Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko niekada nesakyti vaikams apie maistą

Visi norime, kad vaikai maitintųsi kuo sveikiau, juk nuo to priklauso ir jų savijauta, ir sveikata. Tačiau patys irgi turime būti sektinais pavyzdžiais: jeigu šlamšime dešrainį, o mažyliams siūlysime salotų, tuomet vargu ar galime tikėtis rezultato. Dar daugiau įtakos vaikams apie maisto naudą ir žalą padarome žodžiais. Pasimokykime, kaip su jais apie tai kalbėti.
Berniukas
Berniukas / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Vaikai

► „Pažiūrėk, tėvelis / mama / brolis / sesuo valgo, kodėl tu negali?“

Vaikai tokį pasakymą dažniausiai supranta neigiamai – esą valgantysis yra geresnis nei jis. Todėl geriau niekada nelyginti vaikų, o verčiau švelniai pasakyti, kad naujas maistas yra ir skanus, ir sveikas, ir kad galės jo paragauti tuomet, kai tik užsinorės. Vietoj menkavertiškumo jausmo geriau diegti pasitikėjimą savimi ir galimybę rinktis maisto produktą.

► „Paskutinį kartą sakau – nebegausi saldainių / ledų / pyrago / šokolado...“

Dažniausiai tokie posakiai sukelia vaikų susierzinimą ir pyktį, mat jie daug ką suvokia tiesiogiai, t. y. kad daugiau niekada negalės mėgautis ledais ar kitais skanėstais. Ką daryti? Geriau aiškiai išdėstyti, jog pirmiausia reikia suvalgyti pietus, o vėliau galima tikėtis deserto. Aišku, dar protingiau apibrėžti taisykles, kad, tarkime, desertų diena yra trečiadienis, ir mažylis būtent tada gali tikėtis mėgstamų skanumynų. Vaikai „ne“ priims visai kitaip, jei žinos, kas jų laukia.

► „Suvalgei per mažai. Štai dar porą kąsnelių ir galėsi eiti.

Tiesa ta, kad vaikučiai šiuo atveju ir vėl jaučia prievartą ištuštinti lėkštę. Tačiau jie to gali visai nenorėti ir jaustis pavalgę, ar ne? Vėlgi patariama mąstyti racionaliai ir paklausti vaiko, ar jis tikrai jaučiasi sotus, bei pabrėžti, kad vėlesnis valgymas bus tik tam tikru metu. Mažyliai, suvokdami, jog dar ilgai negaus maisto, patys gali kontroliuoti porcijos dydį.

PLAČIAU APIE VAIKO APETITĄ SKAITYKITE STRAIPSNYJE NEVALGUS VAIKAS. O GAL MAMAI TIK TAIP ATRODO?

► „Valgysi daržovių / salotų – gausi deserto.“

Prisipažinkite, kad tikrai esate taip sakiusios vaikui. Tai lyg desperacija, bandant pasiekti savo tikslo, t. y. sulaukti to akiai mielo vaizdelio, kai jis su didžiausiu malonumu kerta daržoves. Tačiau iš tikrųjų vaikas mano, kad tai – atlygis už nemėgstamą maistą, ir taip greitai įpranta, jog netrukus be deserto neišsiversite kasdien, o gal net ir kelis sykius per dieną.  Geriau iš karto pratinti prie sveikos mitybos, nesiūlant jokių saldėsių. Sakoma, kuo dažniau siūlysite vaikui sveiko maisto, tuo ilgainiui labiau norėsis jo paragauti. Žinoma, lengviausia prie to pratinti nuo mažų dienų, kai vaikas dar tik pradeda ragauti maistą ir dar neturi suformavęs jokių įpročių, polinkių, įgeidžių.

► Skanaujamas naujas, dar neragautas patiekalas ir tėvai bando jo įsiūlyti: „Valgyk, nes tai labai sveika!“

Bet koks naujas maistas mažyliui gali sukelti baimę: gal jis jam negražiai atrodo, neskaniai kvepia ir pan. Nesvarbu, koks gardus jis būtų, vaikai labai greitai susidaro pirmąjį įspūdį. Paprastas patarimas: pabandykite naują maistą palyginti su tuo, kurį mažylis mėgsta ir jau ne kartą ragavo. Itin dažnai palyginimas, kaip atskleidžia studijos, vaikams yra lyg ženklas, kad maistas jiems gali būti priimtinas ir gardus.

PLAČIAU APIE NAUJO MAISTO BAIMĘ SKAITYKITE STRAIPSNYJE IŠRANKUMAS MAISTUI AR NEOFOBIJA

► „Gražiai elgsiesi parduotuvėje – nupirksiu sausainį ir kt.

Dar viena frazė, kurią mėgsta leptelėti tėvai. O vaikai šią mintį savo atmintyje išsaugo žaibišku greičiu. Vėliau po kiekvieno apsilankymo parduotuvėje ar gero elgesio vaikas tikėsis kažkokio skanėsto. Trumpai tariant, vienu sakiniu sau padarote didžiulę meškos paslaugą. Geriau vaiko neapdovanoti ir neskatinti maistu, nes toks modelis ilgainiui įsišaknija jo galvoje, o norėdamos ką nors pakeisti, turėsite įdėti itin daug pastangų.

► „Nevalgysime pyrago, nes jis nesveika / tau kenkia.“

„Kaip skanus maistas gali būti blogas?“ – greičiausiai tokia mintis sukasi mažo vaiko galvelėje, kai mama sako, kad pyragėlis / šokoladas / sausainis yra blogai. Mažylis tą „blogį“ labai greitai susieja su malonumu. Geriau paaiškinkite jam, kad saldėsiai nėra kasdienis maistas, kad jis valgomas tik ypatingomis progomis, tarkime, per artėjančią šventę ir pan.

► „Tau nepatinka vakarienė? Gal man pagaminti ką nors kita?

Vaikai itin dažnai pripranta prie to paties maisto, tad gali būti, kad pradės reikalauti visada gaminti tik tam tikrus patiekalus, kurie jiems skanūs. Tačiau visi žinome, kad mityba turi būti įvairi ir visavertė. Mažyliui paaiškinkite, jog visa šeima skanauja tokį patį maistą, o jo mėgstamą galėsite pagaminti ypatinga proga.

Niekada nenuvertinkite savo žodžių, nes jie daro išties ypatingą galią, kai reikia vaikus paskatinti paragauti vieno ar kito patiekalo ir išbandyti dar neragautų skonių.

SIŪLOME PASIŽVALGYTI PO NUOTRAUKŲ GALERIJĄ IR PASISEMTI IDĖJŲ, KAIP NUSTEBINTI MAŽUOSIUS NEVALGIUKUS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius