Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiariausi ir originaliausi vaikų vardai Lietuvoje – tėvams išmonės netrūksta

Emilija, Viltė, Gabija, Dominykas, Lukas ir Matas – tokie, remiantis Gyventojų registro pateikta statistika, buvo populiariausi vaikų vardai pirmąjį 2016 metų pusmetį visoje Lietuvoje.
Vaikas
Vaikas / „Fotolia“ nuotr.

Vienas iš šių vardų buvo suteiktas daugiau kaip 140 mergaičių ir daugiau kaip 190 berniukų, gimusių sausio–birželio mėnesiais.

Toliau pagal populiarumą sąraše rikiuojasi mergaičių vardai: Austėja, Ema, Kamilė, Lėja, Ugnė, Luknė, Sofija ir berniukų vardai: Jonas, Jokūbas, Nojus, Domas, Emilis, Kajus ir Benas.

Populiariausi 2016 metų vaikų vardai Lietuvoje (I pusmetis)

Eil. nr. Mergaičių vardai Kiekis Berniukų vardai Kiekis
1. Emilija

>140

Dominykas

>190

2. Viltė Lukas
3. Gabija Matas
4. Austėja

>130

Jonas

>160

5. Ema Jokūbas
6. Kamilė Nojus
7. Lėja

>110

Domas

>120

8. Ugnė Emilis
9. Luknė Kajus
10. Sofija Benas

Lentelės šaltinis – Gyventojų registras.

Lyginant su praėjusių metų visos Lietuvos duomenimis, populiariausių vaikų vardų dešimtuke galima pastebėti ir pokyčių – 2015 metais antras pagal populiarumą Liepos vardas iš šių metų sąrašo visai iškrito, o tarp berniukų kiek didesnio populiarumo sulaukė Domo bei Emilio vardai, kurių 2015 metų sąraše nebuvo.

Populiariausi 2015 metų vaikų vardai Lietuvoje (II pusmetis)

Eil. nr. Mergaičių vardai Kiekis Berniukų vardai Kiekis
1. Emilija

>150

Dominykas

>180

2. Liepa Matas
3. Kamilė Nojus
4. Austėja

>130

Lukas

>130

5. Viltė Jokūbas
6. Gabija Kajus
7. Lėja

>110

Jonas

>110

8. Sofija Gabrielius
9. Rugilė Benas
10. Urtė Domantas

Lentelės šaltinis – Gyventojų registras.

Anot Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Ilonos Jurgutienės, rinkdami vaikui vardą, tėvai įprastai siekia, kad jų mažylio vardas būtų trumpas, aiškus, lengvai ištariamas ir suprantamas net ir užsieniečiui.

Pasak specialistės, dėl to populiariausių vaikų vardų sąrašuose nėra užsieniečiams sunkiai ištariamų lietuviškų raidžių, pavyzdžiui, ž, č, š ir nosinių.

„Vilniaus mieste pastaruoju metu bene didžiausio populiarumo sulaukia vardas Milana – vienu metu šis vardas staigiai pakilo į viršų ir buvo užregistruojamas po 3–4 kartus per dieną. Nemažo populiarumo sulaukė ir šie mergaičių vardai: Austėja, Luknė, Liepa, Milita, Gabija, Ema, Rugilė, Tėja ir Gabrielė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Adeodatas, Gautuma, Alpis – tai lietuvių vaikų vardai. Keisčiausi tėvų pasirinkimai

Tarp berniukų pats populiariausias Vilniuje registruotas vardas vis dar išlieka Jonas, pastaruoju metu jis buvo užregistruotas itin daug kartų. Toliau pagal populiarumą išskirčiau tokius berniukų vardus: Lukas, Danielius, Herkus, Matas, Jokūbas, Dominykas, Martynas, Augustas ir Rokas.

Palyginus su praėjusiais metais, populiariausi berniukų vardai nelabai ir pakito – matyt tėvelių principas parinkti vaikui vardą išlieka toks pats“, – populiariausius pastaruoju metu registruojamus mergaičių ir berniukų vardus Vilniaus mieste vardija specialistė.

Tarp išradingiausių vardų – Ifrilė, Makeda, Ragnaras, Eteris

Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė atvirauja, kad darbuotojams pasitaiko užregistruoti ir rečiau pasitaikančių bei gan išradingų vaikų vardų.

„Vaikų vardus užregistruoti atėję tėveliai dažniausiai savo pasirinkimo motyvų pernelyg nedetalizuoja, tačiau pasitaiko ir tokių, kurie mielai pasidalija, kodėl sugalvojo būtent tokį vardą – vieniems jis turi kažkokią simbolinę prasmę, kitiems tiesiog gražus skambesys. Tų priežasčių būna daug ir įvairių.

Tarp savo vaikams išradingesnius vardus norinčių duoti tėvelių, sakyčiau, gan dažna tendencija tą vardą tiesiog sugalvoti sudedant abiejų tėvų ar senelių vardų dalis, prijungiant kažkokias raides, dėliojant jas. Taip ir gimsta visiškai unikalūs vardai, kurių jokiame vardininke nerasite“, – tikina I.Jurgutienė.

Žarija, Ifrilė, Afina, Bijana, Sulamita, Zarina, Bazilė, Vaivara, Makeda, Orlina, Gilė, Dovaldė – tokie šiais metais, pasak I.Jurgutienės, buvo užregistruoti vieni neįprasčiausių vardų mergaitėms.

Ausiai rečiau girdimų, tačiau ne ką mažiau originalių pasitaikė ir berniukų vardų. Kaip vienus neįprastesnių I.Jurgutienė išskiria Tailo, Januro, Domicijaus, Eterio, Ragnaro vardus.

„Pastebėjome, kad berniukams retus, mažai girdėtus vardus tėvai suteikia žymiai rečiau nei mergaitėms. Kur kas dažniau berniukams suteikiami įprasti, girdėti ir visiems puikiai žinomi vardai“, – pasakoja Vilniaus miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius