Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip padėti vaikui įveikti ikimokyklinį stresą?

Rugsėjo 1-oji jau visai čia pat, tad pats laikas ne tik pasirūpinti savo mokyklinuko pirkinių krepšeliu, bet ir pasidomėti, kaip jis jaučiasi artėjant mokslo metams.
Mokyklinukė
Mokyklinukė / „Scanpix“ / „Panthermedia“ nuotr.

Besibaigianti vasara ir artėjantys mokykliniai rūpesčiai net ir mažamečiui vaikui gali kelti didelį stresą, mat vėl teks anksti keltis, eiti į mokyklą ir grįžus iš jos ne žaisti, o užsiimti namų darbais.

Ir nors daugelis vaikų į mokyklą eina su džiaugsmu, kitiems jos laukimas kelia nerimą ir baimę. Tad kaipgi savo vaiką nuraminti ir paruošti jį artėjantiems mokslo metams, pataria portalas womanitely.com.

Svarbiausia – optimizmas

Optimistinis mąstymas ir gyvenimo matymas padeda net ir pačiose sunkiausiose situacijose, tad šią savybę vaikui derėtų įteigti jau nuo pat mažumės. Neleiskite jam manyti, kad ėjimas į mokyklą yra pasaulio pabaiga, priešingai, stenkitės jį nuteikti kuo džiaugsmingiau.

Taip pat skaitykite: Psichologinis pirmoko paruošimas mokyklai: ką svarbu žinoti tėvams? Specialistės komentaras

Įkvėpkite savo vaiką ir išklausę jo lūkesčius bei baimes pasidalinkite savo pačių mokykline patirtimi. Padėkite jam savyje rasti stiprybės susidoroti su stresu nuolat ieškant šviesiosios reikalo ar situacijos pusės.

Pasiūlykite pagalbą

Jei matote, kad vaikas mokslo metų pradžios laukia su nerimu, pasidomėkite, kas jam kelia šiuos jausmus. Pasiūlykite savo pagalbą ir kartu su vaiku paieškoite problemų sprendimo būdų. Prisiminkite – galbūt ir jums patiems mokykloje kildavo tokių pačių problemų, ir pamokykite vaiką, kaip jas išspręsti.

123rf.com/Mokiniai
123rf.com/Mokiniai

Išmokykite vaiką juoktis

Juokas yra tobulas vaistas nuo bet kokio streso. Kai juokiamės, atsipalaiduoja mūsų kūno raumenys ir iš organizmo pasišalina streso hormonai, todėl iškart pasijuntame geriau. Ugdykite vaiką nuo pat mažumės į daugelį dalykų žvelgti su humoru – juk kitaip jis negalės pasidžiaugti nerūpestinga ir smagia savo vaikyste.

Susirūpinkite vaiko mityba

Tai, ką valgome, labai stipriai lemia ir mūsų savijautą, tad jei pastebite, kad vaikui dažnai sunkiai sekasi susikaupti, galbūt jis vartoja pernelyg daug cukraus?

Pasirūpinkite, kad vietoj saldainių, jūsų atžala daugiau valgytų vaisių, daržovių ar riešutų. Sveika mityba ne tik pagerins vaiko sveikatą, bet ir sumažins juntamą stresą.

Svarbu – gerti daug vandens

Vaikų organizmas gali labai lengvai ir greitai patirti dehidrataciją, tad nuolat priminkie jam, kad organizmui vanduo yra gyvybiškai būtinas. Jei vaikas vandens nemėgsta, paskaninkite vandenį jo mėgstamais vaisiais arba uogomis. Pasistenkite savo atžalai duoti kuo mažiau įvairių limonadų ar nenatūralių sulčių, kuriose apstu cukraus.

Kartu išbandykite kvėpavimo technikas

Patarkite, kad pajutus stresą ar kylantį pyktį, jam derėtų ramiai atsisėsti ir per minutę atlikti šešis gilius įkvėpimus.

Gilus kvėpavimas taip pat efektyviai padeda įveikti stresą, tad pasistenkite ir to savo vaiką išmokyti. Patarkite, kad pajutus stresą ar kylantį pyktį, jam derėtų ramiai atsisėsti ir per minutę atlikti šešis gilius įkvėpimus. Iš pradžių atlikite šią techniką kartu su vaiku, o vėliau jis ir vienas įpras ją praktikuoti. Toks kvėpavimas sumažins kraujo spaudimą ir padės atsipalaiduoti. Šios technikos itin patartina mokyti ypač greitai užsiplieksti mėgstančius vaikus.

Ugdykite mokymosi džiaugsmą

Pasakykite savo vaikui, kad mokykla nėra vien tik pareigybės ir namų darbai, neperlenkdami lazdos papasakokite ir apie šviesiąją jos pusę: ten jis galės susirasti daug naujų draugų, išmoks įdomių ir negirdėtų dalykų ir galiausiai – vieną dieną taps protingu suaugusiu. Juk kuo greičiau užaugti nori visi vaikai, tad išnaudokite šį jo norą taip, kad gimtų meilė mokyklai.

Kartu atlikite rytinę mankštą ir pratinkite vaiką daugiau judėti

Rytinė mankšta kartu su vaiku ne tik yra puiki nuotaiką pakelianti dienos pradžia, bet ir suartinanti veikla. Negana to, taip vaikas jau nuo pat mažumės bus pratinamas daugiau sportuoti ir judėti, o taip stiprės jo kūno ir nugaros raumenys.

Sportas gerina ir smegenų veiklą, bei padeda pamiršti bet kokį stresą. Tad pasistenkite rytais rasti laiko mankštai arba vakarais išsiruoškite kartu su vaiku pabėgioti arba pavažinėti dviračiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius