ne vietoje, sukelia bereikalingų abejonių, skaudina... Patarimas visoms mamoms: būkite objektyvios, subtilios ir, svarbiausia, galvokite, ką sakote.

 

8. Neiškart suprasite tapusi mama

 

Net kai kurios vyresnės moterys prasitaria, kad joms sunku patikėti, jog turi kelis suaugusius vaikus ir yra mamos! Vis dėlto prie statuso „mama“ (o jis, kad ir kaip būtų, ne tik nesibaigiantys malonumai) tenka pratintis visą gyvenimą. Daug ko išmokstama, patiriama, ir visos tos gyvenimo pamokos tikrai ne veltui...

 

9. Tvarką namuose ir tobulą makiažą teks kuriam laikui pamiršti

 

Jeigu anksčiau jūsų būste vyravo ideali tvarka, kūdikis augdamas tikrai ją pakeis, nes jam reikės vietos ir erdvės, žaislų, pramogų... Pamatysite, kad, tvarkydamos vieną kampą, jau turite skubėti prie kito. O laiko sau irgi teks paieškoti. Kad ir kaip norėtumėte atrodyti idealiai pasidažiusi, dailia šukuosena ir pasipuošusi stilingais drabužiais, deja, tai nėra itin patogu auginant mažylius. Vis dėlto vaiko auginimas – tikras atradimas. Išmokime tuo mėgautis!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius