Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėta: pasakos – tokios pat svarbios, kaip ir košė

Pavargusios pritingite prieš miegą mažyliui perskaityti jo mėgstamą pasaką apie katinėlį ir gaidelį? Derėtų susizgribti ir praleisti bent pusvalandį pasakų karalystėje... Štai amerikiečių mokslininkai teigia, kad vos 10 minučių su knyga mažyliui garantuoja sėkmingesnį gyvenimą, duoda neįtikėtinai daugiau naudos jau suaugus ir teigiamai veikia jo protinę veiklą.
Mergaitė ir mama skaito pasaką
Mergaitė ir mama skaito pasaką / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Vaikai Košė

Ką dar atskleidė šis tyrimas? Ogi tai, kad vaikai, klausydamiesi pasakų, žymiai greičiau suvokia žodžius, gaunamą informaciją, o tai vėliau jiems praverčia mokykloje; taip pat tikėtina, kad jiems geriau seksis darbe, jie bus laimingesni santuokoje ir neturės problemų su teisėsauga.

Štai todėl psichologė Anne Fernald sako, kad pasekmės gali būti labai rimtos – tėvai į pasakų skaitymą savo mažyliams turėtų žvelgti taip pat rimtai, kaip ir į maitinimą. Taip pat ji pabrėžia, kad pradėti skaityti pasakas, kaip ir kalbėti su savo vaikais, niekada nevėlu. „Jeigu norite, kad jūsų mažyliui gerai sektųsi mokykloje, pradėkite su juo kalbėtis nuo pat pirmųjų dienų. Mes esame atsakingi už vaiką, kurį paleidžiame į pasaulį, taip pat ir už jo sėkmes ar nesėkmes ateityje“, – teigė psichologė.

Tyrime psichologė A. Fernald atskleidė, kad vaikų smegenys žodžius įsisavina skirtingu greičiu. Paaiškėjo, kad mažyliai, kurie greitai suvokia ir išmoksta naujus žodžius, jų namuose išgirsta gerokai daugiau nei kiti. Pavyzdžiui, vieni vaikai girdėjo vos 600 žodžių per visą dieną, kai tuo tarpu suaugęs žmogus per minutę jų ištaria ir 200. O štai kiti mažyliai iš savo artimųjų per dieną išgirsdavo net 12 tūkst. žodžių.

Psichologės nuomone, vaikai, kurie iki dvejų metų greitai išmoksta naujus žodžius, dažniausiai geriau mokosi  mokykoje ar bent jau pradinėse klasėse. Na, o kiti tyrimai atskleidžia, kad vaikai, kuriems puikiai sekasi mokytis, vėliau lengviau įstoja į universitetus, sukuria laimingesnes šeimas, gauna geresnį darbą ir neturi bėdų su įstatymo sergėtojais.

Taigi, nepaisant to, kad knygos ir pasakos jau savaime yra neprilygstamas dalykas, belieka tik džiaugtis jomis ir nepagailėti minutėlės kitos savo mažyliams, ar ne?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius